Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Τα πρακτικά της συζήτησης για αποχώρηση του ΑΠΟΕΛ από την Α’ Εθνική

Του Στέλιου Στέλιου  21/07/2018 18:57
Τα πρακτικά της συζήτησης για αποχώρηση του ΑΠΟΕΛ από την Α’ Εθνική
Η «μάχη» που έδωσαν ΑΠΟΕΛ και ΚΟΠ για την παραμονή στην Α’ Εθνική, οι προσφορές ελληνικών ομάδων στους γαλαζοκιτρίνους και οι δεσμεύσεις για επιστροφή και οικονομική βοήθεια

Τα πρακτικά της συζήτησης για αποχώρηση του ΑΠΟΕΛ από την Α’ Εθνική

Του Στέλιου Στέλιου  21/07/2018 18:57
Ο πόλεμος του 1974 έβαλε και ένα τέλος στην συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Ο ΑΠΟΕΛ έμελλε να είναι η τελευταία ομάδα που έπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα και μάλιστα έκλεισε τον κύκλο με μια πετυχημένη πορεία. Και αυτό γιατί κατάφερε να γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που πέτυχε την παραμονή της στην Α’ Εθνική, όμως λόγω του πολέμου δεν έγινε εφικτή η συμμετοχή του για δεύτερη σεζόν.
 
 
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1974 σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της ΕΠΟ, της ΚΟΠ και του ΑΠΟΕΛ. Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Αχιλλέας Φράγκος σημείωσε ότι η συμμετοχή κυπριακής ομάδας στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι η μοναδική σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα.  Πρότεινε οι ελλαδικές ομάδες να έρχονται στην Κύπρο ατμοπλοϊκώς – μέχρι να ήταν εφικτό το ταξίδι αεροπορικώς – τονίζοντας ότι οι ελλαδικές ομάδες θα έρχονταν μία φορά στην Κύπρο, ενώ ο ΑΠΟΕΛ θα πήγαινε 17 φορές στην Ελλάδα και συνεπώς ήταν πιο δύσκολο για την κυπριακή ομάδα. Η πρόταση του προέδρου της ΚΟΠ δεν πέρασε, καθώς από ελληνικής πλευράς ειπώθηκε ότι η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Μιχαλάκης Ζιβανάρης, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «για να φθάσει στο σημείο της παραμονής στην Α’ Εθνική, χρειάστηκαν μεγάλοι κόποι και τεράστιες θυσίες και δεν είναι δυνατόν να πάνε χαμένοι». Πρόσθεσε, επίσης, πώς: «η Ελλάδας πρέπει να σταθεί στο πλάι μας διότι τώρα ακριβώς χρειαζόμεθα τη βοήθεια σας». Ο διοικητικός ηγέτης των γαλαζοκίτρινων πρότεινε να έχουν έδρα τους στην Ελλάδα όσες οικονομικές θυσίες και αν χρειαστούν.

Στο σημείο αυτό επενέβη ο τότε προπονητής της ομάδας, Πάνος Μάρκοβιτς, που πρότεινε ο ΑΠΟΕΛ να αγωνίζεται σε γήπεδο της Αθήνας. «Να υπάρξει δηλαδή ένα είδος φιλοξενίας της κυπριακής ομάδας υπό των ελληνικών αθλητικών αρχών» σημείωσε.

Τελικά, η απόφαση ήταν να μπει ο ΑΠΟΕΛ σε «εφεδρεία» για έναν χρόνο, με την αιτιολογία ότι ήταν δύσκολη η μετακίνηση των ομάδων λόγω της διακοπής της αεροπορικής επικοινωνίας της Κύπρου.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, διάφορες ελλαδικές ομάδες έκαναν προτάσεις για βοήθεια παντός είδους στον ΑΠΟΕΛ. Ο Πανιώνιος, η ΑΕΚ και η Λάρισα προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους, ενώ ο Απόλλωνας Καλαμαρίας διαβεβαίωσε ότι θα αναλάμβανε όλα τα έξοδα διαμονής ολόκληρης της αποστολής (30 άτομα) για 45 ημέρες ώστε να δώσει όλα τα παιχνίδια.

Στην απόφαση υπήρξε η δέσμευση για κάλυψη των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς την ομάδα της Λευκωσίας και στη συνέχεια θα μπορούσε να επανέλθει και πάλι. «Για τη συμμετοχή θα δοθεί στο ΑΠΟΕΛ υπεύθυνος εγγύηση, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία» ανάφερε ο Γ.Γ.Α., Πάνος Στασινόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Μιχαλάκης Ζιβανάρης, απάντησε πώς δεν τους αφήνει αδιάφορους αυτή η προοπτική, όμως άδραξε της ευκαιρίας και θύμισε τα ποσά που είχε να παίρνει η κυπριακή ομάδα. «Ο ΑΠΟΕΛ έχει να λαμβάνει για την περσινή περίοδο 1972-73 500,000 δραχμές και για την περίοδο 1973-74 800,000 δραχμές». Δόθηκε η δέσμευση ότι τα λεφτά θα δοθούν οπωσδήποτε στον ΑΠΟΕΛ, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟΠ ζήτησε την οικονομική συμβολή της Ελλάδας για την κυπριακή ομοσπονδία.

Όπως είναι γνωστό, ο ΑΠΟΕΛ δεν επανήλθε ποτέ στην Α’ Εθνική. Ούτε φυσικά κάποια άλλη κυπριακή ομάδα, μιας και ο θεσμός αυτός τερματίστηκε.  Τον Ιούνιο του 1975, όμως, ανακοινώθηκε ότι πλέον δεν θα συμμετείχαν οι κυπριακές ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας