Τop10: Κύπριοι σε ξένα πρωταθλήματα (πέραν της Ελλάδας)

Ο Πιέρος Σωτηρίου αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Κοπεγχάγης. O Γρηγόρης Κάστανος έγινε πέρυσι ο πρώτος Κύπριος που έκανε ντεμπούτο (με τη φανέλα της Πεσκάρα) στο πρωτάθλημα της Serie A και φέτος συνεχίζει ως δανεικός στη Ζούλτε.
 
Ο Κωνσταντόνος Λαΐφης είναι αναντικατάστατος στην Σταντάρ Λιέγης, όπως και ο Τζέισον Δημητρίου στη Σάουθεντ. 
 
Στη σχετικά μικρή λίστα των Κύπριων ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό, πέραν της Ελλάδας, σε επίπεδο ανδρών προστέθηκαν φέτος οι Χάμπος Κυριάκου (Εστορίλ) και Δημήτρης Φροξυλιάς (Ντούμπαρτον) 
 
Κι όμως, δεν είναι τα τελευταία χρόνια που οι Κύπριοι άρχισαν να παίζουν μπάλα και μακρύτερα από την Ελλάδα. Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
1. Λυκούργος Αρχοντίδης (ΚΠΡ)
Θεωρείται ο κορυφαίος Κύπριος ποδοσφαιριστής των δεκαετιών του ‘30 και του ‘40. Το 1952, σε ηλικία 34 χρόνων,  πήγε στην Αγγλία για να πάρει δίπλωμα προπονητή. Η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς εντόπισε το ταλέντο του και του πρότεινε να αγωνιστεί στην ομάδα, όπως και τελικά έκανε για έναν χρόνο. Έπαιζε στον ΑΠΟΕΛ, έξω αριστερά.
 
- Το 1956 βρέθηκε για τρεις μήνες στην Αγγλία και στην Κόβεντρι ο Τουρκοκύπριος επιθετικός Σεβήμ Εμπέογλου (ΑΕΛ). Τη διετία 1949-51 έπαιξε στη β’ ομάδα της Φούλαμ ο Λοΐζος Παντελίδης (μέσος και κεντρικός αμυντικός), ένας από τους πιο αξιόλογους Κύπριους ποδοσφαιριστές τη δεκαετία 1945-55. Πριν πάει στην Αγγλία έπαιζε στην ΑΕΛ ενώ με την επιστροφή του ενεγράφη στον ΑΠΟΕΛ.
 
2. Γεώργιος Σάββα «Κώτσιος» (Μπρίστολ Σίτι, Μακάμπι Χάιφα)
Αυθεντικό ταλέντο, o πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που έπαιξε επαγγελματικά στο εξωτερικό, αγωνιζόμενος πρώτα στην Μπρίστολ Σίτι (1952-53) και κατόπιν στην Μακάμπι Χάιφα (1955-56), όπου πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο «Κώτσιος» αγωνιζόταν στον ΑΠΟΕΛ από το 1949 ενώ έπαιξε και έναν χρόνο στην ΕΠΑ (1961-62), πριν ολοκληρώσει την καριέρα του το 1963.
3. Νίκι Παπαβασιλείου (Νιούκασλ)
Ο Παπαβασιλείου είναι ο μοναδικός Κύπριος που έχει αγωνιστεί στην Premier League, φορώντας τα χρώματα της Νιούκασλ την περίοδο 1993-94. Ο Νίκι πέρασε από τα τμήματα υποδομής της Άρσεναλ, ενώ από το 1988 έως το 1996 ήταν στον ΟΦΗ  - με εξαίρεση τη μια σεζόν στην Αγγλία.
 
- Ο Αγγλοκύπριος, διεθνής πλάγιος μπακ Κώστας Κώστα έπαιξε στον ΑΠΟΕΛ για μια δεκαετία (1989-1998) ενώ τον Ιανουάριο του 1999 πήρε μεταγραφή για την Ολλανδική Ουτρέχτη, όπου έπαιξε έξι μήνες (9 συμμετοχές). Ακολούθως αγωνίστηκε σε Απόλλωνα και Ολυμπιακό.
 
- Τον χειμώνα του 2004, στα 25 του, ο διεθνής αμυντικός Πέτρος Κονναφής πήρε μεταγραφή από την Ανόρθωση για την Γάνδη του Βελγίου, όπου και αγωνίστηκε τρεις μήνες, με έξι συμμετοχές.
 
4. Στάθης Αλωνεύτης (Κότμπους)
Από τη Λάρισα, το 2007 πωλήθηκε στην Κότμπους όπου έμεινε έναν χρόνο και μέτρησε συνολικά 12 εμφανίσεις στη γερμανική Bundesliga. Τον Μάρτιο του 2008 υποβιβάστηκε στη β’ ομάδα και το καλοκαίρι του ίδιου έτους γύρισε στην Ομόνοια.
5. Γιάννος Οκκάς (Θέλτα Βίγκο)
Το καλοκαίρι του 2007,  σε ηλικία 30 χρόνων, ο Οκκάς πήγε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς στην Θέλτα Βίγκο και έγινε ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που παίζει επαγγελματικά στην Ισπανία. Αγωνίστηκε 24 φορές και έβαλε 6 γκολ στην Segunda Division.
6. Κωνσταντίνος Μακρίδης (Μέταλουργκ Ντόνετσκ)
Μεγάλη καριέρα μακριά από την Κύπρο έκανε ο Κωνσταντίνος Μακρίδης, που βρέθηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους στην Ουκρανική Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Το 2008, στα 26 του, προερχόμενος από τον ΑΠΟΕΛ, πήγε στην Ουκρανία όπου έκατσε έναν χρόνο, παίζοντας 30 φορές, πριν γυρίσει στην Κύπρο για λογαριασμό της Ομόνοιας, το καλοκαίρι του 2009. Το 2012 ξαναπήγε στην Μέταλουργκ για να μείνει τρεις σεζόν, όπου είχε σχεδόν εκατό συμμετοχές.
7. Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης (Καρλ Ζέις Ιένα)
Από το καλοκαίρι του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2008 ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης έπαιξε στην Καρλ Ζέις Ιένα στη β’ κατηγορία της Γερμανίας, με 12 συμμετοχές, πριν επαναπατριστεί για χάρη του ΑΠΟΕΛ.

8. Τζέισον Δημητρίου
Πρόκειται για τον Κύπριο με τη μεγαλύτερη θητεία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς από το 2007 έως το 2010 είχε τρεις γεμάτες σεζόν με την Λέιτον Όριεντ στην League 1 (τρίτη τη τάξει στην Αγγλία) και 142 συμμετοχές (10 γκολ). Τη σεζόν 2015-16 έπαιξε πάλι στην League 1 με την Γουόλσολ, ενώ τώρα παίξει στην ίδια κατηγορία με την Σάουθεντ Γιουνάιτεντ.
9. Ηλίας Χαραλάμπους (Καρλσρούη, Βασλούι)
Φεύγοντας από την Ομόνοια το 2011 ο διεθνής αμυντικός έπαιξε για λίγο στην Αλκή και τον Ιανουάριο του 2012 βρέθηκε στην Καρλσρούη, στη β’ κατηγορία της Γερμανίας. Ήταν βασικός, γράφοντας 15 συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2012 πήγε στην Βασλούι στη Ρουμανία, με την οποία έπαιξε 18 φορές.
10. Δημήτρης Χριστοφή (Σιόν)
Ο άσος της Ομόνοιας πωλήθηκε το καλοκαίρι του 2013 στην Σιόν της Ελβετίας, όπου είχε δύο γεμάτες  σεζόν, με 48 συμμετοχές και 2 γκολ.
 
Υπάρχουν και αυτοί

- Σημαντική είναι η πορεία του 33χρονου επιθετικού Αλέκου Αλέκου. Έπαιξε στην β’ κατηγορία Ουγγαρίας (Σοπρόνι) το 2012, το 2014 πήγε στην FC Jazz στη Φιλανδία, όπου είχε 13 γκολ σε 26 αγώνες στη β’ κατηγορία.Πιο πριν είχε σύντομο πέρασμα από την Μάλτα.
  
- Τη δική του διαδρομή μακριά από την Κύπρο διέγραψε ο Γιώργος Πελαγίας, ο οποίος έπαιξε στην Τράκαϊ Λιθουανίας. Τη διετία 2010-2012 ήταν στην γ’ κατηγορία Ιταλίας (Ατλέτικο Ρόμα, Μπαρλέτα), μετά πέρασε δύο σεζόν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (2013-15) και τη σεζόν 2015-16 έπαιξε στην Ουγγαρία (Ταταμπάνια), στη γ’ κατηγορία.
 - Στην Α’ Κατηγορία της Ρουμανίας έπαιξε ο Άθως Σολωμού, με την Οντελούλ Γκαλάτι, έχοντας 16 συμμετοχές. ενώ πέρασε και από το Ιράν, με την Σορινέτ.
 
O Εφραίμ έμαθε μπάλα στην  Άρσεναλ, στα 18 του βρήκε συμβόλαιο με στους Ρέιντζερς της Γλασκόβης και εν τέλει αγωνίστηκε με την Νταντί, στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Σκοτία, παίζοντας οκτώ φορές στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Στην Στεάουα Βουκουρεστίου βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2010 ο Στέλιος Πάρπας, ως δανεικός από την ΑΕΛ. Έμεινε έξι μήνες, έχοντας 13 συμμετοχές. Στις αρχές του 2014 o Κρίστης Ανδρέου πήγε στην Ζαλγκίρις στη Λιθουανία, όπου έμεινε μέχρι το τέλος του 2015, μετρώντας 32 συμμετοχές και 8 γκολ. Μια συμμετοχή στην Championship της Αγγλίας με τη φανέλα της ΚΠΡ έγραψε στο βιογραφικό του την Πρωτοχρονιά του 2011 ο Γιώργος Ττόφας.
Στο δεύτερο μισό του 2012 ο Στέλιος Δημητρίου ήταν στην Λοκομοτίβ Πλοβντίβ της Βουλγαρίας (3 συμμετοχές), ενώ το 2015 πέρασε για μερικούς μήνες από την Ακρόπολις της γ’ κατηγορίας Σουηδίας.
 
Ο Μάριος Νικολάου της ΑΕΛ βρέθηκε στη Φιλανδία, όπου μέτρησε επτά συμμετοχές με την Ίντερ, στην α’ κατηγορία.

  

Δειτε Επισης

Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα