Η ιστορία του σελινιού και τι απεικονίζεται στις δύο πλευρές στην Κύπρο

Το στρίψιμο του κέρματος πριν την έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα καθιερώθηκε στο ποδόσφαιρο το 1892.
 
Στην πορεία του χρόνου η διαδικασία διαφοροποιήθηκε αρκετές φορές μέχρι να πάρει τη σημερινή της μορφή με την τελετή να διεξάγεται ακριβώς τρία λεπτά πριν την έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
 
Από το 1892 μέχρι το 1920 μέρος στο τελετουργικό είχαν μόνο οι αρχηγοί των ομάδων και όχι ο διαιτητής, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη από το 1921 και έπειτα.
 
Το 1946 στον κανονισμό αποφασίστηκε όπως η διαδικασία πραγματοποιείται προτού οι δύο ομάδες αποχωρήσουν από το γήπεδο μετά το καθιερωμένο ζέσταμα, ενώ ένα χρόνο αργότερα το στρίψιμο του νομίσματος μετακινήθηκε μισή ώρα πριν την προκαθορισμένη έναρξη ενός παιχνιδιου.
 
Το στρίψιμο του νομίσματος τρία λεπτά πριν την σέντρα καθιερώθηκε το 1976, ενώ η σημερινή μορφή της διαδικασίας με τους δύο αρχηγούς των ομάδων μπροστά στο διαιτητή και η επιλογή της πλευράς του νομίσματος πριν αυτό ριχθεί στον αέρα (και όχι κατά τη διάρκεια περιστροφής του όπως ίσχυε παλαιότερα) καθιερώθηκε το 1998.
 
Οι εναλλακτικές
Ελλείψει συγκεκριμένου κανόνα, σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο ο διαιτητής να κρύβει στο ένα χέρι το νόμισμα και να καλεί τους αρχηγούς να μαντέψουν που βρίσκεται, αντί να το στρίβει στον αέρα.
 
Ενίοτε ο διαιτητής ρίχνει το νόμισμα εντούτοις προτού αυτό πέσει στο έδαφος το παίρνει και το αναποδογυρίζει στο χέρι. Οι συγκεκριμένες τακτικές έχουν ένα πλεονέκτημα, καθώς αποκλείεται το ενδεχόμενο διαφωνίας σε περίπτωση που το κέρμα προσγειωθεί σε διφορούμενη θέση στο έδαφος.
 
Τι και ποιος επιλέγει και η αξία στα πέναλτι
Ο νικητής αρχηγός που θα κερδίσει στο στρίψιμο του νομίσματος επιλέγει την εστία που θα υπερασπίζεται ο τερματοφύλακας της ομάδας του και η αντίπαλη ομάδα κάνει σέντρα στο παιχνίδι. Παλαιότερα ο νικητής του τελετουργικού κέρδιζε και τα δύο.
 
Ακόμα πιο σημαντική είναι η διαδικασία πριν την εκτέλεση πέναλτι σε νοκ-άουτ αγώνες, αφού βάση στατιστικών η ομάδα που κερδίζει το νόμισμα και σουτάρει πρώτη είναι η κερδισμένη κατά 60%.
 
Τι συμβολίζει το νόμισμα στην Κύπρο
Οι δύο όψεις του νομίσματος που στρίβουν οι διαιτητές στην Κύπρο συμβολίζουν το έμβλημα του συνδέσμου διαιτητών από τη μία και το σύνθημα της FIFA για FAIR PLAY από την άλλη.
 
Στους αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τη μία το νόμισμα έχει το έμβλημα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και από την άλλη αναγράφεται: «παρατηρητή διαιτησίας της UEFA»
 
Δείτε τις δύο όψεις του νομίσματος που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι διαιτητές
 

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς