Οδικός χάρτης για το οριστικό unlock-Πλάνο με ημερομηνίες ενώπιον του Προέδρου

Το πλάνο τους για το ξεκλείδωμα της τρίτης φάσης χαλαρώσεων και την επίσπευση της δ' φάσης, παρουσιάζουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας. Οι επιδημιολόγοι, θα περάσουν ξανά το κατώφλι του Προεδρικού και θα τοποθετηθούν επί όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων.
 
Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι ν' ανακοινώσει το συντομότερο, ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα και των υπολοίπων επιχειρήσεων, αλλά και για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση.
 
Παρά το γεγονός ότι η γ’ φάση χαλάρωσης αρχίζει στις εννέα Ιουνίου και εκτείνεται μέχρι τις 13 Ιουλίου, η πρόθεση είναι να σμικρυνθεί και ν' ανοίξουν οι πιο πολλές κλειστές επιχειρήσεις, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα που διανύουμε.
 
Όπως είναι γνωστό η πρώτη πράξη της τρίτης φάσης, είναι το άνοιγμα στις εννέα Ιουνίου των αεροδρομίων. Ωστόσο, δόθηκε το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους για άνοιγμα και των νηπιαγωγείων και αναμένεται η θέση του Υπουργείου Παιδείας, που διερευνά κατά πόσον θα είναι όλα έτοιμα την ενάτη Ιουνίου.  
 
Μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξουν:
  • Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα
  • Θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρο

Συζητείται κατάργηση της απαγόρευσης συναθροίσεων πέρα των δέκα ατόμων

Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε ακόμη από τους επιδημιολόγους, να αποφανθούν κατά πόσον μπορεί να αρθεί άμεσα η απαγόρευση συναθροίσεων πέραν των δέκα ατόμων.

 Αν και αναμένεται να αποφασιστεί ανώτατο όριο ατόμων σε ένα χώρο, η άρση της απαγόρευσης, θεωρείται βέβαια και θα ανοίξει το δρόμο για:
  • άνοιγμα χώρων δεξιώσεων
  • διενέργεια ανοικτών γάμων
  • λειτουργία κολυμβητηρίων και θεματικών πάρκων (water sports)
  • άνοιγμα κλειστών παιδότοπων
  • λειτουργία summer schools

Αυτό που προβληματίζει τους επιδημιολόγους είναι τα γυμναστήρια, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν εντός Ιουνίου. Μιλώντας στον REPORTER η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Μαρία Κολιού ανέφερε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν σε κάποια φάση. Έχουμε αρκετές επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας τους, δεδομένου ότι ο άνθρωπος που ασκείται έντονα εκπνέει στον αέρα. Φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να ταξιδέψει με τα μικροσταγονίδια και να πάει μακριά. Επομένως, θα πρέπει να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα από τους άλλους χώρους. Τα επεξεργαζόμαστε τώρα και θα πρέπει σε κάποια φάση να ανοίξουν και αυτά».

Η συμβουλευτική επιστημονική ομάδα κλήθηκε να αποφανθεί και για το υπό προϋποθέσεις άνοιγμα σχολών χορού και σχολών για αθλήματα όπως box, καράτε κλ.π.

Επίσπευση δ' φάσης χαλαρώσεων
Η πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι εάν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, να μετακινήσει στην γ΄ φάση χαλαρώσεων και το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων που τοποθετούνταν στην δ’ φάση. Αυτά είναι:

  • άνοιγμα κλειστών παιδότοπων
  • πραγματοποίηση φεστιβάλ και συναυλιών
Στην τέταρτη φάση τοποθετείται επίσης το άνοιγμα καζίνων, θεάτρων και σινεμά κλειστού τύπου, τα οποία δεν αποκλείεται επίσης να ανοίξουν στην γ΄ φάση. Ωστόσο, δεν ζητήθηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από τους επιδημιολόγους να τοποθετηθούν επί αυτών των δραστηριοτήτων. 

Στη σύσκεψη, που θα ξεκινήσει στις εννέα το πρωί, θα παρευρεθούν και οι Υπουργοί Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών, Εξωτερικών, Εργασίας και ο υφυπουργός Τουρισμού. Μεγάλο μέρος της συζήτησης θα αναλωθεί στο άνοιγμα των αεροδρομίων.

Επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις, αναμένονται μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη.

Συζήτηση για τα οδοφράγματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να ζητήσει ενημέρωση και για τη χθεσινή σύσκεψη της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την Υγεία, στην οποία συμμετείχαν έξι μέλη της επιδημιολογικής ομάδας. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο πλευρών και εκφράστηκαν διάφορες απόψεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα. 

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, δεν τοποθετείται πάντως στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όπως πολλά από τα υπόλοιπα μέτρα χαλάρωσης. Η απόφαση αναμένεται, έτσι κι αλλιώς να ληφθεί σε επίπεδο ηγετών.

Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση με τους επιδημιολόγους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία