Η εφιαλτική στιγμή στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ - Σε πλειστηριασμό τα τρόπαια

Πέμπτη, 27 Μαΐου 1999, 18 χρόνια πριν ο ΑΠΟΕΛ πέρασε κάποιες από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του. Τότε, πραγματοποιήθηκε ο δημόσιος πλειστηριασμός των τροπαίων του.

«Την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Μαΐου, είναι προγραμματισμένος ο δημόσιος πλειστηριασμός των τροπαίων του λευκωσιάτικου σωματείου, με σκοπό να συγκεντρωθεί πόσο 30 περίπου χιλιάδων λιρών, προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη που οφείλει σε επτά πιστωτές, οι οποίοι προχώρησαν σε αγωγές, μη αποδεχούμενοι την οικονομική αδυναμία που δήλωσαν οι διοικούντες, για να ανταποκριθούν σε άμεση εξόφλησή τους» αναφέρεται σε κείμενο της εφημερίδας «Πολίτης» στις 23 Μαΐου.

«Σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι αγωγές, τότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε στον πλειστηριασμό της ιστορίας του ΑΠΟΕΛ» δήλωσε στον «Πολίτη» ο τότε γενικός γραμματέας του σωματείου, Γρηγόρης Καλαντζής, ενώ ο γιατρός Κώστας Σχίζας σημείωνε: «Ο ΑΠΟΕΛ είναι σύμβολο περηφάνιας και δόξας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εξευτελίζει αυτήν την ιστορία».

Ο πρόεδρος, Ντίνος Πάλμας, σημείωνε ότι ο ΑΠΟΕΛ αναγνωρίζει τα χρέη του και δεν πρόκειται να χάσει κανένας τα χρήματά του, ενώ παράλληλα έκανε δραματική έκκληση στους πιστωτές να επιδείξουν υπομονή και να αποσύρουν τις αγωγές τους.

Το διάταγμα

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Πολίτη», σύμφωνα με το διάταγμα «τα τρόπαια του ΑΠΟΕΛ, καθώς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται σήμερα στο οίκημα του σωματείου, έχουν καταγραφεί και, τουλάχιστον για την ώρα, οι επιδότες ετοιμάζονται για την πραγματοποίηση του πρώτου πλειστηριασμού στον αθλητικό μας χώρο...»

«Πιάστε τις καρέκλες…»
«Έρχονταν οι επιδότες και τους έλεγα: “θα πάρετε τα τρόπαια του ΑΠΟΕΛ, την ιστορία του, μα είσαστε σοβαροί; Πάρτε τις καρέκλες” και μου απαντούσαν ότι θα πάρουν και τις καρέκλες» θυμάται ο Κώστας Σχίζας.

**δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος"
 

Ο ΑΠΟΕΛ τελικά γλίτωσε την κατάσχεση των τροπαίων του μετά την επέμβαση επιφανών προσώπων με πρωτεργάτη τον Ντίνο Πάλμα, που αγόρασε τα τρόπαια και τα δώρισε στο σωματείο.

«Γινόταν μάχη με τους επιδότες που ήθελαν να κάνουν ντου στο σωματείο για να κατασχέσουν τα τρόπαια ένεκα των οφειλών. Στο τέλος της ημέρας ο Ντίνος Πάλμας αγόρασε τα τρόπαια και τα έκανε δωρεάν στο σωματείο. Μαζί του αν δεν απατούμε συμμετείχε και ο Κύκκος Φωτιάδης, αλλά ο πρωτεργάτης ήταν ο Ντίνος ο Πάλμας» μας αναφέρει ο Κώστας Σχίζας.
 

Πρωτοβουλία Κώστα Σχίζα
Η καταμέτρηση των τροπαίων του ΑΠΟΕΛ ήταν μία προσπάθεια που είχε αρχίσει από πιο παλιά ο Κώστας Σχίζας, o οποίος από το 1992 μάζευε τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα που είχαν ξεχαστεί σε κιβώτια προκειμένου να κοσμήσουν τις βιτρίνες του ΑΠΟΕΛ.

Του πήρε κάποια χρόνια, επί ευκαιρίας της συμπλήρωσης των 68 χρόνων του σωματείου, για να μαζέψει όλα. «Η όλη αυτή προσπάθεια επέφερε συνολικά 350 τρόπαια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε δύο νέες βιτρίνες του σωματείου που είναι προσφορά του προέδρου κ. Ιωαννίδη» είχε πει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ο Αγων» ο Κώστας Σχίζας.

«Γνωρίζοντας προσωπικά την ιστορία του ΑΠΟΕΛ με τις τόσες επιτυχίες και κύπελλα που είχε στην πλάτη του το σωματείο και ενεργοποιημένος στα πράγματα του ΑΠΟΕΛ για μία 30ετία περίπου, έβλεπα πώς έπρεπε να ανευρεθούν όλα αυτά τα τρόπαια και να τοποθετηθούν στη θέση που τους αξίζει για να καταδείξουν την ζωντανή ιστορία του σωματείου» σημειώνει.

Η προσπάθειά του ξεκίνησε το 1992 όταν μετά από κατάκτηση του πρωταθλήματος, άκουγε φίλους του ΑΠΟΕΛ να αναρωτιούνται πόσα είναι τα τρόπαια της ομάδας. «Αυτό ήταν. Άρχισα την προσπάθεια και έκανα αυτοσκοπό μου την ανεύρεση όλων των τροπαίων» δηλώνει. «Πραγματικά τώρα που έχω ενδιατρίψει στο θέμα μουσείο και ειδικά στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι η ιστορία του ΑΠΟΕΛ είναι βαριά και ασήκωτη. Το βλέπω αυτό και σε ένα πανό των πορτοκαλί. Πρέπει να σεβαστούμε όλοι αυτή την ιστορία του ΑΠΟΕΛ» καταλήγει σε αναφορά του στον REPORTER ο Κώστας Σχίζας.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια