Οι Ελλαδίτες που έπαιξαν με την Εθνική Κύπρου

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό, ο Φώτης Παπουλής προχωράει τις διαδικασίες για να πάρει την κυπριακή υπηκοότητα.
 
Μάλιστα έχει αποστείλει και σχετικό αίτημα στο Υπουργείο  Εσωτερικών ο αρχηγός του Απόλλωνα ζητά να πολιτογραφηθεί Κύπρος πολίτης (σ.σ. σχετική δήλωση του Ελλαδίτη ποδοσφαιριστή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πολίτης» στις 4 Απριλίου.
 
«Σίγουρα μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις, θα ήταν μεγάλη τιμή για εμένα και θα το σκεφτόμουν, αφού έχω εισπράξει πολλή αγάπη στην Κύπρο» είχε πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του σε ελληνικό ραδιόφωνο.
 
Με αφορμή την προσπάθεια του Φώτη Παπουλή, η ιστοσελίδα μας, omada.com.cy θυμάται παραδείγματα από περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που είτε γεννήθηκαν είτε είχαν καταγωγή από Ελλάδα και επέλεξαν να αγωνιστούν με το εθνόσημο στο στήθος.
 
Ο Σάββας Πουρσαϊτίδης γεννήθηκε στην Καβάλα στις 23 Ιουνίου 1976. Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στην Δόξα Δράμας το 1994 και λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα για λογαριασμό του Ολυμπιακού Πειραιώς. Το 2002 πήρε την απόφαση να έρθει στην Κύπρο όπου αγωνίστηκε με επιτυχία για εννέα χρόνια σε Διγενή Μόρφου, Εθνικό Άχνας, Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ. Τον Αύγουστο του 2009 πήρε την κυπριακή υπηκοότητα, ενώ τον Μάρτιο του 2010 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Κύπρου ενάντια στην Ισλανδία. Ο Πουρσαϊτίδης συμπλήρωσε 12 συμμετοχές με το εθνόσημο πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2012.
 
Ο Νίκος Κατσαβάκης γεννήθηκε στις Σέρρες τον Μάιο του 1979. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα των Σερρών και το 1996 πήρε μεταγραφή για την Βέροια. Αφού αγωνίστηκε για λίγα χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα μετακόμισε στην Κύπρο 2002. Εκεί έπαιξε με επιτυχία σε Διγενή Μόρφου, Ανόρθωση Αμμοχώστου και Απόλλων Λεμεσού. Το 2010 και ενώ είχε αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα, κλήθηκε στην Εθνική Κύπρου με την οποία κατέγραψε μια συμμετοχή.

Οι δύο ξεχωριστές περιπτώσεις
Υπάρχουν βέβαια και δύο ξεχωριστές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που είναι γεννημένοι στην Ελλάδα αλλά έχουν την κυπριακή υπηκοότητα:
 
Ο Δημήτρης Φροξυλιάς γεννήθηκε στην Λάρισα στις 28 Ιουνίου 1993. Άρχισε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Τοξότη Λάρισας σε ηλικία 12 ετών και κατέβηκε στην Αθήνα για λογαριασμό της ΑΕΚ δύο χρόνια αργότερα. Ο μέχρι πρότινος ποδοσφαιριστής της Νταμπάρτον ΦΚ επέλεξε να μην ανανεώσει με την ομάδα του και είναι ελεύθερος. Ο Φροξυλιάς κατέχει τόσο το Ελληνικό όσο και το Κυπριακό διαβατήριο, όμως επέλεξε να αγωνίζεται με την Εθνική Κύπρου και τον Μάρτιο του 2018 έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στην Εθνική Μαυροβουνίου.
 
Ο Σίμος Κρασσάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1982. Προέρχεται από την ακαδημία της ΑΕΛ Λεμεσού, στην οποία αγωνίστηκε για 10 χρόνια πριν μετακομίσει στην ΑΕΚ Αθηνών το 2004. Λίγα χρόνια αργότερα επιστρέφει στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ και κλείνει την καριέρα του στην ΑΕΖ Ζακακίου το 2017. Ο Κρασσάς έχει 17 συμμετοχές και 1 γκολ με την Εθνική Κύπρου από το 2004 μέχρι το 2008. 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο