Τα best of του «Ρίκι» Φερνάντες

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου 2005. Ένας κοντόλιγνος, ξανθός Πορτογάλος ανεβαίνει στα γραφεία της ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ στην οδό Μιχαλακοπούλου, συνοδευόμενος από τον Πρόδρομο Πετρίδη και τους ατζέντηδες τους: έναν ξένο και τον Κώστα Χριστοδούλου «Καραβίδα», τον άνθρωπο με τον οποίον έμελλε να γίνουν κολλητοί. O Ρικάρντο Ριμπέιρο Φερνάντες, ο «Ρίκι» όπως τον αποκαλούν στ’ αποδυτήρια, παίρνει τη φανέλα με το Νο10.
 
Δεκατρία χρόνια μετά ο άνθρωπος που του έδωσε τη φανέλα με το  Νο10, ο Πρόδρομος Πετρίδης, θα τον τιμήσει για την προσφορά στον ΑΠΟΕΛ και το κυπριακό ποδόσφαιρο.
 
Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει ποτέ στην Κύπρο. Ακριβώς έναν χρόνο πριν την κάθοδο στο νησί, είχε κερδίσει το Champions League με την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο – ήταν βασικός κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και αλλαγή με Παρτίζαν, με τη Γιουνάιτεντ εντός και εκτός αλλά και στον προημιτελικό με τη Λυών.
 
Η πρώτη του «Καραβίδα»
Ήταν παράλληλα και η πρώτη μεγάλη μεταγραφή του «Καραβίδα», νυν προέδρου της Δόξας, η οποία τον έμπασε για τα καλά στο παζάρι. Σε εκείνη τη μεταγραφή ο «Καραβίδα» ξεδίπλωσε την ικανότητα που έχουν να λένε πως τον κάνει να διαφέρει: μπορεί να φέρει άμεσα στην Κύπρο οποιοδήποτε παίκτη προτείνει, ακόμα και τα πιο μεγάλα ονόματα. Ο Πρόδρομος Πετρίδης είχε αναφέρει τότε πως δεν πίστεψε πως ο «Καραβίδας» μπορούσε να του φέρει αυτό 
 
Με τον Πορτογάλο ατζέντη του και τον «Καραβίδα» στα σκαλιά των γραφείων της ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ, στην οδό Μιχαλακοπούλου, το 2005
 
Τα χρόνια στον ΑΠΟΕΛ
Στον ΑΠΟΕΛ έκατσε 2.5 χρόνια. Πήρε ένα πρωτάθλημα (2007) και ένα κύπελλο (2006).
Η πρώτη σεζόν ξεκίνησε με την επική πρόκριση στο Τελ Αβίβ αλλά τελείωσε άδοξα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», παρότι ο «Ρίκι» σκόραρε σχεδόν από τη σέντρα. Η δεύτερη σεζόν ξεκίνησε με το απευθείας κόρνερ (νικητήριο γκολ στο ντέρμπι «αιωνίων» της πρεμιέρας της σεζόν 2006-07) και έκλεισε με το πρωτάθλημα και ασίστ με το… τσουβάλι στον Σολάρι, τον οποίον βοήθησε να βγει πρώτος σκόρερ και να πάρει τη μεταγραφή στο Μεξικό.
 
To απευθείας κόρνερ απέναντι στην Ομόνοια, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 2006-07, που κατέληξε με τον τίτλο για τον ΑΠΟΕΛ.
 
Πώληση στο Ντόνετσκ
Το ναυάγιο στη Λευκορωσία πήρε και τον Φερνάντες. Ο ΑΠΟΕΛ ουσιαστικά του έβαλε πωλητήριο, για να καλυφθεί μέρος της οικονομικής ζημιάς. Δοκιμάστηκε στην Ίπσουϊτς και τελικώς κατέληξε τον Φλεβάρη του 2008 στην Μέταλουργκ  Ντόνετσκ, έναντι 250.000 ευρώ για τον σύλλογο και 1.500.000 ευρώ για τον ίδιο, για τρία χρόνια. Στα 30 του είχε υπογράψει το καλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του.
 
Στην παγωμένη Ουκρανία έκατσε ενάμιση χρόνο, γύρισε στην Ανόρθωση όπου βρήκε συμβόλαιο κοντά στα χρήματα που έπαιρνε στην Ουκρανία. Μετά από έξι μήνες, το Δεκέμβρη του 2009 έδωσε τα χέρια με τον ΑΠΟΕΛ αλλά η μεταγραφή χάλασε (ακολούθησαν άλλες δύο φορές που κόντεψε στην επιστροφή στον Αρχάγγελο). Πήγε στην ΑΕΛ. Μετά στο Ισραήλ και ξανά Ντόνετσκ για ενάμιση χρόνο. Από το 2012 έως το 2016 έπαιξε στη Δόξα, με εξαίρεση ένα εξάμηνο στην Ομόνοια. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στην Πορτογαλία, με γεμάτες σεζόν στα 40 του (στη γ’ κατηγορία).
 
Το κτύπημα του σκορπιού
Στην καριέρα του έχει πετύχει μερικά σπάνιας ομορφιάς γκολ, κυρίως με τον ΑΠΟΕΛ. Το ομορφότερο όμως το έβαλε με τη Δόξα. Ήταν το «κτύπημα του σκορπιού» σε ένα παιχνίδι με την Αλκή στο ΓΣΖ τον Οκτώβριο του 2013.Ένα από τα ομορφότερα γκολ στην Ευρώπη εκείνη τη σεζόν, το οποίο έκανε το γύρω του κόσμου.
 
Το απίθανο «κτύπημα του σκορπιού» με την Αλκή στο ΓΣΖ το 2013.
 

Δειτε Επισης

Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Κυπελλούχος για τέταρτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ Κ19
Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή