Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και άλλα παραδείγματα που ακολουθεί η Θύρα 9

Η χθεσινή μέρα (29/5) είναι από κάθε άποψη ιστορικής σημασίας για την ιστορία της Ομόνοιας.
 
Η καταστατική συνέλευση ενέκρινε την δημιουργία εταιρείας και παράλληλα άναψε το πράσινο φως στον επενδυτή Σταύρο Παπασταύρου για να ξεκινήσει δουλειά.
 
Η Θύρα 9 αντέδρασε άμεσα αφού διαφώνησε κάθετα με την απόφαση των μελών. Μετά από ψηφοφορία που έγινε στη Γενική Συνέλευση των οργανωμένων οπαδών των πρασίνων αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για δημιουργία νέας ομάδας.
 
Μάλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανωμένοι της Ομόνοιας εμμένουν στις θέσεις τους και δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και να στηρίξουν την δημιουργία εταιρείας.
 
Σίγουρα πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα απόφαση, όμως στο παρελθόν υπάρχουν πολλά παραδείγματα – από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο – με ιδέες οπαδών που πήραν σάρκα και οστά.
 
Μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν κατά καιρούς οπαδούς που δημιούργησαν δικές τους ομάδες, ενώ οι περιπτώσεις του γειτονικού Ισραήλ, μας θυμίζουν αρκετά αυτήν της Ομόνοιας.
 
 
Ο αριθμός των ποδοσφαιρικών ομάδων που δημιουργήθηκαν από οπαδούς είναι αρκετά μεγάλος. Μέσα από την έρευνα μας καταμετρήσαμε σε 28 περιπτώσεις που θυμίζουν πολύ εκείνη της Θύρας 9. Περιπτώσεις όπου οι οπαδοί για διάφορους λόγους δημιούργησαν ένα καινούργιο σύνολο.
 
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα εξής:
 
Ισραήλ
 
Χάποελ Καταμόν Ιερουσαλήμ: Η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργήθηκε το 2007 από δυσαρεστημένους οπαδούς της Χάποελ Ιερουσαλήμ με την διοίκηση της ομάδας. Αν και αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της χώρας οι οπαδοί της έχουν ως στόχο να αγοράσουν την Χάποελ Ιερουσαλήμ και να την σώσουν από τους ιδιοκτήτες της. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε από οπαδούς στο Ισραήλ.
 
Χάιφα: Oμάδα που δημιουργήθηκε από οπαδούς της Χάποελ Χάιφα, μετά από χρόνια κόντρας με την διοίκηση της ομάδας. Η Ισραηλίτικη ομάδα εντάχθηκε στην χαμηλότερη κατηγορία ποδοσφαίρου στο Ισραήλ μετά την ίδρυση της και κατάφερε να ανέβει μέχρι και την 3η επαγγελματική κατηγορία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Αυστρία
ΣΦ Αούστρια Σάλτσμπουργκ:
Ομάδα που δημιουργήθηκε το 2005 από τους οπαδούς της αυθεντικής ΣΦ Αούστρια Σάλτσμπουργκ η οποία μετονομάστηκε σε ΦΚ Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ από τους νέους ιδιοκτήτες, γεγονός το οποίο έφερε την αντίδραση από τους οπαδούς γνωστούς ως Βιολέτα-Άσπρους. Σκοπός τους ήταν να διατηρήσουν τις 72 χρόνων παραδόσεις της ομάδας τους, αφού ένοιωθαν πως η Ρεντ Μπουλ αγνοούσε τα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες είχε ιδρυθεί ο σύλλογος.
 
Αγγλία
Αθλητικός Σύλλογος Λίβερπουλ: Ημι-επαγγελματική ομάδα που δημιουργήθηκε ως διαμαρτυρία ενάντια στις πολύ ψηλές τιμές εισιτηρίων της Πρέμιερ Λίγκ. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην Βορειοδυτική ερασιτεχνική κατηγορία της Αγγλίας.
 
Αθλητικός Σύλλογος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ημι-επαγγελματική ομάδα στην οποία το κάθε μέλος έχει δικαίωμα ίσης ψήφου. Δημιουργήθηκε το 2005 από οπαδούς οι οποίοι διαφώνησαν με τον επιχειρηματία Μάλκομ Γκλέιζερ και τις κινήσεις τους όταν ανέλαβε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
 
Νόριτς 1874:  Oμάδα των οπαδών της Νόριτς Βικτώρια που ιδρύθηκε το 2012 μετά από χρεοκοπία του ιδιοκτήτη της ομάδας. Η ψηφοφορία για την δημιουργία της ομάδας έγινε άμεσα από τα μέλη της ομάδας. Η Νόριτς 1874 αγωνίζεται στην βορειοδυτική ερασιτεχνική κατηγορία της Αγγλίας.
 
* Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από ομάδες που δημιουργήθηκαν μέσα από τις κινήσεις των οπαδών τους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη του θέματος στην Κύπρο. Θα πρόκειται σαφώς για μια ακόμα ιστορική στιγμή για τον κόσμο της Ομόνοιας μετά την χθεσινή (29/5) Καταστατική και Γενική συνέλευση.
 

Δειτε Επισης

Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Μια ντουζίνα γκολ στο Καρμιώτισσα-Οθέλλος
Το ΔΣ της Apollon Ladies ζητά παραίτηση του εκπροσώπου του σωματείου στην ΚΟΠ
Η θέση της Πάφου για το αίτημα στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού-«Κάθε ομάδα θα το έκανε»
Σπιλέφσκι: Στην Κύπρο μόλις ανοίξω το στόμα μου, μπαμ κόκκινη
Η επίσημη θέση της Ομόνοιας για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ-«Ευχόμαστε ο κόσμος μας να νιώσει ξανά τη χαρά»
Η ανάλυση της ΚΟΠ για τα πέναλτι που κέρδισαν ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και Πάφος
Ζητά την άμεση παραίτηση του Φοίβου Βάκη η Apollon Ladies