Δανία-Σουηδία: η (υπερ)αιωνόβια κόντρα!

Μία εβδομάδα πριν τον πρώτο αγώνα μπαράζ ανάμεσα σε Σουηδία και Δανία (σ.σ. έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο κι έληξε με νίκη 2-1 των πρώτων) για την πρόκριση στα τελικά του Euro2016 ένα ρεπόρτερ της σουηδικής εφημερίδας “Aftonbladet” επισκέφτηκε το Βόλφσμπουργκ και ρωτούσε περαστικούς, αν ήξερε ποιος είναι ο Νίκλας Μπέντνερ. Διαρκώς έπεφτε πάνω σε απορημένα πρόσωπα. Από τον άνθρωπο, που αποκαλείται «λόρδος», προφανώς ουδείς είχε ακουστά στην έδρα της Φόλκσβαγκεν.
Ο ρεπόρτερ ρωτούσε συμπληρωματικά τους περαστικούς αν γνώριζαν κάποιον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Και, φυσικά, αυτόν τον ήξεραν άπαντες. Μόνο μια κυρία ιδιαίτερα προχωρημένης ηλικίας δεν ήταν απόλυτα σίγουρη. Σε κάθε περίπτωση όμως: «Νομίζω πως είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο». Μια καλή απάντηση, εκτίμησε ο ρεπόρτερ. Και ένας καλός απολογισμός. Γι’ αυτόν ήταν αδιαμφισβήτητο ότι ήδη πριν το σφύριγμα στον πρώτο αγώνα η Σουηδία προηγείτο 1-0 της Δανίας.
Η… απάντηση ήρθε το απόγευμα της Πέμπτης από το δανέζικο τηλεοπτικό σταθμό “Kanal 5” με ένα μικρό κλιπ κατά της Σουηδίας. Σε αυτό ένα μικρό κοριτσάκι κάθεται σ’ ένα κρεβάτι, όπου διαλύει μια κούκλα Pipi, πετά στα σκουπίδια έπιπλα της Ikea και στο τέλος καίει τα άλμπουμ των Abba και Ace of Bace. Το 1-1, τουλάχιστον από τη σκοπιά των Δανών…
Σουηδία και Δανία αναμετρώνται απόψε στον επαναληπτικό αγώνα μπαράζ, αλλά είναι σαφές ότι η πρόκριση στα γήπεδα της Γαλλίας δεν είναι το μοναδικό διακύβευμα. Διακυβεύονται επίσης η εκδίκηση για το 1992, η ρεβάνς για το 2008, για μια πικρή αντιπαλότητα, οι ρίζες της οποίας εκτείνονται ως τις αρχές του 20ού αιώνα. 105 φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες οι δύο εθνικές, 46 φορές νίκησε η Σουηδία, 40 η Δανία.
Ο… Δανοφονιάς
Όλα ξεκίνησαν το 1913. Η Δανία, κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912, έκανε πλάκα στη Σουηδία στα πρώτα τους παιχνίδια. Το πρώτο έληξε 8-0, ένα από τα επόμενα, στη Σουηδία, με 10-0. Χρειάστηκε να φτάσει το 1916 για να πανηγυρίσει για πρώτη φορά η Σουηδία, η οποία ακολούθως άνοιξε το δικό της κύκλο επιτυχιών. Μέγας πρωταγωνιστής στα χρόνια πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο Μπέρτιλ Έρικσον, ο οποίος είχε παίξει μπάλα σε ΑΪΚ και Σάντβικενς. Το 1934, με τέσσερα γκολ απέναντι σε Εσθονία και Δανία, εξασφάλισε στη Σουηδία την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934. Τέσσερα τέρματα πέτυχε και στο επόμενο φιλικό των δύο χωρών που έληξε 5-3 υπέρ της Σουηδίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει το παρατσούκλι «ο… Δανοφονιάς»!

Ο... Δανοφονιάς Μπέρτιλ Έρικσον σημειώνει ένα από τα τέσσερα τέρματά του κόντρα στη Δανία

Τις επόμενες δεκαετίες η Σουηδία ήταν τουλάχιστον στις μεγάλες διοργανώσεις η πιο επιτυχημένη ομάδα: το 1938 ήταν τέταρτη, το 1950 τρίτη και το 1958 δεύτερη. Η Δανία έπρεπε να περιμένει ως το 1986 για να πανηγυρίσει την πρώτη εμφάνισή της σε μεγάλο τουρνουά, το Μουντιάλ στο Μεξικό.
Τότε όμως ήρθε το σωτήριο έτος 1992. Μέχρι τότε η Σουηδία δεν είχε λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά ως διοργανώτρια είχε πάρει απευθείας το εισιτήριο για εκείνη τη διοργάνωση. Στη φάση των ομίλων μάλιστα τέθηκε αντιμέτωπη της Δανίας, η οποία μέχρι προ ολίγων ημερών ευρισκόταν σε διακοπές και είχε κληθεί εσπευσμένα στη θέση της Γιουγκοσλαβίας. Το τέρμα του Τόμας Μπρολίν χάρισε στη Σουηδία το 1-0, το οποίο αποδείχθηκε και η μοναδική ήττα των Δανών στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Ο Τόμας Μπρολίν πανηγυρίζει το νικητήριο τέρμα του επί της Δανίας στο Euro1992

Ό,τι ακολούθησε, έμεινε στην ιστορία ως το παραμύθι της πρωταθλήτριας Ευρώπης από τα Big Mac. Ενώ η Σουηδία αποκλείστηκε από τη Γερμανία στα ημιτελικά, οι Δανοί, οι οποίοι φημολογείται πως έτρωγαν μπέργκερ και πατάτες τηγανιτές, έφτασαν στον τελικό, όπου επικράτησαν 2-0 της «νατσιονάλμανσαφτ».

Η Δανία πρωταθλήτρια Ευρώπης επί σουηδικού εδάφους το 1992

«Αισθανόμουν σαν να ήμουν ενώπιον δικαστηρίου»
Το 2004 οι δύο ομάδες τέθηκαν ξανά αντιμέτωπες σε Euro. Την τελευταία αγωνιστική έφτανε σε αμφότερες μια ισοπαλία με υψηλό σκορ για την πρόκριση. Και, ω του θαύματος, το παιχνίδι έληξε 2-2, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των Ιταλών που έμειναν τρίτο κι εκτός νυμφώνος.


Η πολυσυζητημένη αναμέτρηση της 22ας Ιουνίου 2004 ανάμεσα σε Δανία και Σουηδία

Οι παίκτες της «σκουάντρα ατζούρα» ωρύονταν, όμως ο τότε αμυντικός της Δανίας, Τόμας Χέλβεγκ, διαβεβαίωσε: «Τα πάντα έγιναν κανονικά. Θέλαμε να πετάξουμε εκτός διοργάνωσης τη Σουηδία, εκείνη ήθελε να μας διαλύσει, αφού μεταξύ μας υπάρχει αντιπαλότητα 100 χρόνων».
Όταν επέστρεψε στην Ιταλία, καθώς ήταν παίκτης της Ίντερ, αποδοκιμαζόταν άγρια με σφυρίγματα σε κάθε παιχνίδι -ακόμη και από τους οπαδούς της ομάδας του! «Αισθανόμουν σαν να ήμουν ενώπιον δικαστηρίου», ομολόγησε αργότερα ο Χέλβεγκ.
Μποξ στην Κοπεγχάγη
Τον Ιούνιο του 2007 χύθηκε αίμα, στην κυριολεξία. Οι δύο χώρες ανταγωνίζονταν εκ νέου για την πρόκριση σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και η Σουηδία βρέθηκε γρήγορα να προηγείται με 3-0 μέσα στην Κοπεγχάγη. Οι Δανοί τα έδωσαν όλα και στο δεύτερο ημίχρονο έφτασαν στην ισοφάριση. Η κατάσταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα στο 89ο λεπτό, όταν ο Δανός Κρίστιαν Πόουλσεν γρονθοκόπησε στην κοιλιά τον Σουηδό Μάρκους Ρόζενμπεργκ. Ο διαιτητής Χέρμπερτ Φάντελ έδειξε στον Πόουλσεν την κόκκινη κάρτα, με αποτέλεσμα ένας οπαδός της Δανίας να ορμήσει στον αγωνιστικό χώρο και να επιχειρήσει (αποτυχημένα) να χτυπήσει τον Φάντελ.

Το σκανδαλώδες παιχνίδι της 2ας Ιουνίου 2007, το οποίο διακόπηκε στο 89' λόγω επίθεσης οπαδού στον διαιτητή

Ο τελευταίος διέκοψε το παιχνίδι και ο οπαδός ανέβηκε λίγο αργότερα στο σταυρό. «Αυτό ήταν απίστευτα ανόητο εκ μέρους μου. Θέλω να απολογηθώ στις ομάδες και στον Χέρμπερτ Φάντελ για την απάνθρωπη συμπεριφορά μου», δήλωσε, αλλά ήταν αργά. Το παιχνίδι κρίθηκε στα χαρτιά με 3-0 υπέρ της Σουηδίας, η οποία χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα προκρίθηκε στο Euro της Αυστρίας και της Ελβετίας.
Η τελευταία μεγάλη μονομαχία τους έλαβε χώρα στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ο Ιμπραχίμοβιτς ήταν σίγουρος: «Είμαστε πολύ καλύτεροι από τους Δανούς». Στο γήπεδο πάντως αυτό δεν φάνηκε, αφού η Δανία πήρε το εισιτήριο με δύο νίκες (αμφότερες με 1-0).
Αναμέτρηση μεγαλόστομων
Έξι χρόνια αργότερα η αυτοπεποίθηση του άσου της Παρί ελάχιστα έχει μειωθεί. Πρόσφατα άλλωστε αναδείχθηκε για δέκατη φορά «Σουηδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς» και στο πλαίσιο της βράβευσής του δήλωσε: «Θέλω να είμαι σε αυτό το Euro. Ή καλύτερα: πρέπει να είμαι εκεί».
Από την άλλη, το ίδιο ισχύει και για τον Νίκλας Μπέντνερ, τον λόρδο, ο οποίος κάποτε είχε πει: «Πρέπει να παίζω σε κάθε παιχνίδι, κάθε λεπτό. Πρέπει να είμαι βασικός σε κάθε ομάδα του κόσμου! Θα γίνω ο καλύτερος παίκτης του κόσμου». Για το τελευταίο υπάρχουν ζωηρές αμφιβολίες. Αν πάλι καταφέρει απόψε να προκριθεί στο Euro2016 εις βάρος του Ιμπραχίμοβιτς, θα ελπίζει τουλάχιστον ότι μελλοντικά θα γνωρίζουν το όνομά του και στο Βόλφσμπουργκ…

 

 

 

Δειτε Επισης

Τέλος οι ρεβάνς από την αρχή του Κυπέλλου Αγγλίας-Ανακοίνωσε τις αλλαγές η FA
Θα κινηθεί για τον Κούντους η Λίβερπουλ αν ο Σαλάχ αποχωρήσει το καλοκαίρι
Σκληρές μάχες σε τέσσερα... μέτωπα για τα εισιτήρια των ημιτελικών
Η Παρί καταγγέλει τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα για ρατσιστικές προσβολές στον Ντεμπελέ
Έχει βάλει στο... μάτι τον Ντιμπάλα η Μπαρτσελόνα-Η ρήτρα-σοκ του Αργεντινού (pic)
Σχηματίζεται η τετράδα και τα πιθανά ζευγάρια των ελληνικών ομάδων στο Conference League
Κατέρριψε ιστορικό ρεκόρ του Κασίγιας στο Champions League ο Νόιερ
Έγραψε ιστορία ο Τούχελ-Πρώτος Γερμανός που φτάνει στους «4» του Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες
Οι σατανικές συμπτώσεις που δείχνουν... τελικό Champions League για την Ντόρτμουντ
Τα ζευγάρια και οι ημερομηνίες των ημιτελικών του Champions League