Οι προπονητές που άλλαξαν τη μοίρα του κυπριακού ποδοσφαίρου

Το κυπριακό ποδόσφαιρο θρηνεί τον θάνατο του Ντούσαν Μιτόσεβιτς. Ο Σέρβος προπονητής που άφησε το στίγμα του στο χώρο του ποδοσφαίρου κατακτώντας οκτώ τίτλους (τέσσερα πρωταθλήματα, τρία Σούπερ Καπ και ένα κύπελλο) στην τετραετή θητεία του στον πάγκο της Ανόρθωσης νικήθηκε από την επάρατη νόσο σε ηλικία 68 ετών. 

Αναμφίβολα ο προπονητής των τίτλων, όπως τον χαρακτήριζαν οι φίλοι της "Κυρίας' κερδίζει μια θέση με τους προπονητές που άλλαξαν τη μοίρα του κυπριακού ποδοσφαίρου. 

Πολλά ονόματα προκαλούν δέος. Κάποιοι πήραν σημαντικές αποφάσεις, άλλοι έκαναν καινοτομίες και οι υπόλοιποι έφεραν επιτυχίες. Με τον ένα ή με τον άλλο τροπό κατάφεραν να βάλουν το δικό τους στίγμα στην αλλαγή της μοίρας του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ξεχωρίσαμε τους οκτώ προπονητές με τη μεγαλύτερη ιστορία στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αυτούς που, στη διάρκεια της θητείας τους, άφησαν κάτι στο νησί ή τουλάχιστον ανέβασαν το επίπεδο του αθλήματος. Από τον πατέρα του κυπριακού ποδοσφαίρου, Γιόζεφ Κιούνσλερ, στον κόουτς των μεγάλων επιτυχιών, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. 


Γιόζεφ Κιούνσλερ
Ο Ούγγρος φρόντισε να διαδοθεί το ποδόσφαιρο σε όλο το νησί και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο «πατέρας του κυπριακού ποδοσφαίρου». Μετέδωσε γνώσεις σε μεγάλες μορφές της προπονητικής (Αβρααμίδης, Γαβαλάς κ.ά.), ανέδειξε παίκτες (Αρχοντίδης, Τσιαλής κ.ά.) και δίδαξε διαιτητές. Κατέχει το ρεκόρ διάρκειας στον πάγκο κυπριακής ομάδας, κοουτσάροντας τον ΑΠΟΕΛ για 12 χρόνια (1934-37, 1939-41, 1945-51, 1952-53), ενώ ήταν ο πρώτος εκλέκτορας της Εθνικής Κύπρου κάνοντας την παρθενική κλήση.

Αργύρης Γαβαλάς
Στην ΑΕΛ για 22 χρόνια (1932-1954) και στον Απόλλωνα για μία εξαετία (1956-1962), ο Αργύρης (Ανάργυρος) Γαβαλάς έβαλε τις βάσεις για ανάπτυξη των ομάδων της Λεμεσού στα πρώτα χρόνια ζωής τους. Η προσφορά του συνεχίστηκε μέσω της Εθνικής, στην οποία εργάστηκε για επτά χρόνια (1960-67). Μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ της μακρόχρονης συνεχούς παρουσίας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Διετέλεσε, επίσης, διαιτητής και ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου διαιτητών (1957).

Μπέλα Γκούτμαν
Το 1953 ο Κιούνσλερ επέλεξε τον Μπέλα Γκούτμαν να τον αντικαταστήσει στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Με τον Ούγγρο οι γαλαζοκίτρινοι πραγματοποίησαν για πρώτη φορά την προετοιμασία τους στο εξωτερικό (Ισραήλ). Η παρουσία του στην Κύπρο ήταν σύντομη, αφού πριν από τα Χριστούγεννα έκανε το μεγάλο βήμα για τη Μίλαν. Αποκορύφωμα στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την Μπενφίκα σε δύο διαδοχικές χρονιές (1961, 1962).

Πάμπος Αβρααμίδης

Επί θητείας του, η Εθνική Κύπρου κατέγραψε την πρώτη επίσημη νίκη (2-1 την Ελβετία στο ΓΣΠ). Για 18 χρόνια παίκτης του ΑΠΟΕΛ, στην προπονητική πέρασε ένδοξες στιγμές στον Ολυμπιακό Λευκωσίας (1956-1962, 1963-1967), τον οποίο οδήγησε στον πρώτο του τίτλο το 1967. Επιτέλεσε έργο, επίσης, στις ΑΥΜΑ, Ομόνοια, Πεζοπορικό, ΑΠΟΕΛ, Νέα Σαλαμίνα, Ευαγόρα και Αχιλλέα, ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών. Χαρακτηριζόταν για το χιούμορ και την προσέγγισή του προς τους παίκτες.

Πάνος Μάρκοβιτς
Ο πρώτος Έλληνας με δίπλωμα και δικαίωμα να δηλώνει επαγγελματίας προπονητής. Υπό τις οδηγίες του, τη σεζόν 1973-74, ο ΑΠΟΕΛ έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που κέρδισε την παραμονή της στην Α’ Εθνική. Επί θητείας του (1972-75, 1983-85) προωθήθηκαν μεγάλοι παίκτες, καθιερώθηκαν τα πριμ και τα πρόστιμα και υπήρξε ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία του προπονητικού κέντρου στον Αρχάγγελο. Τελευταία ομάδα του «δασκάλου» ήταν ο Ολυμπιακός Λευκωσίας.

Ιόντσο Άρσοφ
Θήτευσε σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους (1979-80, 1986-89, 1992-94, 1999-2000) στην Ομόνοια, πανηγυρίζοντας τρία πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και ισάριθμες ασπίδες. Ο «παππούς» κατέχει το ρεκόρ παρουσίας στον πάγκο των πρασίνων σε ευρωπαϊκά ματς (14), από τα οποία ξεχωρίζει το νικηφόρο 4-0 επί του Άγιαξ. Συνδέθηκε με την Κύπρο και κάθε πρωινό του συνδυαζόταν με άναμμα κεριού στην Παναγιά της Φανερωμένης. Ήταν ο προπονητής που έδωσε συμμετοχές στον Κώστα Καϊάφα, αρχηγό και νυν κόουτς της ομάδας.

Τιμούρ Κετσπάγια
Η επιτυχία του με την Ανόρθωση το 2008 – είσοδος στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ - ανέβασε τις προσδοκίες στο κυπριακό πρωτάθλημα, αφού πλέον η ουσία της κατάκτησης ενός τίτλου μεταφράζεται σε καλή πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Γεωργιανός λατρεύτηκε υπερβολικά από τους φίλους της Ανόρθωσης, πολλοί από τους οποίους ακόμη δεν χώνεψαν ότι αποφάσισε να καθίσει στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Πριν από τους γαλαζοκίτρινους εργάστηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς και την Εθνική Γεωργίας, ενώ ακολούθησαν η ΑΕΚ Αθηνών και η αποτυχημένη περιπέτεια στη Β΄κατηγορία της Ρωσίας. 

Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Πέτυχε τα πάντα καθήμενος στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Αποκορύφωμα, φυσικά, η πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2011-12, καθώς εκτόξευσε τις μετοχές της ομάδας και συνάμα βελτίωσε την εικόνα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Μία επιτυχία που δύσκολα θα ξεπεραστεί στο μέλλον. Ο πεισματάρης Σέρβος, ο γεμάτος εμμονές (πράγματα που του καταλογίστηκαν κατά καιρούς) από το 2015 άλλαξε παραστάσεις, συνεχίζοντας τις επιτυχίες στο Ντουμπάι με την Αλ Νασρ.

ΜΕΡΟΣ Β-ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ

Πανίκος Ιακώβου
Μεγάλος υπηρέτης του αθλητισμού, από το 1969. Δούλεψε στις Ανόρθωση, ΑΣΙΛ, Απόλλωνα, ΕΠΑ, Εθνική Νέων και Ελπίδων και σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους στην Εθνική. Με δική του πρωτοβουλία ένταξε τον Σύνδεσμο προπονητών στον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Διατηρεί ένα ρεκόρ όντας ο μόνος προπονητής που έχει στεφθεί κυπελλούχος με τρεις διαφορετικές ομάδες. Το πέτυχε με τις Σαλαμίνα (1989-90), Απόλλων (2000-2001) και ΑΕΚ (2003-04).

Ανδρέας Μιχαηλίδης
Δούλεψε σε όλες τις μεγάλες ομάδες (Απόλλων, Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΛ, ΑΕΚ), αλλά και κάποιες μικρότερης εμβέλειας (Άρης, Νέα Σαλαμίνα, Πάφος). Για μία πενταετία (1991-96) υπήρξε Ομοσπονδιακός. Το 2011 κάθισε στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ντίτελμ Φέρνερ
Αν η ουσία είναι η κατάκτηση τίτλων, τότε ο Ντίτελμ Φέρνερ είναι ο πιο πετυχημένος στην ιστορία του Απόλλωνα. Οι Λεμεσιανοί πανηγύρισαν τα δύο από τα τρία πρωταθλήματά τους (1991, 1994) με τον Γερμανό.

Άγγελος Αναστασιάδης
Ο πρώτος με μακρά θητεία στην Εθνική, μετά τον Αργύρη Γαβαλά. Ανέλαβε τον Δεκέμβρη του 2004 και αποχώρησε τέλη Απριλίου του 2011. Ιδιαίτερα αγαπητός στους παίκτες με κάποια θετικά αποτελέσματα (1-1 με Γερμανία, 4-4 με Πορτογαλία).  

Ντούσαν Μιτόσεβιτς
Η περίοδος 1997-2000 ήταν η καλύτερη για την Ανόρθωση. Με πρωτεργάτη τον Ντούσαν Μιτόσεβιτς κέρδισε τέσσερα σερί πρωταθλήματα και ο Σέρβος ψηφίστηκε ως κορυφαίος της περιόδου. Δούλεψε, επίσης, στις ΑΕΚ, Απόλλων, ΑΠΟΠ/Κινύρα, Ερμή και Άρη.  

Μπερντ Στάγκε
Ο Γερμανός τεχνικός έγινε ο δεύτερος που σήκωσε την κούπα με τον Απόλλωνα και μάλιστα τη σεζόν που το πέτυχε, 2005-06, η ομάδα της Λεμεσού ήταν η μοναδική αήττητη πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη.

 

Πάμπος Χριστοδούλου
Έκανε όνομα σε Δόξα και Ολυμπιακό και έγινε ο πρώτος Κύπριος που σήκωσε πρωτάθλημα μετά από 32 χρόνια (ΑΕΛ, 2012) και γι' αυτό εντάσσεται στη συγκεκριμένη κατηγορία προπονητών. Εισήγαγε τους Πορτογάλους παίκτες στην Κύπρο, κάτι που μετατράπηκε σε μόδα! Πέρασε με επιτυχία από την Εθνική Κύπρου, ενώ η δεύτερη θητεία του στην ΑΕΛ και το πέρασμα από την Ομόνοια κρίνονται αποτυχημένα. 

 

 

Δειτε Επισης

Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου
Τελικός Copa Del Rey: Ο εξορκιστής Βαλβέρδε και η κατάρα του Μαραντόνα
Έφυγε παιδί από τη Μάντσεστερ Σίτι, έγινε άνδρας στην Τσέλσι-Ο Πάλμερ δεν ήταν χαμένος από χέρι
Η Φενέρ είναι «καυτή» επιθετικά και έγινε η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία