Η ιστορία των Air Jordan

Όσοι μιλούν για παραμύθια, θα μπορούν να ξεχωρίσουν αυτή τη μικρή πτυχή της σκοτεινής πλευράς που γράφεται έστω σε μία σελίδα... Για να δώσει την κατάλληλη δύναμη που χρειάζεται στο πρόσωπο γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλα.

Και όσοι μιλούν για μπάσκετ, θα πέσουν ασυνείδητα στην «παγίδα» του Μάικλ Τζόρνταν. Με τη φιγούρα του να βγαίνει έξω από τα παρκέ και να περνάει σε μία από τις κορυφαίες... φίρμες της ιστορίας. Ενός logo που ξεκίνησε από το μηδέν για να περάσει από σαράντα κύματα και να καταλήξει σε αυτό που σήμερα κάνει κανείς εικόνα στο άκουσμα των «Air Jordan».

Ένας διαγωνισμός και το... χέρι του Χάτφιλντ

Όλα ξεκίνησαν από έναν διαγωνισμό... Ο Τίνκερ Χάτφιλντ, άλλοτε αθλητής του Όρεγκον και του Μπιλ Μπάουερμαν, με πτυχίο αρχιτεκτονικής, εργαζόταν στη Nike σχεδιάζοντας κτίρια γραφείων και καταστήματα της εταιρίας.

Μέχρι το 1985! Την περίοδο που η Nike πάσχιζε να ανταγωνιστεί την Reebok, είδε τη μετοχή της να πέφτει... στο μισό έπειτα από συνεχείς απολύσεις του προσωπικού. Το πιο δραστικό μέτρο έμοιαζε η ανανέωση.

Και αυτή ήρθε μέσα από ένα πρόσωπο που «επέβαλε» με το ταλέντο του την αλλαγή. Ο Χάρφιλντ μπλέχτηκε σε νέα.. χωράφια και μέσω του 24ωρου διαγωνισμού για τον σχεδιασμό (στον οποίο παρακάλεσε να συμμετάσχει), κέρδισε τη θέση του στην ομάδα σχεδιασμού.

Και λίγο αργότερα και την θέση του στην... καρδιά της Nike με το Air Max 1. Με έμπνευση ένα παριζιάνικο κτίριο και σόλα με διάφανη! Κόντρα σε κάθε λογική, οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν.

Όταν προσπάθησαν να «κλέψουν» τον Τζόρνταν

Το 1987 ήρθαν οι πρώτες... σκιές μετά την προσπάθεια του αντιπροέδρου της Nike, Ρομπ Στράσερ και του Πίτερ Μουρ - επικεφαλής Air Jordan I &II- να δημιουργήσουν κάτι δικό τους μακριά από την εταιρία.

Η «δέσμευση» του Μάικλ Τζόρνταν με την Nike έληγε. Και εκείνοι προσπάθησαν να τον τραβήξουν προς το μέρος τους. Και ενώ οι ιθύνοντες της εταιρίας θα παρουσίαζαν στον MJ τα Air Jordan III με στόχο την υπογραφή του σε ένα ακόμη συμβόλαιο, ο Μουρ κλείνοντας την πόρτα της Nike είχε φροντίσει να πάρει μαζί του όλα τα σχέδια.

Πέντε εβδομάδες. Τόσο ήταν το περιθώριο του Χάτφιλντ να σκεφτεί από την αρχή την τρίτη έκδοση παπουτσιών του κορυφαίου μπασκετμπολίστα στον πλανήτη. Κάτι που έκανε με την βοήθεια του Τζόρνταν παίρνοντας σαφείς οδηγίες.

Στην τελική παρουσίαση, περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, οι Στράσερ και Μουρ εκμεταλλεύτηκαν τη λατρεία του σταρ των Μπουλς για το γκολφ. Ένας ακόμη τρόπος για να τον προσεγγίσουν και να τον φέρουν πιο κοντά στην εταιρία τους. Την «Van Grack». Καθυστέρησαν το ραντεβού του με τους ανθρώπους της Nike για κάτι παραπάνω από τέσσερις ώρες παρουσιάζοντας στον Τζόρνταν τα δικά τους σχέδια.

Η εκτόξευση και τα... Air

Κάπου εδώ ήρθε να κάνει την διαφορά ένα πανούργο μυαλό και ακόμη μία... παρέκκλιση από τα δεδομένα της Nike. Ο Χάτφιλντ για πρώτη φορά και παρά τις αντιδράσεις, σχεδίασε τα παπούτσια -και τα ρούχα- του Τζόρνταν λίγο διαφορετικά. Η ιδιαιτερότητα ήταν στο σήμα! Το χαρακτηριστικό σύμβολο της εταιρίας, είχε αντικατασταθεί από το... πιο χαρακτηριστικό Jumpman.

Μία ματιά στα... χαρτιά του Χάτφιλντ και ο Τζόρνταν «κλείδωσε» την επιλογή του. Το νέο brand είχε δρομολογηθεί... Και πέρασε μέσα από τα παρκέ με τον MJ να χρησιμοποιεί τα Air Jordan III στο ξακουστό κάρφωμα από την γραμμή των βολών!

Και το ημερολόγιο γυρίζει στο σήμερα! Με τον 59χρονο πλέον θρύλο να έχει το απόλυτο brand, που αποφέρει στην εταιρία που το «στεγάζει» έσοδα άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά χρονιά! Με τον ίδιο τον Τζόρνταν να λαμβάνει 150.000.000 δολάρια. Τον χρόνο. Ένα ποσό που ξεπερνά κατά 4 φορές τον μισθό των ενεργεία αθλητών του ΝΒΑ.

Ο Χάτφιλντ το οραματίστηκε και ο MJ το έκανε πράξη. Ένα brand για τον GOAT που γνώρισε την εκτόξευση.

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Καρολίνα Πελενδρίτου
Φανταστικός Τσιτσιπάς, απέκλεισε με ανατροπή τον Λάγιοβιτς και παίζει για τον τίτλο στην Βαρκελώνη
Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα για ενδοοικογενειακή βία
Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου
Οι Πέλικανς πέταξαν εκτός playoffs Κινγκς και Βεζένκοβ, νίκη με 105-98 και τώρα... Θάντερ
«Αυτό είναι το καλύτερό μου αποτέλεσμα εδώ και πολύ καιρό»