Κριστόφ Βαζέχα, ο αγαπημένος "τρελός" Πολωνός

To πρώτο γκολ, το σημαντικότερο στη ζωή του, επιτεύχθηκε σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια για τον Κριστόφ Βαζέχα...Στις 17 Νοεμβρίου του 1964 ο Πολωνός επιθετικός είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου, στην πόλη Σιεμκοβίτσε.

Αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 1989 από την Πολωνική Ρουχ Χουρζόφ και φόρεσε τα πράσινα μέχρι το τέλος της πλούσιας καριέρας του, το 2004. Είχε την τύχη μετά από 15 χρόνια στο Τριφύλλι, να αποχαιρετήσει στα 39 του την ενεργό δράση ως πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδας.

Συνολικά στο πρωτάθλημα πέτυχε 244 γκολ σε 403 αγώνες και αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1994, 1995, 1998), ενώ σε 63 ευρωπαϊκά ματς είχε 24 γκολ. Είχε 50 συμμετοχές στην Εθνική Πολωνίας με εννέα γκολ. Είναι ο κορυφαίος ξένος σκόρερ και δεύτερος όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά τον Θωμά Μαύρο, κάτι που παράλληλα τον καθιστά τον κορυφαίο πράσινο.
 
 
Το ντεμπούτο
Στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 ο Κριστόφ Βαζέχα αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. 

Σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια, ο μεγαλύτερος κανονιέρης της ιστορίας του Παναθηναϊκού φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του... Στις 17 Δεκεμβρίου του 1989, ο Κριστόφ Βαζέχα με το τριφύλλι στο στήθος και το νούμερο 7 στην πλάτη, άρχισε στην ενδεκάδα που επέλεξε ο Κρίστο Μπόνεφ και τέθηκε αντιμέτωπος της ΑΕΚ.

Το αθηναϊκό ντέρμπι έληξε ισόπαλο 0-0 και έτσι ο Πολωνός, ο οποίος είχε αποκτηθεί έξι μέρες νωρίτερα από τη Ρουχ Χορζόφ, δεν κατάφερε να συνδυάσει το ντεμπούτο του με ένα γκολ. Ακολούθησαν όμως πολλά, σε μία ένδοξη καριέρα γεμάτη τίτλους και διακρίσεις...
 
 
Όταν ο Βαζέχα πάγωσε το Άμστερνταμ
Στις 3 Απριλίου του 1996, ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε κάνει μια μαγική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ που τον είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

Η κληρωτίδα τον είχε φέρει αντιμέτωπο με την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Ο επί δύο ολόκληρα χρόνια αήττητος Άγιαξ, ήταν το μεγαθήριο και υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό με σκοπό να κάνει ένα ακόμα βήμα για την υπεράσπιση του τίτλου του.

Οι πράσινοι όμως είχαν αντίθετη γνώμη και έκαναν μία από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας του. Η κούρσα του "τρένου" (σ.σ. Γιώργος Δώνης) και το εκπληκτικό πλασέ του Κριστόφ Βαζέχα άλωνε το απόρθητο Ολυμπιακό στάδιο και πάγωνε το Άμστερνταμ στο τελευταίο λεπτό του ματς. Δίχως αμφιβολία το γκολ που δεν θα ξεχάσει ποτέ.
 

Τα ρεκόρ του σε fast forward

Στις 20 Μαΐου 2001 ο Κριστόφ Βαζέχα σκοράρει στον αγώνα Παναθηναϊκός-Παναχαϊκή (4-0) το 234ο γκολ του και αναρριχάται στην 2η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα μαζί με τον Μίμη Παπαιωάννου της ΑΕΚ, πίσω από τον Θωμά Μαύρο που έχει 261 με Πανιώνιο και ΑΕΚ.


Μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, στις 7 Ιανουαρίου του 1990 κατάφερε να σκοράρει στο παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Στο 53' ο Πολωνός φορ παραβίασε την εστία του Νίκου Κουρκούνα και διαμόρφωσε το τελικό 1-0.

Πάλι στη Ριζούπολη , 8 χρόνια και 17 ημέρες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου ο Πολωνός  σπάει το ρεκόρ του Αντώνη Αντωνιάδη. Σημειώνει κόντρα στον Απόλλωνα στο 64ο λεπτό με προβολή το 181ο γκολ και γίνεται ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού. Μάλιστα στον πανηγυρισμό του έβγαλε την φανέλα, καθώς από μέσα φορούσε μια άλλη που έγραφε "181".

Στις 9 Απριλίου του 1994 το Τριφύλλι αγωνίζεται κόντρα στον ΠΑΟΚ για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος, σε έναν αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα καθώς η ΑΕΚ έχει πάρει το πρωτάθλημα.  Ο Πολωνός άσος σημείωσε δύο γκολ και έφτασε τα 100 στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στις 25 Μαΐου του 2003, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη και την απώλεια του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με τον Ακράτητο στο γήπεδο του Διαγόρα στη Ρόδο. Ο 39χρονος πλέον Κριστόφ μπήκε αλλαγή στο 80' και δέκα λεπτά αργότερα με το γκολ που πέτυχε, διαμόρφωσε το τελικό 3-1 για την ομάδα του, κλείνοντας έτσι τους... λογαριασμούς του με τα δίχτυα μετά από 13 χρόνια καριέρας φορώντας την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.
 
 
Βαζέχα - Πανιώνιος 5-3
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1995, ο Κριστόφ Βαζέχα σημείωσε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ, πετυχαίνοντας 5 γκολ σε ένα παιχνίδι. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Τριφυλλιού και δεύτερος στην αντίστοιχη του ελληνικού πρωταθλήματος, είχε πάρει "φωτιά" στην κυριολεξία. Ακόμα και σήμερα, το ρεκόρ του παραμένει ακατάρριπτο και δύσκολα θα βρεθεί ένας τόσο αποτελεσματικός στράικερ, ώστε να το φτάσει και να το ξεπεράσει.
 
 
Η κορυφή στην πράσινη λίστα
Αγωνιστική περίοδος 1997-98 και ο Παναθηναϊκός καλείται να περάσει νικηφόρα μέσα από την έδρα του Απόλλωνα Αθηνών προκειμένου να διατηρηθεί στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού.

Το παιχνίδι θα εξελιχθεί σε παράσταση για έναν ρόλο καθώς ο Παναθηναϊκός θα πάρει τη νίκη που θέλει με σκορ 5-2. Ή καλύτερα παράσταση για δύο ρόλους. Τον πρωταγωνιστικό δε θα τον έχει ο Παναθηναϊκός, αλλά ο Κριστόφ Βαζέχα.

Ο μεγάλος Πολωνός στράικερ του Τριφυλλιού στο 64ο λεπτό θα εκμεταλλευτεί την ολιγωρία του νεαρού Κώστα Χαλκιά και θα σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων. Αυτό το γκολ, όμως, δεν είναι ένα γκολ σαν όλα τα άλλα. Είναι το γκολ νο181 στην καριέρα του "Χρηστάρα" στον Παναθηναϊκό. Το γκολ που τον ανεβάζει στην κορυφή της λίστας των σκόρερ του συλλόγου.

Λίγο αργότερα, ο Βαζέχα θα πετύχει κι άλλο ένα τέρμα, αλλά αυτό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην καρδιά του είναι αυτό του 64ου λεπτού. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι κάτω από τη φανέλα του Τριφυλλιού φορούσε εκείνο το απόγευμα και ένα μπλουζάκι με το νούμερο "181", το οποίο πήρε κάποιος τυχερός φίλαθλος που έτρεξε να τον αγκαλιάσει στο κόρνερ.
 
 
 
Η ημέρα που έγραψε ιστορία
Ήταν 20 Μαΐου του 2001. Ο Παναθηναϊκός "σάρωνε" την Παναχαϊκή με 4-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου και έκανε ένα ακόμα βήμα για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου, η οποία θα τον έβρισκε σε ένα από τα πιο μαγικά "ταξίδια" του στην Ευρώπη.

Σιγά το κατόρθωμα θα πείτε και θα είχατε δίκαιο, αν το δεύτερο γκολ της ομάδας δεν πετύχαινε ο Κριστόφ Βαζέχα. Βλέπετε ο παίκτης-έμβλημα του Παναθηναϊκού σκόραρε σε εκείνο το ματς, για 234η φορά στην πράσινη καριέρα του στην Ελλάδα και έφτασε στη δεύτερη θέση όλων των εποχών τον Μίμη Παπαϊωάννου.

Το γκολ του τρελο-Πολωνού στο 26ο λεπτό του  ματς, πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους φίλους του Τριφυλλιού, οι οποίοι 40 λεπτά μετά σηκώθηκαν όρθιοι για να αποθεώσουν το ίνδαλμά τους, κατά την αλλαγή του από τον Γκόραν Βλάοβιτς.

Εννοείται πως ο κορυφαίος πράσινος σκόρερ χρειάστηκε μόλις ένα ματς, για να νιώσει τη... μοναξιά της δεύτερης θέσης, καθώς πέτυχε το επόμενο γκολ του την αμέσως επόμενη αγωνιστική, στο 4-2 του Παναθηναϊκού στην έδρα της Καλαμάτας. Μέχρι το κλείσιμο της καριέρας του δε, πέτυχε άλλα 9 γκολ, φτάνοντας τα 244 στην εν Ελλάδι παρουσία του και δημιουργώντας ένα -απίστευτο για ξένο παίκτη- ρεκόρ, το οποίο πιθανότατα δεν θα καταρριφθεί ποτέ!
 

 

Πηγή:sport24.gr

Δειτε Επισης

Επιστολή της Πάφου στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού κυπέλλου
Αφιερωμένες αγωνιστικές για την τελική φάση του EURO
Δύο παιχνίδια για την 11η αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Στην Περιστερώνα ο τελικός Κυπέλλου Apollon Ladies-Λευκοθέα Λατσιών
Σύσκεψη την Πέμπτη για τον τελικό κυπέλλου-Καθορίζεται ο αριθμός εισιτηρίων και η ώρα
«Η ΑΕΚ μπορεί να έχει κάποιους παίκτες πιο ποιοτικούς, όμως ο ΑΠΟΕΛ είναι καλύτερος ως σύνολο»
To πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής στη δεύτερη κατηγορία
Στην Περιστερώνα τις 26 Απριλίου ο τελικός Apollon Ladies-Λευκοθέα Λατσιών
Μίλησε για το μέλλον του ο Πίττας και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ΑΪΚ
Σε επαφές με τον Τάνκοβιτς για ανανέωση η Πάφος-Αναμένονται εξελίξεις