Γιατί ονομάζεται Boxing Day και ποιες χώρες το γιορτάζουν

Η μέρα Boxing (Boxing Day) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 26 Δεκέμβρη. Είναι μια εθνική εορτή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Αν η μέρα μετά τα Χριστούγεννα συμπίπτει με Σάββατο ή Κυριακή, η επόμενη Δευτέρα ορίζεται ως επίσημη αργία.

Αυτό το έτος, το Boxing Day πέφτει Tετάρτη. 

26 του Δεκεμβρίου είναι επίσης η ημέρα της γιορτής του Αγίου Στεφάνου, του πολιούχου των αλόγων, η οποία είναι ο λόγος που το Boxing Day έχει έρθει να συνδέεται με τις ιπποδρομίες και το κυνήγι της αλεπούς.

Γιατί ονομάζεται Boxing Day;

Σύμφωνα με ορισμένους, το Boxing Day το βρίσκουμε στη βικτοριανή εποχή, όταν οι εκκλησίες συχνά έβαζαν ένα κουτί δωρεών για τους ενορίτες τους.

Επίσης στη Βρετανία, την ημέρα μετά από την ημέρα των Χριστουγέννων, δινόταν άδεια στους υπηρέτες των πλουσίων για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους, επειδή οι υπηρεσίες τους απαιτούνταν για τους εορτασμούς της ημέρας των Χριστουγέννων των εργοδοτών τους.

Ως εκ τούτου, δινόταν στους υπαλλήλους η επόμενη ημέρα για το δικό τους εορτασμό των Χριστουγέννων μαζί με ένα καλάθι με δώρα, επιδόματα και μερικές φορές τα τρόφιμα που είχαν απομείνει από την προηγούμενη.

Ήταν επίσης σύνηθες για εμπόρους να συλλέγουν «Χριστούγεννα κουτιά» με δώρα ή χρήματα την πρώτη ημέρα της εβδομάδας μετά τα Χριστούγεννα, ως ευχαριστώ για την καλή εξυπηρέτηση που παρείχαν όλο το χρόνο.

Ο Samuel Pepys αναφέρει την πρακτική σε μια καταχώρηση ημερολογίου στις 19 Δεκεμβρίου του 1663: «Πήγαμε με πούλμαν στον τσαγκάρη μου και πληρώθηκαν όλα εκεί, και δόθηκε κάτι και για το Χριστουγεννιάτικο κουτί».

Πέντε χρόνια αργότερα ο Pepys δεν αισθανόταν τόσο γενναιόδωρος. Διαμαρτυρόμενος σε μια καταχώρηση της 28ης Δεκεμβρίου του 1668 αναφέρει: «Καλέσματα από τύμπανα και τρομπέτες; Αυτά τα πράγματα και τα κουτιά μου κόστισαν πολλά χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα».

Πού αλλού γιορτάζεται η ημέρα;
Το Boxing Day παρατηρείται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική και ορισμένες άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας.

Οι διακοπές δεν μεταφέρθηκαν από τους Άγγλους στις αμερικανικές αποικίες.

Ιρλανδική Boxing Day
Το Boxing Day είναι πραγματικά «Ημέρα του Αγίου Στεφάνου» στην Ιρλανδία, αφιερωμένη σε έναν άγιο που λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου για την πίστη στον Ιησού.

Οι «Wren Boys» ήταν διαβόητοι για το ότι μαύριζαν τα πρόσωπά τους λιθοβολώντας τρωγλοδύτες (wrens) μέχρι θανάτου. Στη συνέχεια, μετέφεραν τα αλιεύματά τους γύρω από την πόλη χτυπώντας την πόρτα και ζητώντας χρήματα. Αυτή η δυσάρεστη πράξη έχει πλέον σταματήσει, αλλά οι Wren Boys εξακολουθούν να ντύνονται και να παρελαύνουν γύρω από την πόλη, εισπράττοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το κυνήγι της αλεπούς ήταν ένα έθιμο του Boxing Day…
Το κυνήγι ήταν μια παράδοση του Boxing Day, αλλά η απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς το 2004 έθεσε τέλος σε αυτό. Παρά το γεγονός αυτό, αποδεδειγμένα 10 χρόνια αργότερα, 250.000 άνθρωποι εξακολουθούν τακτικά να δραστηριοποιούνται στο κυνήγι.

Ορισμένες τροποποιημένες μορφές του κυνηγιού αλεπούδων με τα κυνηγόσκυλα είναι ακόμα στα πλαίσια του νόμου και εκατοντάδες εξορμήσεις Boxing Day συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο.

Ψώνια: το νέο «αιμοβόρο» άθλημα
Αυτό που κάποτε ήταν μια ημέρα χαλάρωσης και οικογενειακού χρόνου έχει γίνει τώρα μια ιερή ημέρα του καταναλωτισμού. Οι εκπτώσεις παλιά ξεκινούσαν τον Ιανουάριο μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά η επιθυμία των καταστημάτων να αρπάξουν την ευκαιρία και να ξεφορτωθούν εναπομείναντα αποθέματα εμπορεύματος μετέφεραν την έναρξη των εκπτώσεων στο Boxing Day.

Πέρυσι, η ίδια η ημέρα των Χριστουγέννων αναδείχθηκε ως μια από τις πιο δημοφιλείς μέρες για online αγορές, με τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα το απόγευμα - συχνά μετά που δεν έλαβαν τα δώρα που ήθελαν.

Δραστηριότητες για την Ημέρα Boxing
Το Boxing Day είναι μια ημέρα κατά την οποία συνεχίζονται οι εορτασμοί των Χριστουγέννων με δραστηριότητες έξω από το σπίτι για να απολαύσουν ψυχαγωγικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένων παντομίμες, θεατρικές παραστάσεις, ποικίλες παραστάσεις, εκθέσεις και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου και κυνήγια.

Τον τελευταίο καιρό, η ημέρα έχει γίνει συνώνυμο με πολλά αθλήματα. Οι ιπποδρομίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όλη τη χώρα. Ένα πλήρες πρόγραμμα ποδοσφαιρικών αγώνων πραγματοποιούνται, επίσης, την  Boxing Day.

Boxing Day είναι επίσης μια εποχή που οι Βρετανοί δείχνουν την εκκεντρικότητα τους λαμβάνοντας μέρος σε όλα τα είδη των ανόητη δραστηριοτήτων. Αυτές περιλαμβάνουν περίεργες παραδόσεις συμπεριλαμβανομένων κολύμπι στο παγωμένο Μάγχη, διασκέδαση, τρέξιμο και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
 

Μεταφράση από www.telegraph.co.uk

Δειτε Επισης

Κλοπ: Πρέπει να αντιμετωπίσεις όλες τις μικρές αναποδιές
Απαγόρευσε για άλλη μια φορά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου το Ιράν
Λαουτάρο: Έχω ήδη κερδίσει πολλούς τίτλους στην Ίντερ και πρέπει να συνεχίσουμε
Ισοπέδωσε τη Σαουθάμπτον και ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή η Λέστερ
«Δεν θέλω τη φανέλα...»-Απίθανο πανό από πιτσιρικά οπαδό της Τσέλσι
Η Άρσεναλ διέσυρε την Τσέλσι στο «Emirates» με 5-0 και ανέβηκε στην κορυφή
Γλίτωσε τη Γιουβέντους ο Μίλικ και την έστειλε στον τελικό του Coppa Italia
Σοκ στην Premier League-Ποδοσφαιριστές συνελήφθησαν ως ύποπτοι για επίθεση και βιασμό
Φαβορί ο Σλοτ για να διαδεχθεί τον Κλοπ στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ
Τερματοφύλακας στο Ιράν τιμωρήθηκε γιατί αγκάλιασε γυναίκα οπαδό σε ποδοσφαιρικό γήπεδο