Το ιστορικό επίτευγμα του Πιέρου που «κατατροπώνει» Αΐλτον και Λαβόρδε

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι όσον αφορά τη μεταγραφή του Πιέρου Σωτηρίου σε ομάδα του εξωτερικού.
 
Η Κοπεγχάγη είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΑΠΟΕΛ καταβάλλοντας 2,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες ο 24χρονος διεθνής επιθετικός θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στη Δανία για ολοκλήρωση της μεταγραφής.
 
 
Το σενάριο να μπει σφήνα άλλη ομάδα και να κλέψει τον Πιέρο από την Κοπεγχάγη δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί, εντούτοις το βέβαιο είναι πως ο Πιέρος Σωτηρίου δεν θα πουληθεί με ποσό χαμηλότερο των 2,5 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό;
 
Ο Πιέρος Σωτηρίου θα γίνει η πιο κερδοφόρα μεταγραφή κυπριακής ομάδας. Ο επιθετικός του ΑΠΟΕΛ θα ξεπεράσει τον Αΐλτον Αλμέιδα, ο οποίος κατέχει (μέχρι στιγμής) την πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία με τη μεταγραφή στην Τέρεκ Γκρόζνι το 2012 έναντι 2,2 εκατ. ευρώ.
 

 
Ο ΑΠΟΕΛ είχε πληρώσει το καλοκαίρι του 2010 ένα ποσό κοντά στις 700-800 χιλιάδες ευρώ για τον Βραζιλιάνο επιθετικό και εφτά χρόνια μετά θα πάρει τα τριπλάσια για ένα ποδοσφαιριστή που στοίχισε το καλοκαίρι του 2013 μόλις 80 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας.
 
Δείτε τις πιο ακριβές πωλήσεις παικτών από τις κυπριακές ομάδες
Πολλές φορές τονίζεται ότι είναι σημαντικό σε μία μεταγραφή να υπολογίζεται και η μεταπωλητική αξία κάποιου ποδοσφαιριστή. Μπορεί το κυπριακό ποδόσφαιρο να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον διεθνή χώρο, όμως έχουν προκύψει αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μεταπήδησαν σε ομάδα του εξωτερικού, με τις κυπριακές ομάδες να έχουν σημαντικά έξοδα. Τα περισσότερα deals «έκλεισαν» η Ανόρθωση και ο ΑΠΟΕΛ. Τα ποσά που εισέπραξαν οι ομάδες… γέμισαν τα ταμεία – αν αξιοποιήθηκαν σωστά είναι άλλη υπόθεση.

Μεγαλύτερα deals
Τα 2,2 εκατ. ευρώ που έβαλε, αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, στα ταμεία του ο ΑΠΟΕΛ για τη μετακίνηση του Άιλτον Αλμέιδα στη ρωσική Τέρεκ Γκρόνζι είναι το μεγαλύτερο ποσό που εισέπραξε κυπριακή ομάδα από μεταγραφή ποδοσφαιριστή. Ο Βραζιλιάνος, στον ενάμιση χρόνο θητείας του στον Αρχάγγελο, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του (κυρίως στην Ευρώπη), οι οποίες αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για να πάρει μεταγραφή.

 
Μέσω Ρωσίας επιτεύχθηκε και η δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση στο κυπριακό ποδόσφαιρο, καθώς το 2013 η Ανόρθωση έκανε δεκτή τη δελεαστική πρόταση των 1,6 εκατ. ευρώ για τον Ρικάρντο Λαβόρδε, τον οποίο παραχώρησε στη ρωσική Κρασνοντάρ.

Την τριάδα με τα μεγαλύτερα deals συμπληρώνει ο Ιβάν Τρισκόφσκι, ο οποίος, όπως και ο Άιλτον, εκμεταλλεύτηκε την «τρελή» πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ και πήρε μεταγραφή για το Βέλγιο και την Κλαμπ Μπριζ.


Από τη μετακίνηση αυτή ο ΑΠΟΕΛ έβαλε στο ταμείο του 1,2 εκατ. ευρώ. Ακριβώς το ίδιο ποσό εισέπραξε και ο Απόλλωνας το καλοκαίρι του 2010 από τη Σπόρτινγκ Χιχόν για τη μετακίνηση του Γκαστόν Σανγκόι. Η πιο γερή μπάζα της Ομόνοιας ήταν η μεταγραφή του Μούσα Μγκούνι στην Αλ Σαμπάμπ (το 2008) έναντι 1 εκατ. ευρώ.


Οι αγορές της Μέταλουργκ
Μία από τις ομάδες που «κατασκόπευε» αρκετά το κυπριακό πρωτάθλημα ήταν η Μέταλουργκ Ντόνετσκ – χρεοκόπησε τον περασμένο Ιούλιο. Το πρώτο «ψώνισμα» έγινε από τον ΑΠΟΕΛ τον Ιανουάριο του 2008, όταν με 250.000 πήρε τον Ρικάρντο Φερναντές. Το μεγαλύτερο άνοιγμα της ουκρανικής ομάδας πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με την αγορά του Σάνι Κίνγκσλεϊ από την ΑΕΚ έναντι 600.000 ευρώ. Λίγο πιο κάτω είναι το ποσό πoυ δόθηκε στην Ομόνοια για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Μακρίδη στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2012 (είχε παίξει στη Μέταλουργκ και τη σεζόν 2008-09). Στην ίδια μεταγραφική περίοδο με τον Κίνγσλεϊ, το αεροπλάνο για την Ουκρανία πήρε και ο Γουίλιαμ Μποαβεντούρα, με την Ανόρθωση να επωφελείται με 200.000 ευρώ. H AEK έδωσε στους Ουκρανούς και τον Γκονζάλο Γκαρσία το 2012 έναντι 225.000 ευρώ. Οι άλλες τρεις μεταγραφές από κυπριακή ομάδα προς τη Μέταλουργκ ήταν οι Λεονάρντο Ντα Σίλβα, Άλντο Αντόρνο και Άλεξ Ντα Σίλβα, όμως δεν επέφεραν οικονομικά ανταλλάγματα στις ομάδες που αγωνίζονταν πριν μεταπηδήσουν στο ουκρανικό πρωτάθλημα.


Πιο πολλές η Ανόρθωση
Τις περισσότερες εξαγωγές ποδοσφαιριστών πέτυχε η Ανόρθωση. Η πρώτη πώληση της ομάδας της Αμμοχώστου ήταν ο Μάικ Ομπίκου. Δόθηκε το 1992 στην Φέγενορντ που έδωσε περίπου 500 χιλιάδες δολάρια στην «Κυρία» για να τον εντάξει στη δύναμή της. Η Ανόρθωση, για 200.000 λίρες πώλησε τους Τιμούρ Κετσπάγια και Ίλιαν Κυριάκοφ στις ΑΕΚ (1994) και Αμπερτίν (1996) αντίστοιχα. Το 1997 η Ανόρθωση έδωσε στον Ολυμπιακό Πειραιώς τον Σίνισα Γκόγκιτς, με αντίτιμο 750.000 δολάρια. Εκείνη τη χρονιά δόθηκε και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου από την Ένωση στον Ηρακλή. Από τις ξεχωριστές περιπτώσεις παικτών που μεταπήδησαν στην Ελλάδα ήταν οι Γιαννάκης Οκκάς και Γιώτης Εγκωμίτης, οι οποίοι δόθηκαν το 2001 ως «πακέτο» στον ΠΑΟΚ έναντι περισσότερων από 1,5 εκατ. λιρών. Το 2004, ο Νόρτιν Βόουτερ έγινε κάτοικος Παιανίας (συμπαίκτης με τον Χαραλαμπίδη στον Παναθηναϊκό) με την Ανόρθωση να εισπράττει 130 χιλιάδες λίρες. 

Η πώληση Γκονσάλβες
Η τελευταία μεγάλη πώληση της Ανόρθωσης ήταν του Κωνσταντίνου Λαΐφη στον Ολυμπιακό Πειραιώς έναντι περίπου 600 χιλιάδες ευρώ. Κερδοφόρα ήταν και η πώληση του Ίσμαελ Γκονσάλβες. Αφού πρώτα ξόδεψε 200.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Ρίο Άβε, λίγες εβδομάδες αργότερα πωλήθηκε έναντι 350.000 ευρώ στην Αλ Ετιφάκ, ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Έξι μήνες αργότερα ο Πορτογάλος επανήλθε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Οι άλλες δυο πωλήσεις της «Κυρίας» ήταν οι Γκεόργκι Κινκλάντζε (€130.000, Ρουμπίν Καζάν) και η πρόσφατη του Γκιόργκι Αμπουρτζάνια (€60.000, Ταραγόνα).

Ψηλά και ο Σα
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες μεταγραφές που επέφεραν σημαντικά κέρδη σε κυπριακή ομάδα είναι και αυτή του Ορλάντο Σα. Τον χειμώνα του 2014, προκειμένου η ΑΕΛ να συναινέσει στην παραχώρηση του πρώτου της σκόρερ τη χρονιά εκείνη, η Λέγκια Βαρσοβίας τής έδωσε περίπου μισό εκατομμύριο. Η ομάδα της Λεμεσού επωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό και στη μεταπώληση του παίκτη στη Ρέντινγκ. Λίγους μήνες προηγουμένως (καλοκαίρι 2013) οι «γαλαζοκίτρινοι» έδωσαν στην Δυναμό Τυφλίδας τον Πάτρικ Βουό εισπράττοντας κοντά στις 250.000 ευρώ.

«Αιώνιες» πωλήσεις
Η πρώτη φορά που ο ΑΠΟΕΛ πώλησε παίκτη στο εξωτερικό ήταν τον Ιανουάριο του 1998, όταν με περίπου 300.000 λίρες παραχώρησε στην Μπάστια τον Κροάτη Αρτιάν Κοζνίκου, ο οποίος στη συνέχεια της καριέρας του αγωνίστηκε και σε Μουντιάλ. Οι «γαλαζοκίτρινοι» σε τρεις περιπτώσεις πήραν χρήμα από ομάδες της Ελλάδα για Κύπριους ποδοσφαιριστές. Ο Γιασεμάκης πήγε στον ΠΑΟΚ το 2001, ο Χαραλαμπίδης στον Παναθηναϊκό (2004) για 130.000 λίρες και ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου στη Λάρισα (2006) με ένα ποσό κοντά στις 80 χιλιάδες λίρες. Στις 300.000 ευρώ έκλεισε η συμφωνία με την τουρκική Καραμπουκσπόρ τον Ιανουάριο του 2011 για τη μετακίνηση του Σανέλ Γιάχιτς, ο οποίος κάθισε μόλις ένα εξάμηνο στον ΑΠΟΕΛ. Αλισβερίσια με την Ελλάδα είχε και η Ομόνοια, καθώς το 1997 ο Κώστας Μαλέκος δόθηκε δανεικός στον Παναθηναϊκό για 50.000 λίρες, ενώ παλαιότερα το 1987 ο Γιώργος Σαββίδης φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, με τους πράσινους να βάζουν 750.000 λίρες στα ταμεία τους. Όσον αφορά στη μεταγραφή του Δημήτρη Χριστοφή στη Σιόν, το 2013, η συμφωνία ήταν να πάρει 850.000 ευρώ η Ομόνοια.

Μρντάκοβιτς, Πρίσο
Πέραν του Κίνγκσλεϊ, η ΑΕΚ πώλησε άλλους τρεις παίκτες. O Μίλιαν Μρντάκοβιτς μετά από έξι μήνες στο κιτρινοπράσινο στρατόπεδο, τον Φεβρουάριο του 2012 έφυγε για την Κίνα και την Τζιανγκσού Σαιντί, η οποία έδωσε 50.000 ευρώ στην ΑΕΚ. Λίγες ημέρες προηγουμένως (Ιανουάριος 2012) είχε φύγει και ο Νιόγκο Πρίσο από την ομάδα της Λάρνακας, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στη Βουλγαρία με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Η ΑΕΚ επωφελήθηκε με 250.000 ευρώ.

Από την Πάφο
Σε αντίθεση με τις άλλες περιπτώσεις ο Ζορζ Τεϊσέιρα ξεχωρίζει, καθώς είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έκανε το άλμα για το εξωτερικό από μία μικρή ομάδα της Κύπρου. Από τον Ατρόμητο, πήγε στην Πάφο, από όπου πωλήθηκε το 2009 στη Μακάμπι Χάιφα, η οποία τον ελευθέρωσε με 250.000 ευρώ. 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
AΕΛ και ΑΕΚ διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου στο φούτσαλ
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές