ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο Κύπριος τυφλός τοξοβόλος - «Ναι, υπάρχω ακόμα. Δεν χάθηκε κάτι…»

«Τυφλός τω τοίχω επερειδόμενος, έως ώδε ο κόσμος έφη» λέει μία βυζαντινή παροιμία, που σημαίνει: «Τυφλός, όταν έπεσε σε εμπόδιο είπε, μέχρις εδώ φτάνει ο κόσμος». Ο Χρήστος Μισός, όμως, δεν σταμάτησε στο εμπόδιο που συνάντησε στη ζωή του το 2009.

Το πρόβλημα της όρασης για τον 40χρονο Χρήστο Μισό, από την Ορμήδεια, ξεκίνησε όταν ένιωθε αστάθεια στη θερμοκρασία του σώματος.
 
«Ήταν ζέστη και εγώ κρύωνα, ήταν κρύο και εγώ ζεσταινόμουνα.  Αρχικά άρχισαν να θολώνουν τα μάτια, να χάνω στιγμιαία την όραση και να ξανά επιστρέφει, να έχω τρομερούς πονοκεφάλους» λέει στη συνέντευξή του στην ΟΜΑDA ο Χρήστος Μισός και συμπληρώνει: «Πέρασαν δύο χρόνια και το 2011 ανακάλυψα ότι έχω το σύνδρομο Αδαμαντιάδης-Behcet, ενώ έχανα συνεχώς όραση χωρίς να ανακαλύπτει κανένας το γιατί».

Ο Χρήστος Μισός, είναι ο μοναδικός Κύπριος τυφλός που ασκεί επαγγελματικά την τοξοβολία, κατέχοντας μάλιστα και δίπλωμα προπονητικής. Σήμερα (11/08) αναχωρεί για τη Τσεχία, όπου θα συμμετάσχει, στο Πίλσεν της Τσεχίας, στο Εuro 2018 Para-Archery Championships. Επί ευκαιρίας αυτής, η ΟΜΑDA τον επισκέφθηκε στο Ομοσπονδιακό Γήπεδο Τοξοβολίας όπου πραγματοποίησε τις τελευταίες του προπονήσεις στην Κύπρο.


Η συμβουλή του Γιάγκου Μικκελίδη
Τα Χριστούγεννα του 2013, ο Χρήστος τυφλώθηκε εντελώς. Ο ίδιος ζήτησε φαρμακευτική αγωγή, όμως με τη βοήθεια μίας καθηγήτριας από τη σχολή τυφλών και του ψυχίατρου Γιάγκου Μικελλίδη βρήκε τη λύση. «Όταν πήγα στον μακαρίτη τον Γιάγκο Μικελλίδη και του είπα ότι πηγαίνω για κατάθλιψη γιατί τυφλώθηκα και θέλω φαρμακευτική βοήθεια, μου είπε δεν έχεις τίποτα. Και όντως είχε δίκαιο. Το φάρμακο θα το βρεις μέσα σου, μου είπε ο μακαρίτης ο Γιάγκος».

Το φάρμακο για τον Χρήστο Μισό ήταν η τοξοβολία και πλέον ακολουθεί το άθλημα σε επαγγελματική βάση. Για την τοξοβολία ενημερώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2014 όταν πήγε στη σχολή τυφλών για να δηλώσει τα μαθήματά του. Εκεί γνώρισε τον προπονητή του, Αντρέα Ονουφρίου, ο οποίος εργαζόταν εθελοντικά στη σχολή.


Ο Χρήστος, αντί μία περίοδο 45 λεπτών – τόση είναι η διάρκεια του μαθήματος -, έκανε τρεις και σιγά-σιγά του έγινε πάθος. «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, δεν είχα ξανά πάρει τόξο στα χέρια μου. Δεν είμαι άτομο που δεν ρισκάρω. Είμαι της φιλοσοφίας πως ότι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος μπορώ να το κάνω» αναφέρει.

Πλέον, η τοξοβολία έχει γίνει τρόπος ζωής για τον ίδιο. «Αν στερηθώ την τοξοβολία το πλήγμα θα είναι πολύ τεράστιο» σημειώνει. Μπορεί να περάσει ολόκληρη μέρα να κάνει προπονήσεις και μαθήματα για την τοξοβολία.

Το κόστος της ενασχόλησης με την τοξοβολία
Έχοντας καταγωγή από την Ορμήδεια, ο Χρήστος Μισός έρχεται συχνά στο Ομοσπονδιακό Γήπεδο Τοξοβολίας στη Λευκωσία για τις προπονήσεις του. Έρχεται μέχρι τα φώτα του Καλησπέρα είτε με το λεωφορείο, είτε αν βρει κάποιο δικό του άνθρωπο να τον φέρει στην πρωτεύουσα. Εκεί τον παραλαμβάνει ο προπονητής του και μαζί οδεύουν για το γήπεδο. «Ταλαιπωρούμαι για να φθάσω στο γήπεδο, όμως αξίζει τον κόπο» τονίζει με έμφαση. Όπως είναι αντιληπτό, για τη μεταφορά του χρειάζεται ένα σεβαστό κονδύλι, ενώ για να έχει έναν ολοκληρωμένο εξοπλισμό πρέπει να διαθέσει 2000 ευρώ. Ο ερχόμενος ευρωπαϊκός διαγωνισμός θα στοιχίσει περίπου 5000 ευρώ.
 
«Στοιχίσει πολλά. Αυτά τα τέσσερα χρόνια στερούμαι πολλά. Στερώ από τον εαυτό μου τα λεφτά που δίνει το κράτος για τη διαβίωσή μου για να κάνω αυτό το πράγμα. Γεμίζει τη ζωή μου, με κάνει να νιώθω ενεργός άνθρωπος, ότι υπάρχω ακόμα. Δεν έχασα κάτι, επειδή έχασα μία αίσθηση».

Μιλώντας για τους οικονομικούς πόρους για να κάνει αυτό που θέλει, ανάφερε: «Δεν βρήκα τρόπο πώς να πλησιάσω το κράτος. Όπου μίλησα δηλώνουν άγνοια, δεν ξανά έτυχε τέτοια περίπτωση. Δεν ξέρω τι φταίει, είναι ελλιπής η νομοθεσία, δεν ξέρω. Έφτασα μέχρι εδώ με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και είναι πληρωμένα όλα από φίλους, εταιρείες που τις εκπροσωπούν φίλοι μου, το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού μου».
 
«Τη λύση στο πρόβλημά μας, εμείς οι ίδιοι θα την δώσουμε»
Κλείνοντας, ο Χρήστος Μισός στέλνει το μήνυμά του σε όλους όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα: «Το μήνυμα που θέλω να πάρει ο κάθε άνθρωπος που μπορεί να του τύχει οτιδήποτε. Η ζωή πάντα συνεχίζεται και για τον καθένα μας, τη λύση στο πρόβλημα εμείς οι ίδιοι θα την δώσουμε. Τη δύναμη για την αντιμετώπιση για το κάθε πρόβλημα την έχουμε μέσα μας. Εάν δεν το αποδεχθεί το ίδιο το άτομο, τότε δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει κανένας».

Δειτε Επισης

Χωρίς τον πρώτο του σκόρερ στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-Χάνει και ευρωπαϊκά ο Ελ Αραμπί
Αιχμές ΑΠΟΕΛ κατά Παπασταύρου-«Τρεισήμισι χρόνια τι έκανε, δεν τον ακούσαμε να μας πει κάτι»
Οι ματσάρες του κυπριακού πρωταθλήματος με €1 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet
Αναμετρήσεις φωτιά για την 11η αγωνιστική της Cyprus League
Β' Κατηγορία Κύπρου: Σέντρα στην 9η αγωνιστική στο «Μακάρειο»!
Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026
Ποινή 87.000 ευρώ για τον ΑΠΟΕΛ από την ΟΥΕΦΑ-Κινδυνεύει με επιμέρους κλείσιμο η Νότια