Οι 18 αθλητικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2018

Μετρώντας αντίστροφα για την εκπνοή του 2018 ο χρόνος γυρίζει πίσω στα πρόσωπα που απασχόλησαν το αθλητικό ρεπορτάζ, τη χρονιά που φεύγει, εντός και εκτός Κύπρου. Ας τα θυμηθούμε.
 

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ
Στην καλύτερη χρονιά της καριέρας του, αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το Μάιο στην πόλη La Rochelle της Γαλλίας. Τον Αύγουστο έγινε ο πρώτος Κύπριος που εξασφάλισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 – για τέταρτη φορά στην καριέρα του. Mετά από μια συγκλονιστική κούρσα μεταλλίων αναδείχθηκε back2back Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Ως επιστέγασμα τον Οκτώβριο ο 28χρονος ιστιοπλόος απέσπασε τον τίτλο του Rolex World Sailor of the Year.
 

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
H αποκάλυψη της κυπριακής ομάδας στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του Gold Coast, τον Απρίλιο. Κατέκτησε έξι μετάλλια (τέσσερα χρυσά) στη Ρυθμική Γυμναστική, ξεπερνώντας το ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων στη συγκεκριμένη διοργάνωση από αθλητή της Κύπρου, το οποίο από το 2010 κατείχε η προπονήτρια της Χρυσταλλένη Τρικωμίτη. Την επιτυχία της έκανε ακόμα σπουδαιότερη το  γεγονός πως είναι ακόμα μαθήτρια, παίρνοντας αναστολή φοίτησης στη Γ’  Λυκείου για να προετοιμαστεί για τους Κοινοπολιτειακούς.

ΙΓΚΟΡ ΝΤΕ ΚΑΜΑΡΓΚΟ
Το Πρωτάθλημα Cyta 2017-18 κρίθηκε εν πολλοίς σε έναν αγώνα: ΑΠΟΕΛ – Απόλλων, στις 29 Απριλίου. Εκεί το πήρε πάνω του ο Βραζιλιάνος (με Βέλγικο διαβατήριο) επιθετικός. Σημείωσε δύο προσωπικά γκολ, το ένα πιο δύσκολο από το άλλο, χάρη στα οποία οι γαλαζοκίτρινοι ανέτρεψαν το προβάδισμα των Λεμεσιανών τόσο στον αγώνα όσο και στη βαθμολογία, πανηγυρίζοντας το έκτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

 

ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Κέρδισε τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά) στην Ενόργανη Γυμναστική στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, τα μισά από όλα τα μετάλλια της κυπριακής ομάδας. Στους Κοινοπολιτειακούς του Gold Coast πήρε τρία μετάλλια (δύο χρυσά) ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κατάρ μπήκε στον τελικό του Σύνθετου Ατομικού, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση –υψηλότερο πλασάρισμα Κύπριου στη διοργάνωση.

 

ΠΙΕΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Στην πρώτη του πλήρη ημερολογιακή χρονιά στην Κοπεγχάγη, σημείωσε 13 γκολ, 8 εκ των οποίων στο πρωτάθλημα Δανίας, όπου πλέον η ομάδα του προπορεύεται. Έβαλε άλλα δύο στο Κύπελλο, ένα με την Εθνική και δύο στο Europa League (απέναντι σε Ζενίτ και Μπορντό).

 

ΑΝΤΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Κατέλαβε την έκτη θέση στο Σκητ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ν. Κορέας, ενώ μαζί με τις Ανδρέου και Νικολάου κέρδισαν το χάλκινο στο ομαδικό του Σκητ.  Είναι στο Νο8 της Παγκόσμιας Κατάταξης. Στο Gold Coast κατέκτησε το χρυσό, τρίτο της σε Κοινοπολιτειακούς (είχε δύο από το 2006).

 

ΜΟΥΣΑ ΑΛ-ΤΑΜΑΡΙ
Παρότι διανύει τους πρώτους του μήνες στον ΑΠΟΕΛ, εντούτοις ο 21χρονος Ιορδανός διαγράφει εκπληκτική  πορεία και δίχως αμφιβολία είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Πρωταθλήματος Cyta και ο άνθρωπος που κάνει τη διαφορά. Έβαλε ήδη οκτώ γκολ με τα γαλαζοκίτρινα και εκτιμάται ότι μπορεί να πωληθεί και 10+ εκατ. ευρώ, διαλύοντας το υφιστάμενο ρεκόρ πώλησης από κυπριακή ομάδα που σημειώθηκε το 2018 από τον ΑΠΟΕΛ και την πώληση του Ρόλαντ Σάλαϊ στη Φράιμπουργκ (€4.5 εκατ.).

 

ΕΛΕΝΗ ΑΡΤΥΜΑΤΑ
Πέτυχε δύο φορές Παγκύπριο Ρεκόρ στα 400μ, απόσταση στην οποία κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, κερδίζοντας το χρυσό στην εν λόγω διοργάνωση για τρίτη διαδοχική φορά (τις δύο προηγούμενες στα 200μ) και συνολικά το έκτο της μετάλλιο στη διοργάνωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΕΛΛΗΣ
Κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνας και το χάλκινο στους Κοινοπολιτειακούς του Gold Coast, δεύτερο σερί μετάλλιο στη διοργάνωση.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ
O Καλύτερος Έλληνας αθλητής του 2018 αναδείχθηκε για τρίτη συνεχή φορά Πρωταθλητής Ευρώπης στους Κρίκους, ενώ έκανε τους πάντες να ανατριχιάσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κατάρ, όπου αγωνίστηκε τραυματίας, λίγα 24ωρα πριν μπει στο χειρουργείο. Κι όμως, κέρδισε το χρυσό, για να αναδειχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής για τρίτη διαδοχική φορά.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
Μπήκε στο 2018 από το Νο91 της Παγκόσμιας κατάταξης και ολοκλήρωσε τη χρονιά στο Νο15, την υψηλότερη θέση της καριέρας του. To 2018 ο 20χρονος τενίστας κέρδισε το πρώτο ATP τουρνουά της καριέρας του, στη Στοκχόλμη, ενώ έφτασε στους «16» του φημισμένου Wimbledon.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
Βασικός το 2018, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο All Star Game του ΝΒΑ θεωρείται ένας από τους  καλύτερους μπασκετμπολίστες στον κόσμο, έχοντας μ.ο. 26.9 πόντους και 10 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18 (από 22.9 πόντους και 8.7 ριμπάουντ τη σεζόν 2016-17). Αποχαιρέτησε το 2018 με ρεκόρ καριέρας – 44 πόντους, στις 14 Δεκεμβρίου στον αγώνα των Bucks με τους Cavaliers.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
Παρέμεινε αήττητη σε μεγάλη διοργάνωση για τρίτο σερί καλοκαίρι, αφού μετά το χρυσό στο Ρίο το 2016 και το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018, στέφθηκε back2back Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2018 στο  Άλμα Επί Κοντώ. Για τρίτη συνεχή χρονιά κατέκτησε τη σειρά Diamond League, κορυφαία σειρά αγώνων της IAAF. Μαζί με την Caster Semenya (800μ) είναι οι μόνες που το 2018 κέρδισαν το Diamond League για τρίτη διαδοχική χρονιά.

LUKA MODRIC
Το 2018 ήταν η χρονιά του και ως επιστέγασμα αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, κερδίζοντας τόσο τον τίτλο της FIFA όσο και τη Χρυσή Μπάλα του France Football, αλλά και τον τίτλο του Καλύτερου Ποδοσφαιριστή στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου ως αρχηγός οδήγησε την έκπληξη της διοργάνωσης, Κροατία, μέχρι τον τελικό. Αγωνίστηκε στον τελικό του Champions League το οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε για τρίτη διαδοχική χρονιά.

CRISTIANO RONALDO
Στα 33 του κέρδισε το Champions League για τρίτη διαδοχική φορά και πέμπτη στην καριέρα του, ενώ ακολούθως η Juventus δαπάνησε €100 εκατ. για την αγορά του, παγκόσμιο ρεκόρ για ποδοσφαιριστή 30+ χρόνων και ρεκόρ για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ο ίδιος υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο για €30+ εκατ. ετησίως (παραμένει ένας εκ των τριών πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών παγκοσμίως).
 

KILIAN MBAPPE
Ο ποδοσφαιριστής – αποκάλυψη του Μουντιάλ της Ρωσίας, στα 19.5 του αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής και χαρακτηρίστηκε ως το next big thing του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έβαλε τέσσερα γκολ στο Μουντιάλ και έγινε ο δεύτερος έφηβος που σκοράρει σε τελικό, μετά τον Πελέ το 1958. Αναδείχθηκε Πρωταθλητής Κόσμου και Καλύτερος Νέος της διοργάνωσης.

LEWIS HAMILTON
Οδηγώντας για τη Mercedes το 2018 στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής για πέμπτη φορά στην καριέρα του και είναι ο πιο πετυχημένος Βρετανός πιλότος όλων των εποχών. Ισοφάρισε το ρεκόρ τίτλων του Juan Manuel Fangio ως ο δεύτερος πιο επιτυχημένος πιλότος στην ιστορία της F1 – πρώτος είναι ο Schumacher με επτά.

LEBRON JAMES
Σε ηλικία 33.5 χρόνων και μετά από μια αποτυχημένη σεζόν στο ΝΒΑ απελευθερώθηκε από το συμβόλαιο του με τους Cavaliers για να υπογράψει 4ετες συμβόλαιο $155 εκατ. με τους Lakers, το υψηλότερο  στην ιστορία του ΝΒΑ.

Δειτε Επισης

Λύση συνεργασίας Ανόρθωσης με Thioune-Χάρισε μέρος των δεδουλευμένων του
Ανακοίνωσε εισιτήρια για τους δυο τελευταίους αγώνες η Ανόρθωση-«Αυτά τα sold out… θα είναι μόνο για μας»
Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία