Όταν ο ΑΠΟΕΛ άλλαξε το καταστατικό για τον πρώτο ξένο της ιστορίας του

Σεπτέμβριος 1982. Ο ΑΠΟΕΛ «κτίζεται» για την αγωνιστική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών. Το καλοκαίρι εκείνο ήταν διαφορετικό, σε σχέση με τα προηγούμενα στην ιστορία των «γαλαζοκιτρίνων». Για πρώτη φορά η ομάδα της Λευκωσίας κινείται στο μεταγραφικό παζάρι για ενίσχυση με ξένο ποδοσφαιριστή. 
 

 
Τη σεζόν 1981-82 ο ΑΠΟΕΛ είχε εντάξει στο δυναμικό του τους Ελλαδίτες, Δημήτρη Πανουργία και Παναγιώτη Καμαράκη, οι οποίοι είναι οι πρώτοι μη γηγενείς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη γαλαζοκίτρινη φανέλα. 
Ένα χρόνο αργότερα ο ΑΠΟΕΛ έφερε στην Κύπρο τον Άγγλο επιθετικό, Ντέιβιντ Έσσερ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ρόνστεϊλ και για χάρη του οι «γαλαζοκίτρινοι» άλλαξαν το καταστατικό του σωματείο, καθώς μέχρι τότε απαγορευόταν η συμμετοχή ξένων ποδοσφαιριστών στον ΑΠΟΕΛ. 
 
Ο REPORTER «ξεσκόνισε» τα αρχεία εφημερίδων της εποχής και καταγράφει το στόρι της μεταγραφής του πρώτου ξένου στην ιστορία της ομάδας. 
 
«Αναμένεται να φθάσει απόψε το βράδυ στην Κύπρο ο πρώτος υποψήφιος για απόκτηση ξένος παίκτης του ΑΠΟΕΛ για να δοκιμασθεί από τον Άγγλο τεχνικό της ομάδας κ. Φέργκιουσον και για να συζητηθούν οι όροι της μεταγραφής στο γαλαζοκίτρινο σωματείο. Πρόκειται για τον Άγγλο παίκτη Έσσερ που αγωνίζεται με τα χρώματα της Ρότσνταιηλ Αγγλικής ομάδας Δ’ Κατηγορίας», αναφέρει η εφημερίδα «Κύπρος» και συμπληρώνει πως είναι μεν επιλογή του προπονητή, εντούτοις για ν’ αποκτηθεί πρέπει ν’ ανάψει το πράσινο φως η διοίκηση. 
«Τον ξένο παίκτη σύστησε στο ΑΠΟΕΛ ο ίδιος ο Φέγκιουσον αλλά για να κλείσει η μεταγραφή πρέπει όπως πληροφορούμαστε να σχηματίσει κάποια γνώμη για τον παίκτη και η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ», συνεχίζει το ρεπορτάζ το οποίο ακολούθως αναφέρεται στην αλλαγή του καταστατικού. 
 
«Ο Έσσερ είναι επιθετικός παίκτης και χαρακτηρίζεται σαν δεινός γκολτζής στην περσινή δε περίοδο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του σημειώνοντας 11 τέρματα. Σε περίπτωση που ο παίκτης κριθεί κατάλληλος από όλους και επέλθει συμφωνία και στους οικονομικούς όρους που θα θέσει τότε το Δ.Σ. του ΑΠΟΕΛ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να τροποποιηθεί η παράγραφος του καταστατικού που απαγορεύει την ένταξη στο σωματείο ξένων παικτών». 
 
Ο Ντέιβιντ Έσσερ παρέμεινε στον ΑΠΟΕΛ μια σεζόν και συμμετείχε σε 29 αγώνες με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα, 24 για το πρωτάθλημα και πέντε για το κύπελλο σκοράροντας πέντε φορές. Την ίδια σεζόν ο ΑΠΟΕΛ είχε αποκτήσει και δεύτερο ξένο ποδοσφαιριστή, τον  Μπραϊαν Γκρινγουεϊν.
 
 

Δειτε Επισης

Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου
Ορίστηκαν οι διαιτητές των αγώνων της Παρασκευής