Στα 17 του πωλούσε CD και τσάντες στους δρόμους, στα 26 του είναι βασιλιάς του NBA

Στα 17 χρόνια του πουλούσε CD και τσάντες στους δρόμους. Δεν έχει να φάει κυριολεκτικά. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά είναι στην κορυφή του NBA, του «μαγικού κόσμου», παγκόσμιος πρωταθλητής όπως αποκαλούν οι Αμερικανοί την ομάδα και τους παίκτες που κατακτούν τον τίτλο του επαγγελματικού πρωταθλήματός τους.

Η ιστορία της ζωής του Γιάννη Αντετοκούνμπο θυμίζει παραμύθι, αλλά είναι 100% αληθινή και διδάσκει τη δύναμη της θέλησης και της ψυχής. Ο «Greek Freak», ο κορυφαίος των κορυφαίων του παγκόσμιου μπάσκετ, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1994 στην Αθήνα και ήταν το τρίτο από τα πέντε συνολικά παιδιά του Τσαρλς και της Βερόνικα, δύο μεταναστών από τη Νιγηρία.

Η αρχή

Μπάσκετ άρχισε να παίζει από την «τρέλα» του προπονητή του Τρίτωνα Σπύρου Βελληνιάτη που αναζητούσε στους δρόμους των Σεπολίων ψηλά παιδιά μεταναστών θεωρώντας ότι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για δουλειά και διάκριση. Χάρις στον Βελληνιάτη, ο Γιάννης μαζί με τον αδελφό του Θανάση αρχίζουν να παίζουν μπάσκετ στον Τρίτωνα.

Λίγο καιρό αργότερα τα δύο αδέλφια μετακινούνται στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου και ο νέος σύλλογός τους τους «αγκαλιάζει». Οι συμπαίκτες του Γιάννη και του Θανάση τούς κάνουν συχνά το τραπέζι, καθώς η οικογένεια Αντετοκούνμπο δύσκολα τα φέρνει… βόλτα. Στα 17 χρόνια του ο Γιάννης βαφτίζεται με νονό τον συμπαίκτη του στον Φιλαθλητικό Ντίνο Ντιφαντή.

Ο κόουτς της ομάδας του Ζωγράφου Γιάννης Ζήβας δουλεύει μαζί του προκειμένου να του μάθει τα βασικά του αθλήματος, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα του παιδικού τμήματος. Στον Φιλαθλητικό γνωρίζει τον Γιώργο Πάνου που ανήκε τότε στο τιμ των προπονητών του συλλόγου.

Ο Πάνου το 2011 έχει αφήσει την προπονητική και ασχολείται με το μπάσκετ ως ατζέντης και συνεργάτης του μάνατζερ Γιώργου Δημητρόπουλου. Οι Δημητρόπουλος, Πάνου αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον Γιάννη με την προοπτική να παίξει στο NBA. Όταν ο Αντετοκούνμπο ακούει για ΝΒΑ, μένει με το… στόμα ανοιχτό για αρκετά λεπτά.

Οι Δημητρόπουλος και Πάνου πηγαίνουν τον Γιάννη για εξετάσεις σε εργοφυσιολόγο, ο οποίος έχει ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι η ανάπτυξη του «μικρού» θα συνεχιστεί μέχρι τα 22 χρόνια του.

Το κακό, όπως έχει αποκαλύψει ο Πάνου σε συνέντευξη στο περιοδικό «All Star Basket», είναι πως οι αιματολογικές εξετάσεις του Αντετοκούνμπο μοιάζουν με ανθρώπου ηλικίας 73 ετών! Η ασιτία έχει επηρεάσει το συκώτι του Γιάννη!

Ο Αντετοκούνμπο με τη βοήθεια των Δημητρόπουλου, Πάνου και του Φιλαθλητικού αρχίζει να τρέφεται σωστά. Τη σεζόν 2012-13 αρχίζει η… παρέλαση των σκάουτερ του ΝΒΑ από το γήπεδο του Φιλαθλητικού. Παράλληλα, η Σαραγόσα προσφέρει τον Δεκέμβριο του 2012 συμβόλαιο στον Αντετοκούνμπο αδιαφορώντας για το πρόβλημα ότι δεν έχει διαβατήριο, καθώς δεν έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα.

Στις ΗΠΑ, όμως, δεν μπορεί να ταξιδέψει για τη βραδιά του ντραφτ του NBA χωρίς διαβατήριο. Με τη συμβολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξε το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον Μάιο του 2013 ο Αντετοκούνμπο παίρνει το ελληνικό διαβατήριο στα χέρια του.

Τον Ιούνιο του 2013 ταξιδεύει στις ΗΠΑ για τη βραδιά του ντραφτ, που έχει προγραμματιστεί στο Μπρούκλιν στις 27/6. Οι Μιλγουόκι Μπακς μέχρι την παραμονή της επιλογής δεν είχαν δεσμευτεί για τίποτα. Αλλά το βράδυ πριν από το ντραφτ ο Γιάννης δέχθηκε τηλεφώνημα από το τμήμα αλλοδαπών του Μιλγουόκι, το οποίο του εξήγησε ότι μπορεί να φέρει την οικογένειά του νόμιμα στην πόλη. Ήταν ένα θέμα που τον απασχολούσε πολύ.

Η επιλογή των Μπακς

Οι Μπακς τον επέλεξαν προς γενική έκπληξη -καθώς είχε παίξει μόνο μια σεζόν στην Α2 με τον Φιλαθλητικό- στο νούμερο 15 του ντραφτ. Το Μιλγουόκι είναι αποφασισμένο από την πρώτη στιγμή να «επενδύσει» στον Αντετοκούνμπο και να «χτίσει» γύρω του.

Το καλοκαίρι του 2013 αγωνίζεται για πρώτη φορά με τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων (5η θέση για την Εθνική) και αμέσως μετά γίνεται η εγκατάσταση στο Μιλγουόκι και αρχίζει η σκληρή δουλειά.

Παίζει για πρώτη φορά στην πεντάδα των Μπακς στις 18 Δεκεμβρίου 2013, 12 μέρες μετά τα 19α γενέθλιά του, και πετυχαίνει 10 πόντους και παίρνει 7 ριμπάουντ στην εντός έδρας ήττα του Μιλγουόκι από τη Νέα Υόρκη στην παράταση (107-101). Δύο εβδομάδες αργότερα κάνει το πρώτο νταμπλ νταμπλ στην καριέρα του στο ΝΒΑ με 16 πόντους και 10 ριμπάουντ στην ήττα των Μπακς από τους Νετς (104-93).

Τον Φεβρουάριο του 2014 συμμετέχει στο All Star Weekend της Νέας Ορλεάνης, στο Skills Challenge και στο «Rising Stars Challenge» στον αγώνα των καλύτερων ρούκις και δευτεροετών του ΝΒΑ.

Τη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ (2014-15) καθιερώνεται στην πεντάδα του Μιλγουόκι, που πετυχαίνει τον στόχο της πρόκρισης στα πλέι οφ, στα οποία αποκλείεται από το Σικάγο με 4-2 νίκες.

Η τρίτη σεζόν (2015-16) είναι ακόμη καλύτερη. Ο Αντετοκούνμπο κάνει στις 22 Φεβρουαρίου 2016 το πρώτο τριπλ νταμπλ της καριέρας του (27 πόντοι, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ) στην εντός έδρας νίκη επί των Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ (108-101).

Στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς οι Μπακς τού προσφέρουν επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2020 με συνολικές αποδοχές 100 εκατομμύρια δολάρια. Λόγω της επιθυμίας του να αγωνιστεί με την Εθνική στο Προολυμπιακό του Τορίνο το θέμα «παγώνει». Για να παίξει με την ομάδα της χώρας στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ρισκάρει ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Η επέκταση υπογράφεται τελικά από τις δύο πλευρές τον Σεπτέμβριο του ‘16. Ο Αντετοκούνμπο κάνει καταπληκτική σεζόν και επιλέγεται από το φίλαθλο κοινό, τους παίκτες και τους δημοσιογράφους για να αγωνιστεί στο All Star Game της Νέας Ορλεάνης το ’17.

Από το 2017 ο στόχος που έχει μπει από τους ιδιοκτήτες των Μπακς και τον «Greek Freak» είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τον Αύγουστο του ’18 το Μιλγουόκι εγκαινιάζει το νέο του «σπίτι», το Fiserv Forum, χωρητικότητας 18.000 θεατών.

Πρωτάθλημα

Το 2019 και το 2020, για δύο σερί σεζόν, ο Αντετοκούνμπο αναδεικνύεται MVP της κανονικής περιόδου και πλέον ανήκει στους σταρ του «μαγικού κόσμου». Το Μιλγουόκι, όμως, δεν κατορθώνει να φτάσει ούτε στους τελικούς της Ανατολής.

Πριν από την έναρξη της σεζόν 2020-21, ο «Greek Freak» υπογράφει το supermax συμβόλαιο των 228 εκατομμυρίων δολαρίων για 5 χρόνια.

Ο Τζρου Χόλιντεϊ παίρνει τη θέση του Ερικ Μπλένσο στο ρόστερ των Μπακς μετά από ανταλλαγή με τη Νέα Ορλεάνη και «δένει» με τον Γιάννη και τον Κρις Μίντλετον. Η τριετής δουλειά του Μάικ Μπουντενχόλζερ φέρνει… καρπούς και το Μιλγουόκι κατακτά το πρωτάθλημα για δεύτερη φορά μετά τον «παρθενικό» του τίτλο το 1971, με τον Αντετοκούνμπο να αναδεικνύεται MVP των Τελικών με αντίπαλο το Φοίνιξ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δειτε Επισης

Στο Ζάγκρεμπ η κυπριακή αποστολή για το το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Κορυφαίος στα βραβεία Laureus ο Τζόκοβιτς
Στην 20η θέση ο Παύλος Κοντίδης μετά την 3η κούρσα στο Κύπελλο Hyeres
ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Καρολίνα Πελενδρίτου