Το όνειρο των Γουόριορς με τον Αντετοκούνμπο και η πραγματικότητα

Η αναμέτρηση των Γουόριορς με τους Μπακς, τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/1), δεν είχε τη λάμψη που είχαν οι αγώνες των δύο ομάδων τα προηγούμενα χρόνια. Ο Στεφ Κάρι, ο Κλέι Τόμπσον, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Αντρέ Ιγκουοντάλα δεν βρίσκονταν στο ρόστερ της ομάδας του Σαν Φρανσίσκο, η πρωτοπόρος στο ΝΒΑ ομάδα του Μιλγουόκι πέρασε από το Chase Center και το highlight της βραδιάς ήταν μια συνάντηση στο φινάλε.

Το "Let's do this, come on man" του Κάρι στον Αντετοκούνμπο έβαλε φωτιά στη Λίγκα, χωρίς ωστόσο να συνιστά είδηση η πρόσκληση του πολύπειρου γκαρντ στον Greek Freak. Άλλωστε είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, από τη μέρα δηλαδή που ο Ντουράντ αποφάσισε να μετακομίσει στους Μπρούκλιν Νετς, ότι ο MVP της περσινής σεζόν είναι ο άνθρωπος που θα στοχεύσουν ο Στιβ Κερ και οι παράγοντες των Γουόριορς για να δημιουργήσουν τη νέα superteam, την ομάδα που θα κάνει ξανά πρωταθλητισμό.

Ας ξεκινήσουμε με τα δεδομένα: Ο Αντετοκούνμπο έχει συμβόλαιο με τους Μπακς μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και το καλοκαίρι του 2020 μπορεί να υπογράψει πρόωρη supermax επέκταση με την ομάδα του Μιλγουόκι. Θα του προσφερθεί, ουδείς όμως μπορεί να μαντέψει αυτή τη στιγμή αν ο Γιάννης θα πάρει τα +250 εκατομμύρια δολάρια για να δεθεί με τα Ελάφια μέχρι το πέρας της σεζόν 2025/26. Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της τρέχουσας περιόδου. Θα φτάσουν οι Μπακς μέχρι το τέλος του δρόμου; Θα γνωρίσουν κάποιον αποκλεισμό-σοκ στα playoffs; Θα συνεχίσουν οι ιδιοκτήτες του οργανισμού να επενδύουν με στόχο την κορυφή;

Ο Αντετοκούνμπο αγόρασε πριν από έναν χρόνο μια εκπληκτική πολυτελή κατοικία στα προάστια του Μιλγουόκι, επένδυσε αρκετά χρήματα και στην ανακαίνισή της, δεν λειτουργεί ως παίκτης που σκέφτεται την αποχώρηση από την πόλη και την ομάδα. Σχετικά είναι, βέβαια, αυτά διότι μπορεί να συμβεί κάτι (ένας άσχημος αποκλεισμός για παράδειγμα στα ημιτελικά της Ανατολής) που θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στους Μπακς. Προς το παρόν πάντως ο Γιάννης αποφεύγει να μιλήσει για το μέλλον, ξέρει ότι όλοι θέλουν να τον ρωτήσουν για να μάθουν τις σκέψεις του, όμως προτιμά να τις κρατάει για εκείνον και για την οικογένειά του πιέζοντας έτσι όσους βρίσκονται γύρω του για να συνεχίσουν να δουλεύουν, να βελτιώνονται και να ονειρεύονται.

Αν, πάντως, υπάρχει μια ομάδα που δείχνει ο ελκυστικότερος προορισμός για τον Αντετοκούνμπο σε περίπτωση που εκείνος αποφασίσει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, αυτοί είναι οι Γουόριορς. Οι οποίοι Γουόριορς θέλουν με τη σειρά τους να "συντηρήσουν" τους Κάρι - Τόμπσον, να τους βοηθήσουν να μπουν στα μπασκετικά τους... γεράματα με καλύτερες προϋποθέσεις.

Ο Στεφ θα γίνει 32 ετών στις 14 Μαρτίου, ο Κλέι θα γίνει 30 στις 8 Φεβρουαρίου. Κι αν οι Γουόριορς χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τότε ο πρώτος θα μπει στη σεζόν 2021/22 στα 33 προς 34, ενώ ο δεύτερος θα είναι 32 προς 33. Ξέρουν λοιπόν ότι με τον 27χρονο τότε Αντετοκούνμπο η δουλειά τους θα γίνει πιο εύκολη, καθώς θα έχουν έναν εξαιρετικό χειριστή της μπάλας που μπορεί να τελειώσει φάσεις και να δημιουργήσει ανοιχτά σουτ για όσους βρίσκονται γύρω του. Είναι με απλά λόγια το ιδανικό fit για τους Γουόριορς που αρχίζουν να γερνούν και ψάχνουν τον παίκτη που Α) θα τους κρατήσει ψηλά και Β) τον superstar που θα διαδεχθεί τους Splash Brothers.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΙ

Την ώρα που οι Γουόριορς βρίσκονται στη 15η και τελευταία θέση της Δυτικής Περιφέρειας με ρεκόρ 9-30 (οι 14οι Νιου Ορλίανς Πέλικανς "κάθονται" στο 13-25) και παλεύουν με τους Ατλάντα Χοκς για το χειρότερο σε όλη τη Λίγκα, μόνο στενοχώρια, πικρία και απογοήτευση δεν υπάρχουν στις τάξεις του οργανισμού. Ίσα ίσα που η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο θα έχει καλές πιθανότητες για να επιλέξει πρώτη, δεύτερη ή τρίτη στο NBA Draft 2020, καθώς το pick που είχαν στείλει στους Νετς για να πάρουν τον Ντ' Άντζελο Ράσελ είναι 1-20 protected. Θα το κρατήσουν δηλαδή και τον Ιούνιο θα έχουν μπροστά τους μια δεξαμενή γεμάτη ταλέντο για να επιλέξουν έναν σπουδαίο νεαρό.

Θα είναι ο εκλεκτός τους ο σέντερ Τζέιμς Γουάιζμαν; Θα είναι ο σούτινγκ γκαρντ Άντονι Έντουαρντς; Θα είναι ο άσσος ΛαΜέλο Μπολ; Ή μήπως ένας εκ των φόργουορντ Όμπι Τόπιν - Τζέιντεν ΜακΝτάνιελς; Το σίγουρο είναι πως με λίγη τύχη μπορούν να πάρουν την πρώτη επιλογή και να επενδύσουν στον Γουάιζμαν, έναν καταπληκτικό ψηλό με ύψος 2μ.16 που μπορεί να κάνει τη διαφορά και στις δύο άκρες του παρκέ.

Σε μια πεντάδα που θα έχει τους Στέφεν Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Γιάννη Αντετοκούνμπο, Τζέιμς Γουάιζμαν στοχεύουν και από εκεί και πέρα θα ψάξουν για έναν παίκτη στο 2-3 που θα σουτάρει καλά, θα είναι αξιόλογος αμυντικός και κυρίως φθηνός. Δεν θα δυσκολευθούν να τον βρουν, θα υπάρξουν αρκετοί που θα δεχθούν να παίξουν στο Σαν Φρανσίσκο για να διεκδικήσουν τίτλους. Ένας Γουέσλι Μάθιους, για παράδειγμα. Ακόμη κι ο Ντέιμιον Λι που κάνει φέτος καταπληκτική δουλειά (έχει ατζέντη το αφεντικό της Octagon, Άλεξ Σαράτση που συνεργάζεται με τον Αντετοκούνμπο και είναι γαμπρός του Στέφ Κάρι) θα ήταν αρκετός στη... χειρότερη των περιπτώσεων.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ;

Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάλουν οι Γουόριορς τον Αντετοκούνμπο στο ρόστερ τους. Αν ο Γιάννης αρνηθεί το καλοκαίρι του 2020 την πρόωρη επέκταση των Μπακς, τότε η περίπτωσή του θα αρχίσει να θυμίζει εκείνη του Άντονι Ντέιβις που είχε πει όχι στους Πέλικανς για να ακολουθήσει ένα σίριαλ πολλών μηνών μέχρι η ομάδα της Νέας Ορλεάνης να τον στείλει με ανταλλαγή στους Λέικερς. Σε αυτή την περίπτωση οι Μπακς θα ακούσουν κάθε πρόταση και θα αποδεχθούν αυτή που θα τους συμφέρει περισσότερο, αν και η λογική λέει πως θα κρατήσουν τον Greek Freak και για την περίοδο 2020/21 εκτός αν εκείνος τους ζητήσει να αποχωρήσει μέσω trade.

Οι Γουόριορς δεν μπορούν παρά να κάνουν υπομονή για να δουν πως θα κυλήσει το καλοκαίρι. Αν ο Αντετοκούνμπο πάρει την πρόωρη supermax επέκταση και μείνει στους Μπακς μέχρι το 2026, τότε θα πρέπει να στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές. Αν ο Γιάννης αφήσει τα +250 εκατομμύρια στο τραπέζι για να δοκιμάσει την τύχη του στη Free Agency του 2021, τότε στο Σαν Φρανσίσκο θα προσπαθήσουν να τον αποκτήσουν με άμεση ανταλλαγή, με το ρίσκο φυσικά που θα έχει μια τέτοια κίνηση καθώς θα τον "νοικιάσουν" ουσιαστικά για μία σεζόν πριν προσπαθήσουν να τον πείσουν να μείνει μαζί τους όταν αυτός θα είναι unrestricted free agent. Αυτό ζουν φέτος οι Λέικερς με τον Άντονι Ντέιβις που στο τέλος της χρονιάς θα είναι ελεύθερος να υπογράψει όπου θέλει.

Ένα πιο λογικό σενάριο είναι ένα πιθανό sign-and-trade ανάμεσα στις δύο ομάδες ώστε και οι Γουόριορς να χωρέσουν τον Αντετοκούνμπο στο μισθολόγιό τους, αλλά και οι Μπακς να πάρουν πίσω ανταλλάγματα που θα τους βοηθήσουν να μείνουν σε ένα υψηλό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση ο Γιάννης θα πάρει το maximum συμβόλαιο που μπορεί να υπογράψει (πενταετές +250 εκατομμυρίων αντί για τετραετές 160 εκατομμυρίων σε οποιαδήποτε ομάδα που δεν ονομάζεται Μπακς) και στο Μιλγουόκι θα βάλουν στη θέση του τον Ντρέιμοντ Γκριν (συμβόλαιο έως το 2024) και τον Ντ' Άντζελο Ράσελ (συμβόλαιο έως το 2023) για να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο στην Ανατολή.

ΘΕΛΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ SUPERTEAM;

Την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος. Δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Βέβαια όσο τα χρόνια περνούν, τόσο οι άνθρωποι αλλάζουν. Για παράδειγμα, ο Γιάννης έλεγε πριν από μερικά χρόνια ότι θα σήμαινε τα πάντα γι' αυτόν να δουλέψει ένα καλοκαίρι με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τώρα πια όμως δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο γιατί δεν μπορεί να συνυπάρχει στην offseason με τους παίκτες που πρέπει να "σκοτώσει" στη διάρκεια της σεζόν για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Πέρυσι, για παράδειγμα, συνάντησε τον Άντονι Ντέιβις στους διαδρόμους του Fiserv Forum και του είχε πει μεταξύ σοβαρού κι αστείου να μετακομίσει στο Μιλγουόκι για να δημιουργήσουν το κορυφαίο δίδυμο ψηλών στο ΝΒΑ. Δεν τρελαίνεται στην ιδέα να γίνει μέλος μιας superteam, προτιμά να είναι εκείνος το σημείο αναφοράς, είναι άλλωστε ο MVP, θα πάρει και το φετινό βραβείο, είναι ένας από τους 3-4 κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου. Θα ήθελε τον Κάρι ή τον Τόμπσον στους Μπακς, σίγουρα θα το προτιμούσε από το να μετακομίσει εκείνος στο Σαν Φρανσίσκο, όπως είπαμε όμως τα χρόνια περνούν, οι άνθρωποι μεγαλώνουν και οι προτεραιότητές τους αλλάζουν.

Αν θέλετε τη γνώμη μας και αν αυτή έχει κάποια σημασία, δεν υπάρχει λόγος ο Αντετοκούνμπο να αποχωρήσει από το Μιλγουόκι. Ο οργανισμός λειτουργεί άψογα, επενδύει συνεχώς, οι Μπακς έχουν νέο γήπεδο, νέο προπονητήριο, έχουν έναν από τους κορυφαίους προπονητές της Λίγκας που στελεχώνει το ρόστερ σύμφωνα με τις ανάγκες του Αντετοκούνμπο, τα Ελάφια δείχνουν πολύ ισορροπημένα σε άμυνα κι επίθεση, είναι και στη φετινή κανονική περίοδο η κορυφαία ομάδα του ΝΒΑ και ο Greek Freak έχει όλα όσα ονειρευόταν και ακόμη περισσότερα.

Πηγή: Sport24.gr

Δειτε Επισης

Κορυφαίος στα βραβεία Laureus ο Τζόκοβιτς
Στην 20η θέση ο Παύλος Κοντίδης μετά την 3η κούρσα στο Κύπελλο Hyeres
ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Καρολίνα Πελενδρίτου
Φανταστικός Τσιτσιπάς, απέκλεισε με ανατροπή τον Λάγιοβιτς και παίζει για τον τίτλο στην Βαρκελώνη
Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα για ενδοοικογενειακή βία