Όταν ο ΑΠΟΕΛ «έκρυβε» τον Λουκανίδη με οδηγίες του Παναθηναϊκού

Από τα ρεπορτάζ για τους Ελλαδίτες που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, πολλές φορές απουσιάζει το όνομα του Τάκη Λουκανίδη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα (11/01/2018) σε ηλικία 80 ετών.
 
Ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή που έπαιξε οκτώ χρόνια στον Παναθηναϊκό και φόρεσε 23 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας – ήταν ο πρώτος παίκτης εκτός του πάλαι ποτέ ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) που αγωνίστηκε με το εθνόσημο.
 
Η αλήθεια είναι ότι ο Λουκανίδης δεν εντάχθηκε ποτέ επισήμως στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ. Ούτε έπαιξε σε παιχνίδια πρωταθλήματος. Όμως, προπονείτο υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Ανδρέα Λαζαρίδη και αγωνιζόταν σε φιλικά για να διατηρηθεί στη καλή κατάσταση μέχρι την ένταξή του στον Παναθηναϊκό.
 
Θα έκαιγαν την πόλη
Το καλοκαίρι του 1961 ο Λουκανίδης ήταν 24 χρόνων. Τον ήθελαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Τον είχαν δει στους δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος (1958, 1959) όπου οδήγησε τη Δόξα Δράμας (κόντρα στον Ολυμπιακό). Τη μέρα που συνεδρίαζε η  διοίκηση της Δόξας για τη μεταγραφή του, έξω από την αίθουσα του κινηματογράφου που ήταν μαζεμένοι οι παράγοντες, έγινε διαδήλωση και οπαδοί μπλόκαραν τα δρομολόγια των λεωφορείων, απειλώντας να κάψουν την πόλη!
 
Συμβόλαια τότε δεν υπήρχαν. Ένας ποδοσφαιριστής έμενε για πάντα στην ομάδα από την οποία ξεκινούσε, εκτός εάν έπαιρνε μεταγραφή. Ο Λουκανίδης έφυγε για Κύπρο, με τις ευλογίες του Παναθηναϊκού, ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον ΑΠΟΕΛ. Υπάρχει σκέψη να πάει στην Ιταλία, όμως προτίμησε την Κύπρο επειδή δεν γνώριζε ξένες γλώσσες. Παράλληλα οι πράσινοι φρόντισαν να περάσει ένας… φωτογραφικός κανονισμός που έλεγε ότι «Έλληνας ποδοσφαιριστής ο οποίος θα ζήσει στο εξωτερικό για έναν χρόνο, μένει ελεύθερος». Αυτό έγινε για να ελευθερωθεί ο Λουκανίδης.
 
 
Κρυβόταν…
Δεν είχε  όμως υπογράψει οτιδήποτε με το «τριφύλλι» και έτσι υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να τον «κλέψει» ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ. Η «Αθλητική Ηχώ» τον Οκτώβριο του 1961 γράφει στο πρωτοσέλιδο πως «Ολυμπιακός και ΑΕΚ εκστρατεύουν εις την Κύπρον διά τον Λουκανίδην» προσθέτοντας πως «οι Παναθηναϊκοί βεβαιώνουν πως κάθε απόπειρα είναι καταδικασμένη εις αποτυχίαν». Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι του ΑΠΟΕΛ, εκτελώντας οδηγίες των Παναθηναϊκών, έκρυβαν τον Λουκανίδη σε ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο, στις Πλάτρες και αλλού, ώστε να μην τον βρουν οι εκπρόσωποι άλλων ομάδων. Πήγαινε στη Λευκωσία για προπόνηση και έφευγε. Μέχρι και σε γάμο στην Αθηένου έτυχε να πάει. Τον βρήκαν και άνθρωποι του Ολυμπιακού, του πρόσφεραν τα διπλάσια χρήματα όμως αρνήθηκε επειδή είχε δώσει το λόγο του.
 

 

Η επιστροφή
Βλέποντας ότι έχαναν τον Λουκανίδη, οι Δραμινοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δώσουν την ελευθέρα στον ΑΠΟΕΛ ο οποίος με τη σειρά του την έστειλε στον Παναθηναϊκό. Στις 22 Δεκεμβρίου 1961 ο Λουκανίδης αφίχθη στην Ελλάδα όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή με τον Τύπο να μιλάει για παίκτη που θα άφηνε εποχή – όπως και έγινε. Σύμφωνα με τον κανονισμό δικαιούταν να αγωνιστεί τρεις μήνες μετά τον επαναπατρισμό του. Έτσι έκανε ντεμπούτο τον Μάρτιο. Έμεινε στον Παναθηναϊκό μέχρι το 1969. Έπαιξε μετά στον Άρη και το 1970 σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και οπωσδήποτε όσοι τον έζησαν στον ΑΠΟΕΛ είχαν να το λένε.

Δειτε Επισης

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει ο Μάντζιος από την απόδοση της Εθνικής Κύπρου
Πετρίδης για επαφές με επενδυτές: Οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς δεν έχουν ναυαγήσει
Απαντά στη Βασιλείου ο Κρις Τριανταφυλλίδης για το οίκημα του ΑΠΟΕΛ-«Ατυχέστατη αρνητική παρένθεση»
Ισόπαλο το φιλικό παιχνίδι για την Εθνική Κύπρου
Εκτός έδρας φιλική νίκη της Εθνικής Ελπίδων
Μεταγραφικός «πυρετός» στην Ανόρθωση-Ανακοίνωση και Τάντι
H ενδεκάδα της Εθνικής για το παιχνίδι με την Βουλγαρία
Στην Ζρίνσκι και επίσημα Σούσιτς
Πάνε Ολλανδία οι κυπελλούχοι-Μετρούν αντίστροφα για τη νέα σεζόν
Έκλεισε και Κατελάρη η Ανόρθωση-Η διάρκεια του συμβολαίου του