Οι 13+1 φορές που ο τίτλος κρίθηκε από έναν αγώνα

Τελικός… πρωταθλήματος. Το παιχνίδι που κρίνει έναν ολόκληρο πρωτάθλημα. Διεξάγεται απαραιτήτως στις τελευταίες αγωνιστικές ανάμεσα στους διεκδικητές. Δεκατρείς φορές έως το Παγκύπριο Πρωτάθλημα έφτασε στον… τελικό. Η φετινή ανάμεσα σε Απόλλων και ΑΠΟΕΛ θα είναι η 14η.
 
Τα μπαράζ των 40s
Το 1941 και το 1945 το πρωτάθλημα κρίθηκε σε αγώνες μπαράζ. Το ’41 ισόβαθμοι μετά από επτά αγώνες (στο πρωτάθλημα μετείχαν πέντε ομάδες) ήταν ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ, με 12 βαθμούς. Η ΑΕΛ κέρδισε και τα δύο μπαράζ, με 2-1 στη Λευκωσία και 3-1 στη Λεμεσό. Το επόμενο πρωτάθλημα έγινε το 1945 και κρίθηκε και αυτό σε μπαράζ. Ισόβαθμοι τη φορά τούτη o ΑΠΟΕΛ με την ΕΠΑ. Το πρώτο παιχνίδι στο ΓΣΠ έληξε 0-0 και ο τίτλος κρίθηκε στο ΓΣΖ, όπου η ΕΠΑ κέρδισε 3-1.
 
Το θρίλερ του ‘66
Τη σεζόν 1965-66 όλα κρίθηκαν στην τελευταία αγωνιστική, με τη Νέα Σαλαμίνα και την Ομόνοια να ισοβαθμούν και τον Ολυμπιακό να ακολουθεί με έναν πόντο λιγότερο. Η Νέα Σαλαμίνα, με καλύτερη διαφορά τερμάτων, ήθελε νίκη επί του Ολυμπιακού για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Προηγήθηκε 2-0 όμως ο Ολυμπιακός ισοφάρισε και το παιχνίδι διακόπηκε. Η Ομόνοια κέρδισε τον Άρη και ανάμενε απώλειες στο Νέα Σαλαμίνα – Ολυμπιακός που θα επαναλαμβανόταν. Οι μαυροπράσινοι, όντας αδιάφοροι μετά τη νίκη της Ομόνοιας, κέρδισαν με 6-3, χαρίζοντας τον τίτλο στην Ομόνοια.
 
Το πιο συγκλονιστικό φινάλε
Ένα από τα πλέον συγκλονιστικά πρωταθλήματα διεξήχθη τη σεζόν 1969-70. Στην τελευταία αγωνιστική ο Πεζοπορικός ήθελε έναν βαθμό στο ΓΣΟ για να πάρει το πρωτάθλημα. Ο αγώνας έγινε Σάββατο και ο ΠΟΛ έχασε 2-0, προς γενική έκπληξη. Έτσι, τον τίτλο θα έπαιρνε η νικήτρια του αγώνα ΕΠΑ – Ομόνοια, παιχνίδι που γινόταν την επόμενη μέρα. Οι πράσινοι προηγήθηκαν 3-2 αλλά οι Λαρνακείς ισοφάρισαν 3-3, μόλις έξι λεπτά πριν τη λήξη. Έτσι πήραν το πρωτάθλημα, αφού ευνοούνταν και με ισοπαλία.
 
Μάχη Ομόνοιας και Πεζοπορικού
Τη σεζόν 1973-74 η Ομόνοια ήταν δυο πόντους μπροστά από τον Πεζοπορικό, ο οποίος την φιλοξενούσε τρεις αγώνες πριν το τέλος, στο παιχνίδι που θα έκρινε το πρωτάθλημα. Το ματς έληξε 0-0 και το «τριφύλλι» κέρδισε το πρωτάθλημα.
 
Ματς τίτλου στο Μακάρειο
Τη σεζόν 1982-83 η Ομόνοια ήταν στο +1 από την Ανόρθωση και ο τίτλος θα κρινόταν στο Ομόνοια – Ανόρθωση στο Μακάρειο, για την 22η αγωνιστική (τέσσερις γύροι πριν το τέλος). Οι πράσινοι, που βολεύονταν και με «Χ», επικράτησαν 1-0 με αυτογκόλ του Κώστα Κωνσταντίνου.
 
Το τελευταίο του ΠΟΛ με ανατροπή
Τον τίτλο της σεζόν 1987-88 διεκδίκησαν ο Πεζοπορικός με τον ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι ήταν ένα πόντο μπροστά, όμως έξι ματς πριν το τέλος φιλοξενούνταν από τον ΠΟΛ. Οι Λαρνακείς κέρδισαν 1-0, προσπέρασαν και δεν κοίταξαν ξανά πίσω.
Ομόνοια μέσα στο Τσίρειο
Προς το τέλος της σεζόν 1988-89 Ομόνοια και Απόλλων ήταν ισόβαθμοι, με το «τριφύλλι» να έχει και αγώνα λιγότερο. Το καθοριστικό παιχνίδι έγινε στο Τσίρειο στα μέσα Απριλίου, με το τελικό 2-2 να ευνοεί τους πράσινους, καθώς κερδίζοντας το ματς που είχαν στο χέρι, ανέβηκαν στο +2 και έκαναν το γύρο του θριάμβου.
 
Η Ομόνοια με την πλάτη στον τοίχο
Ενώπιον 20.000 φιλάθλων στο Μακάρειο, στην τελευταία αγωνιστική, κρίθηκε το πρωτάθλημα της σεζόν 1992-93, με την Ομόνοια να θέλει απαραιτήτως νίκη απέναντι στον Απόλλων, που βολευόταν με «Χ». Με γκολ των Ευαγόρα Χριστοφή και Χρυσάνθου το «τριφύλλι» πανηγύρισε το πρωτάθλημα.

Το πέναλτι του Ράουφμαν
Ένας από τους πλέον ιστορικούς τελικούς… πρωταθλήματος έγινε το 1998 στο Μακάρειο, ανάμεσα σε Ομόνοια και Ανόρθωση, για την προτελευταία αγωνιστική. Η «Κυρία» ήταν στο +2 και οι πράσινοι θα έπαιρναν τον τίτλο μόνο με νίκη (έδινε πλέον τρεις βαθμούς). Η Ομόνοια προηγήθηκε 1-0 και 2-1 και κέρδισε πέναλτι για να κάνει το 3-1, στο β’ ημίχρονο. Το εκτέλεσε ο Ράουφμαν, απέκρουσε ο Παναγιώτου, επιτρέποντας στους συμπαίκτες του να κάνουν αργότερα το 2-2 που διατήρησε την Ανόρθωση πρώτη.

Το τηλεκατευθυνόμενο του Κετσπάγια
Φτάνουμε στο 2006 όπου το παιχνίδι τίτλου έγινε στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση, για την 21η αγωνιστική (επί συνόλου 26). Δυο αγώνες πριν, ο ΑΠΟΕΛ ήταν πρώτος, όμως η ήττα από την ΑΕΚ έφερε στο +2 την «Κυρία» και την απόλυση του Γιοβάνοβιτς. Οι γαλαζοκίτρινοι ήθελαν μόνο νίκη στο  ΓΣΠ, όμως ο Τιμούρ Κετσπάγια είχε άλλη άποψη. Με τρία προσωπικά γκολ, το τελευταίο στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, σφράγισε την απόδραση από το ΓΣΠ και το πρωτάθλημα της Ανόρθωσης, που ξέφυγε στο +5.

0-0 και… ΑΕΛ

Το 2012 ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ αναμετρώνται στο Τσίρειο, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Η νικήτρια ομάδα θα έπαιρνε το πρωτάθλημα, με το συγκρότημα του Πάμπου Χριστοδούλου να βολεύεται και με ισοπαλία. Το 0-0 έδωσε στην ΑΕΛ το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 44 χρόνια. Σωτήρας ο Ντεγκρά με τρομερή επέμβαση σε πλασέ του Σολάρι, προς το τέλος.

Περιπετειώδης… τελικός του 2014
Σε τελικό πρωταθλήματος κρίθηκε και ο τίτλος της σεζόν 2013-14. Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος η ΑΕΛ ξέφυγε +6 από τον ΑΠΟΕΛ, όμως η ήττα από τον Απόλλων, οδήγησε τη μάχη στον τελικό του Τσιρείου, όπου με νίκη ο ΑΠΟΕΛ θα στεφόταν πρωταθλητής (σε ισοβαθμία0.

Το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε, λόγω ρίψης κροτίδας που τραυμάτισε τον αναπληρωματικό ποδοσφαιρική Κακά, στις αρχές του β’ ημιχρόνου. Η Δικαστική διέταξε επανάληψη του αγώνα από το πρώτο λεπτό, χωρίς κόσμο, σε ουδέτερο γήπεδο. Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 1-0, χάρη σε γκολ του Σέρινταν στις καθυστερήσεις του α’ ημιχρόνου και με τον Πάρντο να κάνει σωτήρια επέμβαση στο 93ο λεπτό.

Τον αμέσως επόμενο χρόνο ο ΑΠΟΕΛ ήταν στο +3 από την ΑΕΚ την οποία φιλοξενούσε στην προτελευταία αγωνιστική. Η ήττα του Απόλλωνα (ήταν στο -2 από τον ΑΠΟΕΛ) από την Ανόρθωση επέτρεψε στην ΑΕΚ να ελπίζει στο πρωτάθλημα, αν κέρδιζε στο ΓΣΠ (ευνοείτο σε ισοπαλία). Το τελικό 1-1 έδωσε στους γαλαζοκίτρινους το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

 

Δειτε Επισης

Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ