Όταν ο Κρίστιανσεν έγραψε ιστορία

Σκοράροντας εις διπλούν απέναντι στην Ίνγκολσταντ το προηγούμενο Σάββατο, ο Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έφτασε τα 20 τέρματα σε 19 αγωνιστικές στην Μπούντεσλιγκα. Στα 53 χρόνια του επαγγελματικού γερμανικού πρωταθλήματος, σε υψηλότερη παραγωγικότητα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έχει φτάσει μόνο ο Γκερντ Μίλερ (21 γκολ την περίοδο 1972/73)!
 
Συμπεριλαμβανομένης και της περασμένης περιόδου, ο 26χρονος επιθετικός από την Γκαμπόν έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ντόρτμουντ που συμπληρώνει δέκα συναπτά εντός έδρας παιχνίδια με αδιάλειπτο σκοράρισμα. Το επίτευγμα προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κάποιος ότι πριν από αυτόν το πιστώθηκαν μόλις τρεις ποδοσφαιριστές.
 
Τα ονόματα των δύο πρώτων εξ αυτών δεν προκαλούν εντύπωση: τόσο ο Γκερντ Μίλερ (365 γκολ σε 427 συμμετοχές στην Μπούντεσλιγκα) όσο και ο Γιουπ Χάινκες (220 τέρματα σε 369 παιχνίδια) συγκαταλέγονται στους κορυφαίους επιθετικούς που έχει βγάλει η Γερμανία. Το τρίτο όνομα, ωστόσο, προκαλεί αίσθηση: είναι αυτό του Τόμας Κρίστιανσεν, νυν τεχνικού της ΑΕΚ!
 


Μοναδικός με δύο ομάδες
Ο 42χρονος Δανός (με ισπανική υπηκοότητα) έπαιξε μπάλα στη Γερμανία από το 2000 ως το 2006, όταν και τερμάτισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Στο διάστημα αυτό πρόλαβε να μετρήσει 101 συμμετοχές και 34 γκολ στην Μπούντεσλιγκα, της οποίας μάλιστα την περίοδο 2002/03 αναδείχθηκε (από κοινού με τον Τζιοβάνε Έλμπερ της Μπάγερν) κορυφαίος σκόρερ, παραλαμβάνοντας μάλιστα και το καθιερωμένο τρόπαιο του κανονιέρη από το kicker.
Ο Κρίστιανσεν είχε κλείσει εκείνη τη σεζόν σκοράροντας στα τελευταία έξι εντός έδρας παιχνίδια της Μπόχουμ και –μετά την έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ μεταγραφή του στο Ανόβερο– σκόραρε στις πρώτες τέσσερις εντός έδρας αναμετρήσεις του συλλόγου της Κάτω Σαξονίας. Τοιουτοτρόπως έγινε ο μέχρι σήμερα μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Μπούντεσλιγκα που έχει φτάσει σε αυτό το επίτευγμα αγωνιζόμενος με δύο ομάδες!

Ο παράγων Μπαρσελόνα
Αυτός ήταν και ο κολοφώνας της ποδοσφαιρικής καριέρας του. Ο γιος ενός Δανού και μιας Ισπανίδας είχε αποκτηθεί σε ηλικία 18 ετών από την Μπαρσελόνα κατόπιν επιθυμίας του Γιόχαν Κρόιφ, έκανε προπονήσεις με αστέρες (όπως οι Ρομάριο, Ρόναλντ Κούμαν, Χρίστο Στόιτσκοφ, Πεπ Γκουαρδιόλα και Μίχαελ Λάουντρουπ) και διέπρεπε σε τέτοιο βαθμό στη β’ ομάδα των Καταλανών, ώστε να κληθεί στην Εθνική Ισπανίας U21, αλλά ένεκα τραυματισμών και υψηλότατου ανταγωνισμού ουδέποτε καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα».

«Η Μπαρσελόνα ήταν αρχικά για μένα μεγάλη τύχη. Αργότερα όμως ο σύλλογος μπλόκαρε όλα μου τα πλάνα», είχε δηλώσει το 2003 στο kicker ο Κρίστιανσεν, εννοώντας πως οι Καταλανοί προτιμούσαν να τον δανείζουν σε μικρομεσαίες ομάδες αντί να τον πωλήσουν σε κάποια εκ των Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλης ή Βαλένθια που είχαν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Ένεκα κυρίως αυτής της πολιτικής της Μπαρσελόνα, ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ έκλεισε την καριέρα του έχοντας υπηρετήσει 15 ομάδες και αλλάξει 25 προπονητές – είναι χαρακτηριστικό πως η μεγαλύτερη θητεία του ως ποδοσφαιριστή υπήρξε η τριετία στο Ανόβερο (2003-06)…


ΓΚΕΡΝΤ ΜΙΛΕΡ
1966/67 (Μπάγερν)
Μόναχο 1860 (2)
Μπράουνσβαϊγκ (1)
Ντούισμπουργκ (1)
Κάιζερσλαουτερν (4)
Ντόρτμουντ (1)
Ντίσελντορφ (1)
Καρλσρούη (1)
Ροτ-Βάις Έσσεν (3)
Βέρντερ (1)
Κολωνία (1)

ΓΚΕΡΝΤ ΜΙΛΕΡ
1969/70 (Μπάγερν)
Βέρντερ (4)
Μόναχο 1860 (1)
Χέρτα (1)
Κολωνία (1)
Αμβούργο (2)
Κάιζερσλαουτερν (1)
Μπράουνσβαϊγκ (2)
Σάλκε (1)
Ντούισμπουργκ (1)
Άαχεν (2)


ΓΙΟΥΠ ΧΑΪΝΚΕΣ
1972/73 (Γκλάντμπαχ)
Ντούισμπουργκ (2)
Ανόβερο (1)
Ντίσελντορφ (1)
Κίκερς Όφενμπαχ (1)
Όμπερχαουζεν (1)
Μπράουνσβαϊγκ (1)
Βούπερταλ (1)
Κολωνία (3)
Αμβούργο (1)
Κάιζερσλαουτερν (1)


ΤΟΜΑΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΕΝ
2003/04 (Μπόχουμ-Ανόβερο)
Ανόβερο (1)
Μπάγερν (1)
Κάιζερσλαουτερν (1)
Στουτγάρδη (1)
Γκλάντμπαχ (1)
Αμβούργο (1)
Μπάγερν (1)
Χάνζα Ρόστοκ (2)
Γκλάντμπαχ (1)
Σάλκε (1)

ΠΙΕΡ-ΕΜΕΡΙΚ ΟΜΠΑΜΕΓΙΑΝΓΚ
2015/16 (Ντόρτμουντ)
Βέρντερ (1)
Γκλάντμπαχ (1)
Χέρτα (1)
Λεβερκούζεν (1)
Ντάρμσταντ (2)
Άουγκσμπουργκ (3)
Σάλκε (1)
Στουτγάρδη (2)
Φρανκφούρτη (1)
Ίνγκολσταντ (2)

 

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του "Ρεπόρτερ" στις 7/2/16

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια