Ο συμβολισμός του αλβανικού αετού που προκάλεσε σούσουρο για τον Τραμετσάνι

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έχουμε δει στο παρελθόν αθλητές να πανηγυρίζουν με τα χέρια τους και να σχηματίζουν το σήμα του αετού που απεικονίζεται στη σημαία της Αλβανίας.

Τις τελευταίες μέρες μετά και την πρόσληψη του Πάολο Τραμετσάνι από τον ΑΠΟΕΛ, έχουν γίνει έντονες συζητήσεις ανάμεσα σε οπαδούς των γαλαζοκιτρίνων και μη, για την επίμαχη φωτογραφία που δείχνει τον Ιταλό τεχνικό να σχηματίζει τον αλβανικό αετό μαζί με ένα συνεργάτη του.

Για το συγκεκριμένο γεγονός ρωτήθηκε και ο προπονητής της ομάδας της Λευκωσίας, στη σημερινή (11/10) διάσκεψη Τύπου παρουσίασης του. Ο ίδιος ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο λέγοντας πως: «Σήμερα είναι μία χαρούμενη ημέρα, ξεκινώ δουλειά σε ένα νέο κλαμπ».

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Ιανουάριο «χάλασε» ουσιαστικά η μεταγραφή του Εργκούς Κάτσε στον ΑΠΟΕΛ ενώ και για τον ίδιο είχε κυκλοφορήσει μια φωτογραφία που φορούσε μπλούζα του UCK (σ.σ αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση).

Αρκετοί ποδοσφαιριστές, όχι απαραίτητα καταγόμενοι από την Αλβανία στο παρελθόν έχουν πανηγυρίσει με τον ίδιο τρόπο, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν τιμωρηθεί από τις ομάδες τους για το συμβάν, ή έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις να μην τον σχηματίζουν στους πανηγυρισμούς. 

Μερικά παραδείγματα αποτελούν οι Γκρανίτ Τσάκα και Σερντάν Σακίρι που πανηγύρισαν με αυτό τον τρόπο σκοράροντας με την Εθνική Ελβετίας, ενώ το ίδιο έκανε και ο Παϊτίμ Κασάμι, όταν χάρισε στον Ολυμπιακό Πειραιώς τη νίκη κόντρα στη Γιουβέντους.  

Τι συμβολίζει τελικά αυτή η ενέργεια στην οποία προέβηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές κατά διαστήματα; 

Ο σχηματισμός του αετού με τα χέρια μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε πως πρόκειται για έναν λαϊκό μύθο της Αλβανίας. 

Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο ένας νεαρός σε ηλικία περπατούσε και ξαφνικά πάνω από το κεφάλι του πέταξε ένας αετός που κρατούσε ένα φίδι, το οποίο πέταξε στη φωλιά έτσι ώστε να παίξει μαζί του το μικρό αετόπουλο. Το φίδι δεν είχε πεθάνει και ήταν έτοιμο να δαγκώσει το μικρό αετόπουλο.

Ο νεαρός παρακολούθησε τη σκηνή από μακριά και έτσι σκότωσε το φίδι με ένα βέλος σώζοντας το αετόπουλο. Στη συνέχεια πήρε το νεογνό μαζί του και κατευθύνθηκε σπίτι του, μέχρι που τον σταμάτησε ο αετός ρωτώντας τον γιατί πήρε το παιδί του.

Ο άντρας του απάντησε πως το έσωσε και ένιωσε πως του ανήκει, ενώ ο αετός του προσέφερε αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη με αντάλλαγμα να του το δώσει πίσω. Ο νεαρός αποδέχθηκε και με τα χρόνια έγινε παντοδύναμος. Εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο βασιλιά που οι χωρικοί του τον αποκαλούσαν «γιο του αετού» και η χώρα που δημιούργησε ήταν η «γη του αετού».

Ο αετός στη σημαία της Αλβανίας συμβολίζει τον νότο και τον βορρά γι'αυτό και έχει δύο κεφάλια. Σύμφωνα με τους ιστορικούς επέζησε ως σύμβολο από τις οικογένειες που κατοικούσαν στην περιοχή και αργότερα στις 28 Νοεμβρίου 1912 έγινε επίσημα η σημαία του κράτους της χώρας. 

Δειτε Επισης

Λύση συνεργασίας Ανόρθωσης με Thioune-Χάρισε μέρος των δεδουλευμένων του
Ανακοίνωσε εισιτήρια για τους δυο τελευταίους αγώνες η Ανόρθωση-«Αυτά τα sold out… θα είναι μόνο για μας»
Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Ξεκινάει η ημιτελική φάση της OΠΑΠ Basket League
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου