Μοράις: Το καλοκαιριάτικο απόγευμα στις ξύλινες εξέδρες του Αρχαγγέλου το 2007

Καλοκαίρι 2007. Ο ΑΠΟΕΛ, με προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη, αρχίζει προετοιμασία με προπόνηση στον «Αρχάγγελο».
 

Ο πρωταθλητής της περιόδου 20006/07 ΑΠΟΕΛ με τους Σατσιά, Μαχλά, Χρύση Μιχαήλ, Οκκαρίδη, Δασκαλάκη, Σεγκιρί, Ρικάρντο Φερνάντες, Χρίστο Κόντη, Κωνσταντίνο Μακρίδη, Μάριο Ηλία, Μιχάλη Μορφή στο ρόστερ έπιασε δουλειά με στόχο τη διατήρηση των κεκτημένων.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στις ξύλινη εξέδρα του προπονητικού κέντρου του ΑΠΟΕΛ για να αποθεώσει τους ποδοσφαιριστές. Βλέπετε, πριν μια δεκαετία δεν ίσχυε αυτό που είναι κανόνας σήμερα. Πρώτα εργομετρικά, μετά κλειστές προπονήσεις και εφόσον το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις ανοίγουμε τις πύλες για το κοινό.
Η πρώτη προπόνηση μιας ομάδας ήταν μέγα γεγονός. Όχι μόνο για τους φίλους του ΑΠΟΕΛ, αλλά όλων των ομάδων της Κύπρου. Ατραξιόν της πρώτης προπόνησης ήταν ο Πορτογάλος, Νούνο Μοράις.
Ήταν το μοναδικό νέο απόκτημα που έδωσε το παρών στην πρώτη προπόνηση. Το γεγονός πως προερχόταν από την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο έδινε επιπλέον κίνητρο στους φίλους των «γαλαζοκιτρίνων» να τον δουν από κοντά.
 
 
Άλλωστε στο νησί έχουμε και την ικανότητα να διαπιστώσουμε την ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή από το πρώτο άγγιγμα της μπάλας στην προπόνηση. Τρομάρα μας…
Ο 23χρονος Νούνο στο ζέσταμα ήταν δίπλα στον συμπατριώτη του Ρικάρντο Φερνάντες. Αφού τελείωσε το τρέξιμο ο προπονητής φυσικής κατάστασης του ΑΠΟΕΛ (Αντώνης Κέζος) έδωσε εντολή για τις καθιερωμένες διατάσεις (τεντώματα) και ακολούθως το «μενού» είχε ασκήσεις γυμναστικής. Κάμψεις, κοιλιακούς και ραχιαίους.
Τότε ήταν που άρχισε το… σόου του Νούνο Μοράις. Όταν οι άλλοι παίκτες του ΑΠΟΕΛ έκαναν πέντε κοιλιακούς, ο Πορτογάλος ήταν δίχως ίχνος υπερβολής στον εικοστό. Ήταν τόση η διαφορά του με όλους τους υπόλοιπους- και ιδίως με τον «τεμπέλη» Φερνάντες- που το σκηνικό έγινε θέμα συζήτησης στην εξέδρα του ΑΠΟΕΛ.
 
Λίγες βδομάδες αργότερα και αφού ο ΑΠΟΕΛ προχώρησε σε άλλες τέσσερις μεταγραφές (Έμερσον, Ζε Κάρλος, Ταβάρες, Εβιλάσιο Λειτε) ακολούθησε νέα ανοικτή προπόνηση για να παρουσιαστούν οι νέοι στους οπαδούς της ομάδας.
 
Η προπόνηση έγινε στο βοηθητικό του ΓΣΠ. Οι Ζε Κάρλος και Ταβάρες προσπάθησαν να κάνουν κολπάκια με την μπάλα προτού την κλωτσήσουν στην εξέδρα κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Ο Νούνο Μοράις έπιασε την μπάλα με τα χέρια, την υπέγραψε και την έριξε στην εξέδρα. Έτσι απλά.
 
Σήμερα (29/1) ο Νούνο Μοράις γιορτάζει τα 34 γενέθλιά του. 11 χρόνια αργότερα ο Πορτογάλος θεωρείται από πολλούς ως ο πολυτιμότερος ξένος στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Έζησε τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της ομάδας. Είναι ο μοναδικός που έπαιξε και στις εφτά φορές που ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η πρώτη πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009, η επική πορεία στους 8 της διοργάνωσης τη σεζόν 2011/12, το οδοιπορικό στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ πέρυσι είχαν την σφραγίδα του Νούνο Μοράις. 
 
Εφτά πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, τέσσερα Σούπερ Καπ και δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της ομάδας, πίσω από τον Γιάννο Ιωάννου.
 
Πολλές φορές στο γήπεδο παθιάζεται πέραν του κανονικού. Οι αντίπαλοι ζητούν- τις περισσότερες φορές δίκαια- επιτακτικά από τους διαιτητές να τον τιμωρήσουν με κάρτες. Ναι, οι διαιτητές τον προστατεύουν γιατί είναι ο Νούνο Μοράις. Το ίδιο γινόταν και με τον Νούνο Ασίς της Ομόνοιας και με τον Τιμούρ Κετσπάγια της Ανόρθωση. Τον σεβασμό τον κερδίζεις. Και ο Νούνο Μοράις (όπως και οι υπόλοιποι προαναφερθέντες) τον κέρδισε στα κυπριακά γήπεδα.
 
Ένας Πορτογάλος που ήρθε στην Κύπρο πριν 11 χρόνια και από τότε ο Αρχάγγελος ανακαινίστηκε τρεις φορές και ο ΑΠΟΕΛ από μια μεγάλη ομάδα του νησιού μετατράπηκε σε υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπης.
  
 

Δειτε Επισης

Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου