Νίκος Αναστασιάδης: Υπάρχει μια θετική διαβούλευση με την TOTAL

«Υπάρχει μια θετική διαβούλευση με την TOTAL», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Εταιρείας για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική Στεφάν Μισιέλ.
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ, και ερωτηθείς αν η TOTAL ενδιαφέρεται και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «υπάρχει μια θετική διαβούλευση».
 
Ερωτηθείς για τη συζήτηση που έγινε κατά τη σημερινή του συνάντηση με την TOTAL, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τέθηκαν όλα όσα είναι δυνατόν να βοηθήσουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς χωρίς να παραγνωρίζονται βεβαίως και τα ειδικότερα συμφέροντα που έχουν οι εταιρείες, που δεν είναι άλλα από εκείνα που συμπίπτουν με τα δικά μας, δηλαδή η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πηγών που πιθανόν να αποδώσουν ενέργεια».
 
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, είπε ότι επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να επεκτείνει και να διευρύνει τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ με διάφορους τρόπους, για τους οποίους ωστόσο δεν ήθελε να επεκταθεί αφού άπτονται ευαίσθητων σημείων συζητήσεων, είπε.
 
Ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα και ακριβώς αυτό συζητήσαμε. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μια εταιρεία ενδιαφέρεται να επεκταθεί».
 
Είπε ότι μίλησαν επίσης για την ανακάλυψη στο τεμάχιο 6 και τη δουλειά που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθός της.
 
Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά, είπε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν τις προσεχείς μέρες τεχνικά εργαστήρια με τους δικούς μας συμβούλους και τους γεωλόγους της εταιρείας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα τα εργαστήρια να γίνουν πριν από τα τελικά αποτελέσματα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η εξέλιξη ικανοποιεί την κυβέρνηση, είπε «απόλυτα».
 
Ερωτηθείς αν πέρα από τις γεωτρήσεις, η ΤΟΤΑΛ ενδιαφέρεται και για υγροποίηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε δεν είχαν συζητήσει τρόπους εκμετάλλευσης και ειδικά της ανακάλυψης γιατί πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί το ενδιαφέρον της και να φθάσουμε σε ένα οριστικό αριθμό.
 
«Αλλά σίγουρα με τις συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις απαραίτητες επενδύσεις για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των ανακαλύψεων ή των μελλοντικών ανακαλύψεων».
 
Για το ενδιαφέρον στο οικόπεδο οκτώ και ότι αναμένεται μια απάντηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το «θέμα έπρεπε βάσει νόμου να σταλεί στην συμβουλευτική επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες, έχει σταλεί και ζητά κάποιες διευκρινίσεις από την εταιρεία» και ακολούθως θα έλθει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση.

Δειτε Επισης

Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία
Έστησαν πάρτι Εμπαπέ και Μέσι-Πήραν τη νίκη για την Παρί και διέλυσαν τη Μαρσέιγ
Τα παίζουν όλα για όλα ΑΕΚ και Απόλλων-Θέλουν και οι δύο τη νίκη