Η επική μάχη ΑΠΟΕΛ-Μπάγερν και ο Πίντο εννέα χρόνια πριν (vid)

Η νύκτα της 2ας Οκτωβρίου του 2008 ήταν τυπικά φθινοπωρινή στο Γκελζενκίρχεν. Λίγη ψύχρα και ψιλόβροχο κατά διαστήματα στην Αρένα της Σάλκε, η οροφή της οποίας είχε επιλεγεί να μείνει ανοικτά. Μόλις στο 6’ ο Έλιο Πίντο σκοράρει, δίνοντας νόημα στο ταξίδι 100-150 πιστών οπαδών που ακολούθησαν τον ΑΠΟΕΛ στη Γερμανία, παρά το βαρύ 1-4 του ΓΣΠ. O ΑΠΟΕΛ δεν είχε ξεκινήσει καλά το πρωτάθλημα, φέρνοντας «Χ» εκτός έδρας με Εθνικό Άχνας και Πάφο. Το παιχνίδι εκείνο ήταν επίσης η αρχή της καθιέρωσης του Διονύση Χιώτη στο τέρμα.
 
Τότε ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε με τους Χιώτη, Παρασκευά Χρίστου (60’ Χατζί), Μπρούρσε, Ηλία, Μοράις, Χαραλαμπίδη, Κοσόφσκι, Πίντο (35’ Ν. Αλεξάνδρου), Κόντης, Χρ. Μιχαήλ, Ονουάτσι (67’ Ζεβλάκοφ).
Οι διπλές αναμετρήσεις με τη Σάλκε (1-4, 1-1) ήταν για τον Α’ Γύρο του Κυπέλλου UEFA, το τελευταίο σκαλοπάτι δηλαδή πριν τους Ομίλους.
 
Χωρίς γκολ
Θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα παιχνίδια με γερμανικές ομάδες για τους Ομίλους του Europa League, χωρίς ο ΑΠΟΕΛ να καταφέρει καν να σκοράρει. Δύο ήττες από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (0-3, 2-0) τη σεζόν 2013-14 – η δεύτερη με προπονητή το  Δώνη - και άλλες δύο από την Σάλκε (0-3, 1-0) τη σεζόν 2015-16.
 
Η μοναδική νίκη (με ανατολικογερμανούς)
Ανέκαθεν ο ΑΠΟΕΛ τα έβρισκε σκούρα κόντρα στους Γερμανούς. Η μοναδική του νίκη ήταν το 1980 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην Ντινάμο Βερολίνου, η οποία έπαιζε τότε στα Κύπελλα Ευρώπης ως Πρωταθλήτρια της Ανατολικής Γερμανίας – πρωταθλήτρια Δ. Γερμανίας ήταν η Μπάγερν. Στο ανατολικό Βερολίνο ο ΑΠΟΕΛ έχασε 3-0, αλλά στο Μακάρειο επικράτησε 2-1. Μάλιστα προηγήθηκε 2-0 με τους Αντρέα Χαϊλή (40’) και Γιώργο Πέτρου (48’), πλησιάζοντας το σκορ που θα έστελνε το ματς στην παράταση – οι ανατολικογερμανοί μείωσαν στο 86’.
 
Στη μοναδική νίκη του επί Γερμανικής ομάδας ο ΑΠΟΕΛ  έπαιξε με τους Κουή, Κ. Παντζιαρά, Κ. Μιαμηλιώτη, Χατζηθωμά, Ν. Παντζιαρά, Χατζηπιερή, Βασιλείου (65’ Τ. Αντωνίου), Π. Μαραγκό, Γ. Πέτρου, Α. Χαϊλή (82’ Α. Στεφάνου), Α. Μιαμηλιώτη.
 
Προπονητής ήταν ο αείμνηστος Αντρέας Λαζαρίδης.
 
Η πρώτη… κρυάδα
H πρώτη αναμέτρηση του ΑΠΟΕΛ με γερμανική ομάδα ήταν στο μακρινό 1965 με τη Βέρντερ Βρέμης, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στη Βρέμη, με τον ΑΠΟΕΛ να χάνει και τα δύο με 5-0. Με τους Γερμανούς αγωνίστηκε ο μετέπειτα προπονητής του Απόλλωνα Ντίτλμ Φέρνερ.
 
Οι αναμετρήσεις με τη Μπάγερν (vid)
Επικές ήταν οι αναμετρήσεις του ΑΠΟΕΛ με την Μπάγερν Μονάχο το 1990 και πάλι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο Μακάρειο το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου, με τους γαλαζοκίτρινους να πραγματοποιούν τεράστια εμφάνιση. Προηγήθηκαν με τον Γκόγκιτς (5’), οι Βαυαροί -είχαν στον πάγκο το σημερινό τους τεχνικό Γιουπ Χάινκες- γύρισαν το ματς σε 2-1, ο Κούλλης Παντζιαράς ισοφάρισε στο 78’ για να σκοράρει η Μπάγερν στο 89’.
 
Σε εκείνο τον αγώνα ο Κροάτης Στάνκο Ποκλέποβιτς παρέταξε τους Σ. Μαραγκό, Κ. Κώστα, Δ. Κλεάνθους, Α. Σταύρου, Λ. Κουή, Σάμπουριτς, Κ. Παντζιαρά, Μαγνήτη (77’ Χρ. Χριστοφόρου), Γκόγκιτς, Α. Σωτηρίου, Πετροσιάν (83’ Γ. Ιωαννίδης).

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου οι Γερμανοί κέρδισαν 4-0 – όλα τα γκολ στο β’ ημίχρονο.

Οι τέσσερις ήττες από Χέρτα
Υπάρχουν και τέσσερις αναμετρήσεις με τη Χέρτα Βερολίνου, σε μια τριετία. Αρχικά τη σεζόν 2002-03 με προπονητή τον Γκέραρντ, στους ευρωπαϊκούς αγώνα υπ’ αριθμόν 9 και 10 για τον ΑΠΟΕΛ εκείνη τη σεζόν – μετά από έξι ματς στο Champions League συνέχιζε στο UEFA.
 
Στο ΓΣΠ οι γαλαζοκίτρινοι έχασαν 1-0, ενώ ακολούθησε βαριά ήττα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου με 4-0.
 
Τη σεζόν 2005-06 Χέρτα βρέθηκε πάλι στο δρόμο του ΑΠΟΕΛ, πάλι στο Κύπελλο UEFA. Ήταν για τον Α’ Γύρο, δηλαδή ένα βήμα πριν τους Ομίλους. Στο ΓΣΠ η ομάδα του Μάριου Κωνσταντίνου έχασε 0-1 με πέναλτι – γκολ του Μαρσελίνιο στις καθυστερήσεις. Στο Βερολίνο το σκορ ήταν 3-1 με τον Κωνσταντίνο Μακρίδη να το διαμορφώνει στο 76’.
 
Επιγραμματικά, ο ΑΠΟΕΛ ψάχνει κόντρα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ μόλις τη δεύτερη νίκη της ιστορίας του απέναντι σε γερμανική ομάδα. Σε 14 αγώνες μετράει μια νίκη, μια ισοπαλία και 12 ήττες. Δεν έχει αποκλείσει ποτέ ομάδα από τη Γερμανία.
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια