Ο 100άρης Κάλβο που ζήλευε ο Μέσι

100 συμμετοχές με τη φανέλα της Ανόρθωσης συμπλήρωσε στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα ο Τόνι Κάλβο. Ο Καταλανός μέσος φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της "Κυρίας" το καλοκαίρι του 2012 και διανύει την τέταρτη του σεζόν στο "Αντώνης Παπαδόπουλος. Ο «Ρεπόρτερ» κάνει flash back στην άστατη και γεμάτη περιπέτειες καριέρα του 28χρονου ποδοσφαιριστή.
 
Δείτε ΕΔΩ τις 100 συμμετοχές του Κάλβο με τη φανέλα της Ανόρθωσης
Σε ηλικία 12 χρόνων ένας πιτσιρίκος πέρασε τις πύλες της Λα Μάσια, της πιο ξακουστής «βιομηχανίας» παραγωγής ποδοσφαιριστών. Το όνομα αυτού: Λιονέλ Μέσι. Ο «μικροσκοπικός» Αργεντινός συνάμα άρχισε θεραπεία-με έξοδα της Μπαρτσελόνα-για μια μορφή δυσπλασίας στην ανάπτυξη του. Στις τάξεις της «σχολής», γιατί περί σχολής πρόκειται, ο «Λίο» θαύμαζε έναν συνομήλικο του. Πολλές φορές μάλιστα τον έβλεπε απορημένος όταν έκανε «μαγικά» με την στρογγυλή θεά. Ε ναι λοιπόν, αυτός ήταν ο Τόνι Κάλβο.
 
Η πιο πάνω ιστορία δεν είναι βγαλμένη από παραμύθι. Είναι η πραγματικότητα, όπως την εξιστόρησε λίγα χρόνια μετά ένας πρώην μαθητής της Λα Μάσια και συμποδοσφαιριστής του Ισπανού στον Άρη. Ο  Φρανσίσκο Χαβίτο. 
 
Σε μια από τις πολλές ανεπίσημες βιογραφίες του Λιονέλ Μέσι γίνεται αναφορά στις προσπάθειες της οικογένειας του να πείσει τον Κάρλες Ρεσάκ, σύμβουλο του προέδρου Γκασπέρ, να δεχθεί τον Μέσι για δοκιμή, λέγοντας του χαρακτηριστικά: «Δοκιμάστε τον, είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο στην ηλικία του». Η απάντηση του Ρεσάκ τα λέει όλα: «Θα τον δεχθούμε για δοκιμή, αλλά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής σε αυτή την ηλικία βρίσκεται ήδη στην Μπαρτσελόνα. Είναι ο Τόνι Κάλβο».
 

Η αποχώρηση
Οι προσδοκίες προς το πρόσωπο του Τόνι Κάλβο δεν επαληθεύτηκαν. Ο ισπανός δεν κατάφερε ποτέ να κάνει το μεγάλο άλμα στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.
 
Το 2007 σε ηλικία 21ος ετών ήταν αναγκασμένος να αποχωρήσει από τη Λα Μάσια, αφού οι Καταλανοί παραχωρούν είτε ως δανεικούς είτε με ελεύθερη μεταγραφή όσους δεν επιλεγούν για την πρώτη ομάδα και ξεπερνούν το 20ο έτος της ηλικίας τους. Το όνειρο του Κάλβο να αγωνιστεί στην ομάδα της καρδιάς του μέσα στο Καμπ Νου δεν έγινε πραγματικότητα και το 2007 πήρε την απόφαση να πάει στον Άρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος πλήρωσε 150 χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει τα δικαιώματα του.
 


Το σταριλίκι και η αναγέννηση
Ο 21χρονος Τόνι Κάλβο στην πρώτη επαφή που είχε με την μπάλα έδειξε σε όλους την ποδοσφαιρική του παιδεία και τις τεχνικές του αρετές. Μέρα με τη μέρα όμως έδειχνε ν’ αλλάζει χαρακτήρα και να εκνευρίζει τον κόσμο στις εξέδρες. Πολύ περισσότερο όμως τον προπονητή του Ντούσαν Μπάγεβιτς.
 
Ο Σερβοέλληνας δήλωνε συνεχώς δυσαρεστημένος με τον ισπανό, μέχρι που ο Κάλβο κτύπησε την πόρτα του προέδρου του Άρη, Λάμπρου Σκορδά και ζήτησε να αποχωρήσει από την ομάδα αφού δεν άντεχε την μουρμούρα του «Ντούσκο».
 
Την ίδια ώρα άρχισε τα νυχτοπερπατήματα, ενώ η Θεσσαλονίκη βούιζε πως ο Κάλβο ξενυχτούσε με αιθέριες υπάρξεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελλαδικού τύπου η γυναίκα του μαθαίνοντας τα κατορθώματα του… «άτακτου» Τόνι, πήρε τα μπογαλάκια της και την έκανε για Βαρκελώνη. Ο «κακομαθημένος» Κάλβο πήρε άδεια από τη διοίκηση του Άρη και έτρεξε από πίσω της καταφέρνοντας τελικά να πάρει συγχώρεση.

Ο ερχομός του Έκτορ Ραούλ Κούπερ ήταν ευεργετικός για τον Τόνι Κάλβο. Το έμπειρο μάτι του Αργεντινού προπονητή αντιλήφθηκε τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης και ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση. Τα αποτελέσματα ήταν εκθαμβωτικά.

Ο μικρός «διάβολος» έκανε άνω-κάτω τη δεξιά πτέρυγα και πρόσφερε στους φίλους του Άρη αυτό που πραγματικά μπορούσε. Στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας. 81 συμμετοχές, 12 γκολ και αμέτρητες ασίστ, ήταν η προσφορά του Κάλβο στα τρεισήμισι χρόνια παραμονής του στη Θεσσαλονίκη. Η φυγή του Κούπερ από τον Άρη, σήμανε και το τέλος του Κάλβο από τα ελληνικά γήπεδά.

Δεν ακούμπησε
Τον Ιανουάριο του 2011 παραχωρήθηκε δανεικός στην Πάρμα από την οποία πέρασε και δεν ακούμπησε. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου μεταγράφηκε στη Λέφσκι Σόφιας. Η αρχή ήταν ονειρική και οι βούλγαροι έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση για το «λαβράκι» που απέκτησαν.

Άλλωστε μερικά λεπτά αρκούν στον Ισπανό για να δείξει το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Το ξεκίνημα ήταν εκπληκτικό, αφού στις πρώτες αγωνιστικές πέτυχε έξι γκολ και ήταν ο ηγέτης της ομάδας. Η συνέχεια όμως εκ διαμέτρου αντίθετη. Πειθαρχικά παραπτώματα και παράξενη συμπεριφορά διακατείχε τον Τόνι Κάλβο, ο οποίος δεν είχε όρεξη για μπάλα. Ζήτησε να αποχωρήσει και το  καλοκαίρι του 2012 είπε ναι στην πρόταση της Ανόρθωσης για συμβόλαιο δύο συν δύο χρόνια.

Στο ίδιο έργο θεατές
 «Θέλω να αγωνιστώ, να έχω νέες προκλήσεις στην καριέρα μου. Να βρω κάπου στέγη. Πλέον έχω οικογένεια, παιδιά και ήθελα να πάω κάπου για να εγκατασταθώ μόνιμα», ήταν το μήνυμα του Ισπανού λίγες μέρες μετά τις υπογραφές των συμβολαίων με την Ανόρθωση.

Η συνέχεια, προβλέψιμη. Ο Κάλβο κάνει «παπάδες» στις αρχές της σεζόν και όλοι μιλούσαν για το δίδυμο φωτιά τον Λαβόρδε-Κάλβο στα άκρα της «Κυρίας». Δύο μήνες μετά ο Κάλβο εκφράζει στη διοίκηση της Ανόρθωσης σκέψεις να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο κατά τους ειδικούς καλύτερος παίκτης του κόσμου στα 12 του χρόνια, δεν είχε όρεξη πλέον για μπάλα. Πολλοί λένε πως ο Κάλβο δεν ξεπέρασε ποτέ το πλήγμα της απόρριψης από την Μπαρτσελόνα και από τότε η καριέρα του πήρε την κατιούσα.

Η αναγέννηση
Η έλευση του Αντρέ Πάους στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» το καλοκαίρι του 2014 αποδείχθηκε  καταλυτική για το μέλλον του Καταλανού μέσου. O 28χρονος τεχνίτης εξτρέμ επανέκτησε  την χαμένη του αυτοπεποίθηση και έγινε απαραίτητος στην προσπάθεια αναγέννησης της Ανόρθωσης. 24 συμμετοχές, 5 γκολ και 8 ασίστ κατέγραψε την περσινή περίοδο ο Τόνι Κάλβο που έχασε λόγω τραυματισμού το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, εντούτοις επανήλθε δριμύτερος και έτοιμος να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Ανόρθωσης για επιστροφή στους τίτλους.     

 

Δειτε Επισης

Πέτυχαν από τρία γκολ Εθνικός και Απόλλωνας και μοιράστηκαν από ένα βαθμό
«Δεν παρακάλεσε ποτέ κανέναν για χρήματα ο Κίρζης, θα καλύψει μόνος του τη ζημιά»
Οι ενδεκάδες Εθνικού και Απόλλωνα στο Δασάκι
Η ανακοίνωση της Πάφου για τον τελικό κυπέλλου
Άκυρο στο αίτημα της Πάφου για να διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο ο τελικός Κυπέλλου
Επιστολή της Πάφου στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού κυπέλλου
Αφιερωμένες αγωνιστικές για την τελική φάση του EURO
Δύο παιχνίδια για την 11η αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Στην Περιστερώνα ο τελικός Κυπέλλου Apollon Ladies-Λευκοθέα Λατσιών
Σύσκεψη την Πέμπτη για τον τελικό κυπέλλου-Καθορίζεται ο αριθμός εισιτηρίων και η ώρα