Στο... χορό με Μπαλταζάρ, Λέβι και Ολίβα ο Πάους

Το να είσαι προπονητής σε κυπριακή ομάδα δεν είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου και αυτό αποτελεί κοινό... μυστικό εδώ και χρόνια. Ουκ ολίγες οι στιγμές που ήρθαν προπονητές με μεγάλα βιογραφικά και προσδοκίες και απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η υπομονή δυστυχώς δεν είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μας σαν λαός, με αποτέλεσμα οι πάγκοι των ομάδων μας να μοιάζουν περισσότερο με ηλεκτρική καρέκλα παρά με οτιδήποτε άλλο.

Ο κόσμος αλλά και οι διοικήσεις περιμένουν άμεσα αποτελέσματα από την τεχνική ηγεσία, λες και οι προπονητές είναι μάγοι που κρατούν ραβδί και μπορούν να αλλάζουν τα πάντα αμέσως. Σε αυτό το μήκος κύματος μετράμε ήδη επτά απομακρύνσεις προπονητών στη φετινή σεζόν και βρισκόμαστε μόλις στον μήνα Νοέμβριο.

Ας δούμε αναλυτικά τις φετινές «απώλειες» προπονητών στο κυπριακό πρωτάθλημα:

Μπρούνο Μπαλταζάρ (22 Μαρτίου 2018 - 17 Σεπτεμβρίου 2018): Ήρθε στον ΑΠΟΕΛ σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο και αντικατέστησε τον Γιώργο Δώνη στην τεχνική ηγεσία των γαλαζοκιτρίνων. Η συμφωνία προνοούσε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της περιόδου, ενώ η διοίκηση των πρωταθλητών έμεινε ευχαριστημένη με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και πρότεινε στον Πορτογάλο νέο συμβόλαιο. Μετά τις αποτυχίες στην ευρώπη και τους αποκλεισμούς από Σούντουβα και Αστάνα αντίστοιχα, αλλά και τις κακές εμφανίσεις της ομάδας στο πρωτάθλημα ο Πορτογάλος κόουτς αποτέλεσε παρελθόν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ρόνι Λέβι (26 Οκτωβρίου 2016 - 26 Σεπτεμβρίου 2018): Επέστρεψε στην Ανόρθωση για δεύτερη φορά μετά την πρώτη του θητεία το 2011. Στις 28 Μαρτίου 2018, ανακοινώθηκε η ανανέωση συνεργασίας για ακόμα δύο χρόνια. Η διοίκηση της ομάδας του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης αφού όπως είχε τονίσει τότε σε ανακοίνωσή της, η δουλειά του Ισραηλινού τεχνικού φαινόταν στο γήπεδο, ενώ η ομάδα της Αμμοχώστου αγωνίστηκε ξανά στην ευρώπη μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, κάτι που αποτελούσε ξεχωριστή στιγμή για μια ομάδα που είχε στο παρελθόν εξαιρετικές πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο αποκλεισμός από τη Λάτσι στον πρώτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ δεν επουλώθηκε ποτέ και το κλίμα γινόταν όλο και πιο βαρύ για την παραμονή του Ισραηλινού προπονητή, που είδε τελικά την πόρτα εξόδου. 

Γιώργος Κωστή (17 Σεπτεμβρίου 2018 - 10 Οκτωβρίου 2018): Κλήθηκε να αναλάβει μετά τη φυγή του Μπρούνο Μπαλταζάρ γνωρίζοντας τις δυσκολίες που είχε μπροστά του. Προσπάθησε να αλλάξει κάποια πράγματα στην ομάδα, δοκίμασε σχήματα και ποδοσφαιριστές, ωστόσο δεν έπεισε τη διοίκηση πως μπορεί να παραμείνει πρώτος προπονητής στην ομάδα, έχοντας χάσει και το Σούπερ Καπ στα πέναλτι απέναντι στην ΑΕΚ. Παρέμεινε βέβαια στο προπονητικό τιμ του νέου προπονητή των γαλαζοκιτρίνων, Πάολο Τραμετσάνι αφού η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η δουλειά που παρουσιάζει ο Ελλαδίτης σε όλα τα επίπεδα. 

Στίβεν Πρέσλι (27 Ιανουαρίου - 7 Οκτωβρίου 2018): Από τους προπονητές που αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα του, Πάφο F.C στο περσινό πρωτάθλημα, αφού κατάφερνε να συνδυάζει καλό ποδόσφαιρο με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η ομάδα του έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου όπου αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα του Σωφρόνη Αυγουστή, ενώ στο πρωτάθλημα δεν κινδύνεψε σε καμία περίπτωση με υποβιβασμό. Αυτά από μόνα τους ήταν αρκετά για τη διοίκηση της ομάδας να προτείνει νέο συμβόλαιο στον Σκοτσέζο προπονητή. Η ομάδα ενισχύθηκε σημαντικά μετά την καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο δεν ξεκίνησε καθόλου καλά στο φετινό πρωτάθλημα, έχοντας μόλις ένα βαθμό πριν την απόλυση του Στίβεν Πρέσλι. 

Κώστας Καϊάφας (23 Δεκεμβριου 2017 - 21 Οκτωβρίου 2018): Μετά την απομάκρυνση του Γκόραν Μιλόγεβιτς, ο Λούκας Φανιέρος έδωσε τα ηνία στον Κώστα Καϊάφα, ένα νεαρό και φιλόδοξο τεχνικό, με πολλές όμως εμπειρίες ως ποδοσφαιριστής και καλά δείγματα γραφής ως προπονητής. Η ομάδα υλοποίησε τον στόχο της παραμονής στην κατηγορία πολύ νωρίς πριν καν ουσιαστικά αρχίσουν τα πλέι οφ. Με τη νέα χρονιά έγιναν αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της ομάδας της Αραδίππου, που είχε μαζέψει τρεις βαθμούς μέχρι την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Κύπριος τεχνικός απολύθηκε μετά τη «συντριβή» από τον Απόλλωνα με 5-0 και τον διαδέχθηκε ο Πορτογάλος προπονητής, Ζοάο ντε Ντέους.

Χουάν Κάρλος Ολίβα (17 Ιουνίου 2018 - 22 Οκτωβρίου 2018): Ανέλαβε την Ομόνοια στις αρχές καλοκαιριού και είχε άμεση συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Άνχελ Γκόμεθ, έτσι ώστε να σχεδιάσουν τη νέα ομάδα των πρασίνων μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον επενδυτή, Σταύρο Παπασταύρου. Η θετική εικόνα που είχε τόσο η ομάδα όσο και ο ίδιος, αντιστράφηκαν μετά τα μαζικά αρνητικά αποτελέσματα, και ενώ η Ομόνοια είχε ξεκινήσει με δύο κολλητές νίκες το φετινό πρωτάθλημα. Τον διαδέχθηκε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Άνχελ Γκόμεθ ενώ, την 1η Νοεμβρίου αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Αναστασίου.

Αντρέ Πάους (31 Οκτωβρίου 2017 - 13 Νοεμβρίου 2018): Διαδέχθηκε τον Απόστολο Μακρίδη στη τεχνική ηγεσία της ΕΝΠ με στόχο να ανεβάσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Ο στόχος που του έθεσε η διοίκηση της ομάδας επιτεύχθηκε ενώ η ομάδα του Παραλιμνίου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. Φέτος δεν ξεκίνησε καλά το πρωτάθλημα έχοντας επτά βαθμούς στις πρώτες εννέα αγωνιστικές και μοιραία απολύθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ. 

Δειτε Επισης

Η ανάλυση της ΚΟΠ για τα πέναλτι που κέρδισαν ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και Πάφος
Ζητά την άμεση παραίτηση του Φοίβου Βάκη η Apollon Ladies
Αποζημιώνεται ο Καραβίδας από τη FIFA για το... στήσιμο από τον Ουάρντα με 150.000 ευρώ
Στο μικροσκόπιο της Επ. Δεοντολογίας τρεις αγώνες που ενδέχεται να ήταν προσυνεννοημένοι
Κούρης και Σπάρτακος διεκδικούν το τρόπαιο του Κυπέλλου Μικρών Κατηγοριών
Πήρε το διπλό κόντρα στην ΑΕΖ και ακόμη ελπίζει η Δόξα
Πέτυχαν από τρία γκολ Εθνικός και Απόλλωνας και μοιράστηκαν από ένα βαθμό
«Δεν παρακάλεσε ποτέ κανέναν για χρήματα ο Κίρζης, θα καλύψει μόνος του τη ζημιά»
Οι ενδεκάδες Εθνικού και Απόλλωνα στο Δασάκι
Η ανακοίνωση της Πάφου για τον τελικό κυπέλλου