Το επεισοδιακό ΑΕΛ-Απόλλων με ξύλο στο διαιτητή - Ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη

26 Δεκεμβρίου 1989. Τότε πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι της Λεμεσού ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Απόλλωνα. Η τύχη του αγώνα έμελλε να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες, μιας και υπήρξαν συμπλοκές ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, ενώ οπαδός που εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, χτύπησε τον διαιτητή.
 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήταν το 62’ – και ενώ η ΑΕΛ ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 – όταν σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής και όσα κατατέθηκαν στις δικαστικές αίθουσες υπήρξε φάουλ από τον Μαγιέφσκι του Απόλλωνα στον Κολιαντρή της ΑΕΛ – προηγουμένως είχε προηγηθεί φάουλ του παίκτη των γαλαζοκιτρίνων.
 
Η παράβαση του Μαγιέφσκι έφερε αντίδραση από τον πάγκο της ΑΕΛ, ενώ ο Χριστοδούλου επιτέθηκε στον Πολωνό παίρνοντάς τον από τα μαλλιά και τον λαιμό.
 
Ο διαιτητής, Γιώργος Πενηνταέξ, αμέσως μετά υπέδειξε κόκκινη κάρτα στον Μαγιέφσκι που άναψε ακόμη περισσότερο τα αίματα. Όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα «Σημερινή», ο διαιτητής ανάφερε ότι δεν απέβαλε τον Χριστοδούλου επειδή δεν τον είδε να χτυπά τον Μαγιέφσκι.
 
Στον αγωνιστικό χώρο εισήλθαν παράγοντες αλλά και οπαδοί. Ο ρέφερι χτυπήθηκε και ακολούθως πήρε τους βοηθούς του (Βάσος Λάρκου, Κύρος Γεωργίου) και κατευθύνθηκε στα αποδυτήρια. Έπειτα από λίγο επικαλέστηκε λόγους ασφάλειας και είπε ότι θα διακόψει τον αγώνα.
 
Η Αστυνομία διαβεβαίωσε το διαιτητή ότι θα του παρείχε ασφάλεια, όμως ο ίδιος ανάφερε ότι πονούσε το αυτί του και ζαλιζόταν.
 
Την επόμενη ημέρα του αγώνα, ο Απόλλωνας με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργεις του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου διαιτητών, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν απειλές προς την ΚΟΠ και τη Δικαστική στοχεύοντας στον επηρεασμό της απονομής δικαιοσύνης. 
 
Δικηγόρος του Απόλλωνα ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η τύχη του αγώνα κρίθηκε στα δικαστήρια. Εκτός των σωματείων, παραπέμφθηκαν οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Μαγιέφσκι, Γιαγκουδάκης, Παντζιαράς και Χριστοδούλου και της ΑΕΛ οι Χριστοδούλου και Στυλιανού. Επιπλέον, ο έφορος ποδοσφαίρου του Απόλλωνα Α. Βιολάρης και ο διερμηνέας Γ. Παυλίδης.
 
 
Οι δύο ομάδες ζητούσαν την κατακύρωση του αγώνα υπέρ τους, με τους γαλάζιους να ζητούν τουλάχιστον επανάληψη του αγώνα αμφισβητώντας το φύλλο του αγώνα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι διακόπηκε στο 62’ και ενώ η ΑΕΛ ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 με γκολ του Τσέχου Πσίλονσκι.
 
Σε δηλώσεις του ο τότε πρόεδρος της ΚΟΠ, Χρίστος Τριανταφυλλίδης είχε δηλώσει: «Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της Δικαστικής με την πείρα και τη γνώση τους και με το τι θα ‘χουν ενώπιον τους, θα πράξουν το καθήκον τους απέναντι στο κυπριακό ποδόσφαιρο».
 
Την υπεράσπιση της ΑΕΛ είχε αναλάβει ο Πατρίκιος Παύλου, ενώ του Απόλλωνα ο Νίκος Αναστασιάδης, νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Πολύ χαμηλός ο βαθμός του Πενηνταέξ
Σημειώνεται ότι ο παρατηρητής του αγώνα, Χριστόφορος Τόφας βαθμολόγησε με πολύ χαμηλό βαθμό τον διαιτητή Γιώργο Πενηνταέξ, καθώς του έβαλε 1½ που σημαίνει αδύνατος μέχρι μέτριος. «Ο διαιτητής μπορεί αν ήταν ήρεμος, σοβαρός, γρήγορος στις κινήσεις του και κοντά στις φάσεις, αλλά ήταν ανεκτικός στα δυνατά φάουλ και άτολμος στις δύσκολες φάσεις» αναφέρθηκε στην έκθεση του παρατηρητή. Επιπλέον, η επιτροπή διαιτησίας επέβαλε αποκλεισμό δύο μηνών στον διαιτητή.
 
Υπέρ της ΑΕΛ με 2-0
Ο αγώνας τελικά κερδήθηκε από την ΑΕΛ. Η Δικαστική Επιτροπή αποφάσισε ότι ορθά ο διαιτητής της αναμέτρησης διέκοψε τον αγώνα και ρίχνοντας το φταίξιμο στον Απόλλωνα, κατακύρωσε το παιχνίδι με 2-0 υπέρ των γαλαζοκιτρίνων.
 
Η ΑΕΛ κατάγγειλε, επίσης, τον γυμνασίαρχο του αγώνα κ. Πετρόπουλο, τον παρατηρητή Χριστόφορο Ττόφα, τους επόπτες Βάσο Λάρκου και Κύρο Γεωργίου και τους αστυνομικούς μάρτυρες. Όπως ανάφερε σε ανακοίνωσή της, ο λόγος ήταν η πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, με την απόκρυψη γεγονότων στις εκθέσεις τους προς τα αρμόδια σώματα και τις μαρτυρίες τους ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής.
 
Ο οπαδός που χτύπησε τον διαιτητή
Ο οπαδός που χτύπησε τον Γιώργο Πενηνταέξ ονομάζεται Αντώνης Ιωάννου (τότε 40 χρόνων) ήταν μεθυσμένος και παράνομα βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο. Οδηγήθηκε ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου της Λεμεσού, το οποίο του επέβαλε πρόστιμο 40 λίρες και 200 λίρες εγγύηση για ένα χρόνο.
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια