Η ημέρα που ο Μπουφόν άρχισε να γράφει το μύθο του

Ήταν η 19η Νοεμβρίου του 1995 που ο Νέβιο Σκάλα πήρε μία από τις μεγαλύτερες (αν όχι την μεγαλύτερη) αποφάσεις της προπονητικής καριέρας του, δίνοντας τη φανέλα του βασικού γκολκίπερ της Πάρμα σε ένα 17χρονο παιδί και "επιτρέποντάς" του να κάνει ντεμπούτο απέναντι στη Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο.

Το όνομα αυτού... Τζανλουίτζι Μπουφόν, με τον "Τζίτζι" να τρελαίνει τους πάντες στην πρεμιέρα του στη Serie A απέναντι στους "ροσονέρι" (οι οποίοι 18 μήνες νωρίτερα είχαν κατακτήσει την Ευρώπη για πέμπτη φορά στην ιστορία τους με το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα) και να ξεκινάει από τότε μία καριέρα θρυλική και ονειρεμένη.
 
 
Είκοσι χρόνια αργότερα, ο τότε προπονητής της Πάρμα και νυν της Parma Calcio 1913, Νέβιο Σκάλα αλλά ο άλλοτε άσος των "παρμέντσι" Αλεσάντρο Μέλι, δεν έχουν ξεχάσει εκείνες τις πρώτες ημέρες του Μπουφόν στην Πάρμα και τις ανακαλούν στη μνήμη μέσω συνέντευξής τους στην ιστοσελίδα "Goal.com".

"Ο Λούκας Μπούτσι, ο βασικός τερματοφύλακάς μας, ήταν τραυματίας. Εξαιτίας αυτού, αποφάσισα να προσθέσω τον γκολκίπερ μας από την Primavera (ομάδα Νέων), τον Μπουφόν, στην πρώτη ομάδα", ξεκίνησε την αφήγήσή για το "βάπτισμα του πυρός" του Τζανλουίτζι Μπουφόν, και συνέχισε:

"Ξεκίνησε να προπονείται μαζί μας την Τρίτη. Κάθησε κάτω από την εστία και έκανε απίστευτα πράγματα, τα οποία όμως για εκείνον φαίνονταν απολύτως φυσιολογικά. Ξεκινήσαμε τις ασκήσεις μαζί με τους επιθετικούς και ουδείς μπορούσε να σκοράρει απέναντί του.

Τότε γύρισα προς τον προπονητή τερματοφυλάκων, τον Βιτσέντσο Ντι Πάλμα, και τον ρώτησα αν έβλεπε και εκείνος εκείνο που έβλεπα εγώ. "Αυτός είναι φαινόμενο", μου απάντησε. Και οι δύο είχαμε μείνει άφωνοι".
 
 
Ο Σκάλα είχε μείνει τρομερά εντυπωσιασμένος από το ταλέντο του έφηβου τότε Μπουφόν όμως δεν ήταν ακόμα σίγουρος για το αν θα έπρεπε να τον ρίξει στα βαθιά στο δύσκολο ματς που ερχόταν για την Πάρμα στο "Ennio Tardini", απέναντι στην Μίλαν. Μία επίσκεψή του όμως στα δωμάτια των παικτών ήταν αρκετή για να τον πείσει...

"Είχε καταλύσει η αποστολή και έτσι το βράδυ του Σαββάτου αποφάσισα να πάω στο δωμάτιο του Τζίτζι για να του μιλήσω. Δεν του έδωσα πολύ χρόνο να σκεφτεί για ποιο λόγο ήμουν εκεί καθώς του είπα αμέσως την εξής φράση: "Και αν σε βάλω να παίξεις αύριο;" Κανένα πρόβλημα μίστερ, ήταν η απάντησή του.

Το είπε χωρίς δισταγμό και με θετική έπαρση. Είχε απόλυτη επίγνωση το τι του ζητούσα και μου μετέδωσε όλη τη σιγουριά του. Έδειχνε να μην αισθάνεται τόσο βαρύ το φορτίο της ευθύνης και αυτό με έπεισε 100% για αυτόν.

Έπειτα ήρθε η πιο δύσκολη στιγμή όταν έπρεπε να μιλήσω στον αναπληρωματικό γκολκίπερ Αλεσάντρο Νίστα που πίστευε ότι θα έπαιζε εκείνος αντί του Μπούτσι. Του εξήγησα πως δεν πήρα την απόφαση με συναισθηματικά κριτήρια αλλά πως ήταν μία απόφαση που έπρεπε να πάρω.
 
 
Ήταν πληγωμένος αλλά ακόμα και εκείνος είχε δει την ποιότητα αυτού του νεαρού παιδιού μέσα στην εβδομάδα! Οι δυνατότητες εκείνου του παιδιού είχαν εκπλήξει τους πάντες αλλά την απόφαση την πήρα μετά από πολλή σκέψη".

Κάπως έτσι έφτασε η Κυριακή, 19η Νοεμβρίου του 1995, όπου γεννήθηκε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του calcio. Ο Μπουφόν όχι μόνο δικαίωσε τον Σκάλα για την επιλογή του να τον εμπιστευτεί αλλά πραγματοποίησε ένα ντεμπούτο από τα πιο αξιομνημόνευτα στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος, σταματώντας τον έναν μετά τον άλλο τους παίκτες της Μίλαν που προσπάθησαν να παραβιάσουν την εστία του.

Ούτε ο Ρομπέρτο Μπάτζο, ούτε ο Ζορζ Γουεά μπόρεσαν να νικήσουν τον 17χρονο πρωτοεμφανιζόμενο πορτιέρε της Πάρμα ενώ κορωνίδα της φανταστικής του εμφάνισης ήταν μία απόκρουση που έκανε στο φινάλε του ματς σε προσπάθεια του Μάρκο Σιμόνε. Αν και ήταν μία ομάδα γεμάτη αστέρια (Μπαρέζι, Μαλντίνι, Μπόμπαν μεταξύ άλλων) η Μίλαν έμεινε στο 0-0 στο "Tardini", και ο Σκάλα αναφέρει για το τρίτο ημίχρονο της αναμέτρησης τα εξής:
 
 
"Είχε ένα εκπληκτικό παιχνίδι αλλά δεν πανηγύρισε στο ελάχιστο. Ακόμα και μετά τον αγώνα ευχαρίστησε τον προπονητή και τον σύλλογο για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν. Αυτή ήταν η δύναμή του. Για εκείνον ήταν σαν να είχε κάνει το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Ήταν σαν να μην είχε συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει. Είχε εκπληκτικές τεχνικές ικανότητες αλλά πάνω απ'όλα, μία εκπληκτική εσωτερική δύναμη. Ήταν ένα αγόρι πολύ πιο ώριμο σε σύγκριση με την ηλικία του, αλλά ταυτόχρονα κάποιος που δεν έδινε υπερβολική αξία σε αυτό που έκανε.

Ήταν ένας νεαρός με πολλά ενδιαφέροντα και δεν εστίαζε μόνο στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι αυτό έπαιζε ρόλο στο να έχει τόσο μεγάλη ηρεμία μέσα στο γήπεδο. Ήταν πάντα χαρούμενος και μετέδιδε αυτή την εικόνα και στους άλλους. Στο τέλος εκείνης της σεζόν έφυγα από την Πάρμα αλλά δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για την καριέρα που θα έκανε ο Μπουφόν".

Δεν ήταν όμως μόνο ο Σκάλα που πίστευε στην "απογείωση" που θα είχε ο Μπουφόν καθώς και ο πρώην στράικερ της Πάρμα, Αλεσάντρο Μέλι, μίλησε στο ίδιο μέσο για την τρομερή εντύπωση που είχε προκαλέσει σε όλους ο Ιταλός πορτιέρε στις πρώτες του ημέρες στην ομάδα.
 
 
Όταν μάθαμε πως ο Τζίτζι θα έπαιζε κόντρα στη Μίλαν δεν υπήρχε ούτε στιγμή που να αιφνιδιαστήκαμε. Τον είχαμε δει εν δράσει εκείνη την εβδομάδα και είχαμε καταλάβει τα πάντα. Έδειχνε πως διαθέτει εκπληκτική ποιότητα και εξαιρετική προσωπικότητα.

Ήταν ξεκάθαρο πως ήταν έτοιμος και πως ήταν προετοιμασμένος για ένα σημαντικό ντεμπούτο. Οι ηγέτες της Πάρμα προσπαθήσαμε να αποβάλλουμε το άγχος από πάνω του αλλά διαπιστώσαμε πως ήταν απόλυτα ήρεμος.

Εκείνος ήταν που μετέδιδε ηρεμία σε εμάς, πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μίλαν. Ήταν πολύ δύσκολο να σκοράρουμε εναντίον του στην προπόνηση. Ήταν τόσο καλός που μπορούσε να "διαβάσει" τα σουτ μας. Ήξερε πριν χτυπήσουμε τη μπάλα.

Παράλληλα όμως ήταν επαγγελματίας με ισχυρή προσωπικότητα. Ήταν μόλις 17 αλλά μπορούσε να διαχειριστεί τους ηγέτες της Πάρμα, παίκτες που ήταν ήδη σημαντικοί και επιτυχημένοι, σαν να ήταν ένας από μας.
 
 
Και ήταν πράγματι ένας από μας. Όλοι το βλέπαμε και ξέραμε πως ο Μπουφόν θα έφτανε μέχρι την κορυφή. Αρχικά μάλιστα ο Μπούτσι ήταν αρκετά εκνευρισμένος. Έπειτα όμως ηρέμησε και συνειδητοποίησε πως ο Τζίτζι έκανε πράγματα που άλλοι δεν μπορούσαν να κάνουν.

Ακόμα και σήμερα ο Μπούτσι μου λέει: "Η μόνη μου ατυχία ήταν που είχα πίσω μου ένα φαινόμενο..."

Και επειδή η ζωή κάνει κύκλους, το πρώτο παιχνίδι στο οποίο αναμένεται να πάρει μέρος ο Ιταλός πορτιέρε μετά τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το ντεμπούτο του στη Serie A θα είναι κόντρα στη... Μίλαν, την οποία φιλοξενεί η Γιουβέντους το βράδυ του Σαββάτου (21:45) στο "Juventus Stadium" για την 13η αγωνιστική της Serie A.
Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν σε αριθμούς μετά από 20 χρόνια καριέρας:

924 ► τα ματς που έχει αγωνιστεί (σε Πάρμα, Γιουβέντους, εθνική Ιταλίας)

82.257 ► τα λεπτά που έχει αγωνιστεί

387 ► τα ματς στα οποία δεν παραβιάστηκε η εστία του

779 ►  τα γκολ που έχει δεχτεί

220 ► τα επίσημα ματς που έχει παίξει με την Πάρμα

551 ► τα επίσημα ματς που έχει παίξει με τη Γιουβέντους

153 ► τα ματς που έχει παίξει με την εθνική Ιταλίας

566 ► οι συμμετοχές του στη Serie A

475 ►  τα γκολ που έχει δεχτεί στη Serie A

92 ► οι συμμετοχές του στο Champions League

87 ► τα γκολ που έχει δεχτεί στο Champions League
 
 

Δειτε Επισης

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Η Αγγλία έβγαλε με αγγαρεία την υποχρέωση, όμως πρέπει να βρεθεί λύση στο τραγικό θέαμα με Μαγκουάιρ
Το στοίχημα Γκιόκερες που εξελίσσεται σε λαχείο, τα δεδομένα γύρω από την πώλησή του και η... Ελλάδα
«Ή θα σκοράρεις μόνο με το αριστερό ή δεν παίζεις»-Ο απίστευτος κανόνας που τήρησε ως παιδί ο Μέινου
ΒΙΝΤΕΟ: Στην τελευταία παρουσία της Άστον Βίλα στους «8» είχε… τρομάξει η Ατλέτικο
Ένα βράδυ που δεν θα ξεχάσει-Η Άρσεναλ προκρίθηκε στους «8» του Champions League, με ήρωα τον Ράγια
Κούρσα για τρεις μέχρι το τέλος, με τους 90 πόντους πια να είναι προαπαιτούμενο για τίτλο
Κλοπ και Γκουαρδιόλα είναι έτοιμοι για τον τελευταίο χορό τους στον μαγευτικο κόσμο της Premier League
Ο Χάβερτς βρίσκει τον εαυτό του στην Άρσεναλ του Αρτέτα και μαζί χαμογελάει ο… Νάγκελσμαν!