Ένα ιστορικό τμήμα της Ανόρθωσης που δίνει τον δικό του αγώνα

Ένα από τα τμήματα της Ανόρθωσης που παρουσιάζει τεράστια πρόοδο από το 2015 και εντεύθεν είναι αυτό της καλαθόσφαιρας. Την χρονιά εκείνη το τμήμα επανασυστάθηκε στη Λεμεσό από ανθρώπους με όρεξη και μεράκι για το άθλημα. Ένας από αυτούς είναι και ο Σάκης Πασσάς, ο οποίος μίλησε στην Omada για την προσπάθεια που γίνεται από όλους.

Η ομάδα της Αμμοχώστου υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά τμήματα της ΚΟΚ, αλλά η τουρκική εισβολή του 1974 ανάγκασε το τμήμα να σταματήσει προσωρινά την λειτουργία του το 1977. 38 χρόνια αργότερα, όμως, το «όνειρο» παίρνει ξανά σάρκα και οστά.

Μια τετραμελής επιτροπή με επικεφαλής τον Αντώνη Μικελλίδη πήρε το ρίσκο και ίδρυσε ξανά το τμήμα της καλαθόσφαιρας, έχοντας σαν κύριο και πρωταρχικό στόχο την εκπαίδευση και ανάπτυξη των Ακαδημιών της ομάδας. Αυτή η επιτροπή έχει την αμέριστη στήριξη από το σωματείο και τον απλό κόσμο της Ανόρθωσης, πάντα με σεβασμό στο εκτόπισμα και την ιστορία της ομάδας.

Όραμα όλων στα ενδότερα του τμήματος είναι οι προπονήσεις της ανδρικής, της γυναικείας ομάδας και των Ακαδημιών να γίνονται σε επαγγελματικά πρότυπα, ούτως ώστε να επιτυγχάνονται καθημερινά οι υψηλοί στόχοι που τίθενται. Αυτή τη στιγμή στις Ακαδημίες της ομάδας δραστηριοποιούνται γύρω στα 330 παιδιά περίπου, όπως μας λέχθηκε. Υπάρχει μια σχετικά μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι, όπου υπήρχαν 293. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά με πολύ ταχείς ρυθμούς και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί σαφώς και περισσότερη ευθύνη. 

Στην ομάδα της Αμμοχώστου εργοδοτούνται αυτή τη στιγμή 17 άτομα στο προπονητικό επιτελείο. Παράλληλα, δίδεται και η απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη με γιατρούς, εργοφυσιολόγους και φυσιοθεραπευτές μεταξύ άλλων. Οι προπονήσεις διεξάγονται σε τρία γήπεδα της Λεμεσού, τα οποία ανήκουν στην Σχολική Εφορία. Αυτές είναι οι κλειστές αίθουσες του Λυκείου Αγίας Φύλας, του Γυμνασίου Ζακακίου και της Β΄Τεχνικής Σχολής της Λεμεσού.

Η τελευταία αίθουσα έχει ανακαινιστεί πλήρως με έξοδα των ανθρώπων της ομάδας, έχει τοποθετηθεί Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης, έχουν ανακαινιστεί πλήρως τα αποδυτήρια και οι κερκίδες, ενώ και το παρκέ αλλάχτηκε μέσα στα παγκόσμια πρότυπα και προδιαγραφές του αθλήματος. Και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή οικονομική στήριξη από το Κράτος. Η μοναδική διευκόλυνση που υπήρχε από αρμόδιους φορείς της Κυβερνήσεως  είναι αυτή από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την παραχώρηση των αιθουσών για τις προπονήσεις των ομάδων. Η πρόθεση είναι η κλειστή αίθουσα της Β΄ τεχνικής σχολής να λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση για διεξαγωγή μεγάλων αγώνων σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στο άμεσο μέλλον.

Η γυναικεία καλαθοσφαιρική ομάδα του συλλόγου θα αγωνίζεται φέτος στην Α’ Κατηγορία μ’ ένα κράμα επαγγελματιών παικτριών και από την Ακαδημία. Η ανδρική ομάδα θα αγωνίζεται στην Β2 και ο στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανέβει η ομάδα στην Α΄Κατηγορία.

Αυτοσκοπός του τμήματος δεν είναι οι τίτλοι, αλλά να υπάρχει μια παραγωγική διαδικασία διαμέσου της  ακαδημίας με οργάνωση και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, ούτως ώστε να στελεχώνονται με σωστό τρόπο οι πρώτες ομάδες και σε άνδρες και σε γυναίκες. Η Ανόρθωση θέλει να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο και στην ανάπτυξη του αθλήματος στο νησί μας, το οποίο είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο αυτή την στιγμή.

Ο μεγαλεπήβολος στόχος όλων στο τμήμα, όπως μας τόνισε ο κ. Πασσάς, είναι η δημιουργία ενός ιδιόκτητου γηπέδου για τις ανάγκες της ομάδας και των Ακαδημιών. Καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες από τους άμεσα υπεύθυνους του τμήματος για υλοποίηση του ονείρου, όμως υπάρχουν πολλά εμπόδια στο δρόμο τους. Αυτά είναι κυρίως γραφειοκρατικής φύσεως. Το όνειρο όμως είναι εκεί και θέλουν να το δουν να γίνεται πραγματικότητα στο μέλλον.
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)