Η αρχή ενός θρύλου: το ντεμπούτο του Ράιαν Γκιγκς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Δεν ήταν ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων». Μπορεί να μην ήταν καν ο ηγέτης της ομάδας αυτές τις 24 σεζόν που αγωνίστηκε σε αυτήν. Ο Ράιαν Τζόζεφ Γουίλσον, όμως, (ναι για τον Ράιαν Γκιγκς πρόκειται που αποφάσισε στα 16 του να πάρει το επίθετο της μητέρας του) έγινε θρύλος στο «Ολντ Τράφορντ». 

Τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Deans FC τράβηξε την προσοχή του τοπικού κυνηγού ταλέντων Χάρολντ Γουντ. Σεκιουριτάς ήταν επί της ουσίας ο Γουντ, αλλά στον ελεύθερο χρόνο του γυρνούσε σε τοπικές ομάδες και εντόπιζε ταλέντα. Ο Γουντ πρότεινε τον Γκιγκς στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο πιτσιρικάς κέρδισε μια θέση στα δοκιμαστικά της Χριστουγεννιάτικης περιόδου του 1986. Ο Φέργκιουσον δεν μπορούσε να κρύψει ότι ήταν εντυπωσιασμένος με τον Γιγκες. Ανήμερα των 14ων γενεθλίων του υπέγραψε διετές συμβόλαιο για την εφηβική ομάδα της Γιουνάιτεντ. Τρία χρόνια αργότερα θα ήταν πια επαγγελματίας. 

Ούτε ο ίδιος θα περίμενε πως όταν θα σταματούσε τη μπάλα όχι μόνο δεν θα είχε φορέσει φανέλα άλλης ομάδας, αλλά το κοντέρ θα έγραφε συνολικά 959 συμμετοχές και 168 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Και 35 τίτλους, επίσης! Και ότι θα είχε αφήσει πίσω του ακόμα και τον Μπόμπι τσάρλτον, για να γίνει αυτός ο απόλυτος ρέκορντμαν της ομάδας. 

«Ο Ράιαν Γκιγκς ήταν ο πιο ξακουστός ποδοσφαιριστής από αυτή τη γενιά. Ήταν ο πιο πιθανός από όλους για να χαρακτηριστεί ως παδί-θαύμα. Όταν τον επιβραβεύσαμε με το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 17 ετών, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που δεν περιμέναμε: Το φαινόμενο Γκιγκς. ένας Ιταλός ατζέντης μου τηλεφώνησε, όταν ο Ράιαν ήταν παιδί ακόμα και με ρώτησε: "Τι κάνουν οι γιοι σου;" Είπα: "Ο Μαρκ είναι στο πτυχίο, ο Τζέισον εργάζεται στην τηλεόραση και ο Ντάρεν είναι στην ομάδα Νέων εδώ". Είπε: "Πούλησέ μου τον Γκιγκς και θα τους κάνω πλούσιους". Φυσικά, απέρριψα την προσφορά. 

Η σύγκριση με τον Τζορτζ Μπεστ κόλλησε πάνω του αμέσως και ήταν αδύνατον να τον απαλλάξουμε από αυτήν. "Ρωτήστε τον μάνατζερ", έλεγε σε οποιονδήποτε του ζητούσε συνέντευξη ή  επαφή. Δεν ήθελε να δίνει μεγάλες συνεντεύξεις και βρήκε τον τρόπο να μεταθέτει την ευθύνη και την άρνησή του σε εμένα. Ήταν έξυπνος» γράφει ο Φέργκιουσον στην αυτοβιογραφία του για τον Γκιγκς αναπολώντας εκείνα τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Ουαλού. 

 

Στιγμές από την καριέρα του

Ντεμπούτο κόντρα στην Έβερτον.

Είχε στην Πρέμιερ Λιγκ περισσότερες συμμετοχές (632) από ολόκληρες ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 62 ομάδες που έχουν αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας, οι 34 έδωσαν λιγότερα παιχνίδια από τον Γκιγκς. 

Έκανε τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο να κλάψει. Ήταν το γκολ του Γκιγκς στο Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 που απέκλεισε τη Γιουβέντους. 

Πέτυχε περισσότερα γκολ από ολόκληρες ομάδες. Με 109 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ έχει περισσότερα από τις Όλνταμ, Γουότφορντ, Μπέρνλι, Μπράντφορντ, Μπλάκπουλ, Σουίντον, Κάρντιφ, Μπόρνμουθ. 

Μας χάρισε και αυτή την... άνευ σχολίου φωτογραφία... 

Και αυτή την καταπληκτική διαφήμιση... 

Έχει δώσει τις περισσότερες ασίστ από κάθε άλλον παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ: έχει 162 συνολικά, 60 περισσότερες από τον δεύτερο Φρανκ Λαμπαρντ. 

Ήταν η πηγή έμπνευσης για ένα πανέμορφο ποδοσφαιρικό τραγούδι. 

Eίναι τζέντλεμαν...

Έκανε τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ να ξεσπάσουν σε δάκρυα πριν τον αποθεώσουν για τον καταπληκτικό λόγο του. «Θα έρθουν ξανά καλές στιγμές». 

Διότι απέδειξε ότι γιόγκα δεν κάνουν μόνοι οι γυναίκες. 

Μας χάρισε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας. Και το πανηγύρισε σηκώνοντας τη φανέλα και δείχνοντάς μας το δασύτριχο στήθος του! 

Ήταν... πονηρούλης στην εκτέλεση των πλάγιων.

Έχει πετύχει το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία της Γιουνάιτεντ. Χρειάστηκαν 16 δευτερόλεπτα κόντρα στην Σαουθάμπτον το 1995. 

Και μια από τις μεγαλύτερες χαμένες ευκαιρίες όλων των εποχών...

Σκόραρε κόντρα στην Σάλφορντ Σίτι, ομάδα στην οποία έχει μετοχές.

Μας χάρισε αυτό το ωραίο viral.

 

Χάρισε στη Μάντσεστερ Γιουνάτεντ το Τσάμπιονς Λιγκ με στραβοκλωτσιά!

 

Πηγή: www.sdna.gr

Δειτε Επισης

Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Απασφάλισε κατά των Άλβες και Ρομπίνιο ο Φελίπε Μέλο-«Αν το έκαναν στην κόρη μου, δεν νομίζω να ήμουν εδώ»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Μπλεξίματα για τον Ρίντιγκερ-Toν συνδέουν με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS
Θέα στον Τάμεση, σεφ με αστέρια Michelin και πισίνα-Ο νέος χώρος φιλοξενίας στο γήπεδο της Φούλαμ προκαλεί ίλιγγο
Οι 16 ομάδες της τελικής φάσης του EURO U-17-Στις 3 Απριλίου η κλήρωση
ΒΙΝΤΕΟ: Έξαλλος με τον διαιτητή ο Ρονάλντο, ζητούσε δύο πέναλτι