Όταν ο ʼρης έδιωξε τον Γκάλη και εκείνος φόρεσε τα «πράσινα» (pics & vids)

Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε για να γράψει ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ και κάθε του απόφαση προσθέτει άλλη μια σελίδα στο βιβλίο της.

Το 1992 ο Άρης αποφάσισε να πάρει κάποιες κρίσιμες αποφάσεις και μέσα σε αυτές ήταν να κρατήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη και να δώσει συμπληρωτικό ρόλο στον Νίκο Γκάλη, κάτι που από την πρώτη στιγμή φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί ο δεύτερος.

Ο «Γκάνγκστερ» δεν συμφώνησε με την απόφαση και μετά από μια ζωή στα κιτρινόμαυρα θα αναγκαστεί να τα αποχωριστεί και στα 35 του να πάρει μια ακόμα μεγάλη απόφαση για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ.

Έμεινε ελεύθερος και άμεσα ξεκίνησε η... πολιορκία από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

Αυτός που κέρδισε την υπογραφή του, κάνοντας τεράστια υπέρβαση, ήταν ο Παναθηναϊκός!

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ξόδεψε 1 δις δραχμές για να δει τον κορυφαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα ντυμένο στα πράσινα και με αυτή την απόφαση του συνέβαλλε στην αλλαγή της ιστορίας της ομάδας.

Ο Νίκος Γκάλης στις 14/7 του 1992 έγινε παίκτης του Παναθηναϊκού και η μοίρα της ομάδας «γράφτηκε» από την αρχή.

Η Παναθηναϊκός την προηγούμενη χρονιά είχε τερματίσει στην 8η θέση και είχε πραγματοποιήσει την χειρότερη χρονιά της ιστορίας του. Η ανάγκη για μια αλλαγή θα είναι επιτακτική και αυτή που θα γίνει θα είναι η καλύτερη δυνατή.

Όταν η ομάδα απέκτησε τον ηγέτη που της έλειπε όλα άλλαξαν.

Ο Νίκος Γκάλης έβαλε τον Παναθηναϊκό στην σωστή πορεία και έγινε εκείνος που πήρε την κατάσταση πάνω του και έφερε μετά από χρόνια τίτλους στην ομάδα.

Μετά από 7 έτη οι «πράσινοι» έφτασαν στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη και ο Νίκος Γκάλης ήταν εκείνος που με 36 πόντους θα ηγήθηκε της προσπάθειας για να φτάσει τελικά η ομάδα του στην κατάκτηση του τίτλου.

Η πορεία θα είναι μόνο ανοδική. Ο Παναθηναϊκός βρήκε τον άνθρωπο που έψαχνε και ο Γκάλης αποδείκνυε σε κάθε περίπτωση ότι είναι ακόμα ο παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά σε μια ολόκληρη ομάδα.

Οι «πράσινοι» την ίδια χρονιά έφτασαν και στους τελικούς του πρωταθλήματος, αλλά μετά από απόφαση του Παύλου Γιαννακόπουλου αποσύρθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την διαιτησία.

Η χρονιά για τον Νίκο Γκάλη έκλεισε πάντως ονειρικά, αφού επανήλθε στην πρώτη τριάδα των σκόρερ του πρωταθλήματος δηλώνοντας σε όλους ξεκάθαρα ότι βρισκόταν σε μια από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας του.

ΛΑΜΠΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο Παναθηναϊκός, μέχρι τότε, μετρούσε 9 χρόνια απουσίας από τα Ευρωπαϊκά σαλόνια και τη σεζόν 1993/94 αυτή έφτασε στο τέλος της.

Η επιστροφή του έγινε με τον... κρότο που έκαναν οι εμφανίσεις του «Γκάνκστερ».

Οι «πράσινοι» επέστρεψαν στην Ευρώπη και ο Γκάλης θα τους οδηγήσει στην μεγαλύτερη τους επιτυχία, μέχρι τότε...

Αναδείχτηκε 1ος σκόρερ και πασέρ της Ευρωπαϊκής διοργάνωσης και οδήγησε την ομάδα του στο Fina 4 του Τελ Αβίβ.

Εκεί, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την 3η θέση και ο Γκάλης πέτυχε 30 πόντους κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

 Άλλη μια σελίδα ιστορίας γράφτηκε από τις εμφανίσεις του, αφού με την συγκομιδή του σε εκείνη την διοργάνωση έφτασε τους 231 πόντους σε Final 4, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ... ΤΕΛΟΥΣ

 

 

Ο Νίκος Γκάλης συνάντησε για ακόμα μια φορά στην καριέρα τον Παναγιώτη Γιαννάκη, όταν ο 2ος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό με ξεκάθαρο στόχο μαζί να κατακτήσουν ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ενώ η χρονιά ξεκίνησε καλά και ο Γκάλης βοήθησε με εντυπωσιακές εμφανίσεις να ξεπεραστούν οι αγώνες νοκ άουτ, με Μπουντιβέλνικ Κιέβου στα προκριματικά των ομίλων του Ευρωπαϊκού και Ολυμπιακό για το κύπελλο Ελλάδας, άρχισαν οι προστριβές με τον προπονητή της ομάδας Κώστα Πολίτη, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει και στην Εθνική ομάδα.

Ο Γκάλης έχασε σταδιακά τον ρόλο του στην ομάδα και το γυαλί είχε ραγίσει.

Παρασκηνιακά θα γίνουν συζητήσεις για να βρεθεί λύση, αλλά η σχέση του Πολίτη με τον Γκάλη δεν έφτιαξε και μάλιστα φτάνει στο αποκορύφωμα σε έναν αγώνα με τους Αμπελόκηπους στο Μετς.

Ο Γκάλης δεν βρισκόταν στην αρχική πεντάδα και του ζητήθηκε να μπει στο παρκέ όταν το παιχνίδι έχει πλέον είχε κριθεί.

Ο ίδιος σηκώθηκε και έφυγε προς τα αποδυτήρια και τελικά από το γήπεδο.

Το γυαλί έχει σπάσει οριστικά πλέον και ο Γκάλης θα φύγει για την Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αλλάξει γνώμη στον παίκτη, χωρίς όμως επιτυχία.

Κάπου εκεί γράφεται το τέλος...

Άδοξα και χωρίς να μπορεί να βρει μια λύση ο Νικ στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995 ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του και άφησε οριστικά πίσω του αυτό το κομμάτι.

Ο Νικ Γκάλης άφησε τα... λατρεμένα του κιτρινόμαυρα για τα πράσινα και ακόμα μια φορά έγραψε την δική του εντυπωσιακή ιστορία.

Γεννήθηκε ηγέτης και αυτό έμαθε να προσφέρει μέσα στα παρκέ.

Η υπογραφή της σημερινής ημέρα άλλαξε την ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού μπάσκετ, γιατί την ιστορία την αλλάζουν οι κορυφαίοι!

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Στην 20η θέση ο Παύλος Κοντίδης μετά την 3η κούρσα στο Κύπελλο Hyeres
ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Καρολίνα Πελενδρίτου
Φανταστικός Τσιτσιπάς, απέκλεισε με ανατροπή τον Λάγιοβιτς και παίζει για τον τίτλο στην Βαρκελώνη
Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα για ενδοοικογενειακή βία
Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου