H omada στο «Καμπ Νου», κάτι περισσότερο από ένα... γήπεδο!

Έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 χιλιάδες ανθρώπους, το στάδιο «Καμπ Νου» φαντάζει ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά «στολίδια» του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Δεν χαρακτηρίζεται άδικα ως «ναός» από τους χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους αλλά και απλούς επισκέπτες που βρίσκονται εκεί καθημερινά είτε για να παρακολουθήσουν αγώνες της Μπαρτσελόνα, είτε για να απολαύσουν τη ξενάγηση στο γήπεδο και το μουσείο της ομάδας.

Οι φίλοι των Καταλανών περιγράφουν την ομάδα τους ως: «Més que un club» ή στα Ελληνικά «Κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος». Το σλόγκαν αυτό ειπώθηκε για πρώτη φορά σε ομιλία του πρόεδρου της ομάδας, Ναρσίς ντε Καρέρας τον Ιούλιο του 1968. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η ατάκα αυτή έχει μεταφερθεί μέσα από τα χρόνια και στον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας της Μπαρτσελόνα. 

Ο σύλλογος μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες του ανέπτυξε ένα δυνατό «brand name» το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρον μέσα από τις πωλήσεις προϊόντων, τις συμφωνίες με χορηγούς αλλά και το «παζάρι» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις διαφημίσεις.

Μέσω της ξενάγησης του γηπέδου αλλά και του μουσείου έχεις την ευκαιρία να πάρεις μια μικρή γεύση από την ιστορία της ομάδας αλλά και τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις στις οποίες φιλοξενούν πολλούς από τους αθλητές του συλλόγου (σ.σ στον ίδιο χώρο βρίσκεται το γήπεδο της καλαθοσφαιρικής Μπαρτσελόνα αλλά και οι ακαδημίες της ομάδας γνωστές ως «Λα Μάσια»).

Η ιστοσελίδα μας omada.com.cy επισκέφθηκε το στάδιο της Βαρκελώνης και σας παρουσιάζει ορισμένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία του.

Ένα μουσείο γεμάτο… ιστορία και ο διαδραστικός τοίχος με τους παίκτες «κλειδιά»

Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Ο λόγος για το ιστορικό μουσείο της Μπαρτσελόνα που σε «ταξιδεύει» μέσα από το χρόνο έτσι ώστε να γνωρίσεις καλύτερα την ομάδα της Βαρκελώνης από το έτος ίδρυσής της το 1899 μέχρι σήμερα.  

Τα εγχώρια και ευρωπαϊκά τρόπαια που έχει κατακτήσει η ομάδα φυλάσσονται σε ειδικές βιτρίνες, ενώ συχνά υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό από τις σπουδαιότερες επιτυχίες των Καταλανών σε όλα τα αθλήματα, με το ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του ισπανικού «Ελ Κλάσσικο» μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να είναι εκείνο που ξεχωρίζει.

Εντύπωση προκαλεί και ο διαδραστικός τοίχος που υπάρχει στο μουσείο, μέσα από τον οποίο μπορείς να επιλέξεις να δεις βίντεο με στιγμιότυπα από σπουδαίες ποδοσφαιρικές μορφές της Μπαρτσελόνα. 

Η λατρεία για τον 700άρη Μέσι

Από το χώρο του μουσείου δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και ο Λιονέλ Μέσι. Για τον Αργεντινό σούπερ σταρ υπάρχει ένα κομμάτι ειδικά διαμορφωμένο, στο οποίο φυλάσσονται αντίγραφα από τις χρυσές μπάλες και τα χρυσά παπούτσια που έχει κατακτήσει.

Υπάρχει επίσης μια σύντομη περιγραφή του παίκτη και των επιτευγμάτων του που χαρακτηρίζεται ως «Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών» από τους Καταλανούς, έχοντας καταγράψει περισσότερες από 700 συμμετοχές και «σπάζοντας» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η τελευταία προσευχή και το περπάτημα στην επιβλητική φυσούνα

Το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στη φυσούνα του γηπέδου, εγκαινιάσθηκε το 1958 και ευλογήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο το 1982. Ο χώρος δίνει την ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές να προσευχηθούν λίγα λεπτά πριν να βγουν στον αγωνιστικό χώρο και η ιδέα είναι σίγουρα πρωτότυπη αφού δεν είναι κάτι που συναντάς καθημερινά σε πολλά γήπεδα του κόσμου!  

Περπατώντας στη φυσούνα του γηπέδου μπορείς να ακούσεις ηχογραφημένες ιαχές και συνθήματα από τον κόσμο της ομάδας, στοιχεία που παίρνουν «σάρκα και οστά» όταν αγωνίζεται η Μπαρτσελόνα. Στους τοίχους αναγράφονται επίσης μερικά από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του συλλόγου.

Η «τρέλα» στα δημοσιογραφικά θεωρεία με… Ελληνικό χρώμα
Πατώντας στο γρασίδι και αποκτώντας πρόσβαση στα εντυπωσιακά θεωρεία του «Καμπ Νου» βλέπεις από μια ξεχωριστή οπτική γωνία ολόκληρο το γήπεδο αλλά και τις θέσεις που κάθονται οι εκάστοτε προπονητές, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι.
 
Οι μεγάλες τηλεοράσεις των δημοσιογραφικών θεωρείων «παίζουν» ασταμάτητα στιγμιότυπα από διάφορους αγώνες της Μπαρτσελόνα με σχόλιο στα γκολ σε διάφορες γλώσσες. Ανάμεσά τους και ο γνωστός Έλληνας αθλητικογράφος Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Δειτε Επισης

Πέτυχαν από τρία γκολ Εθνικός και Απόλλωνας και μοιράστηκαν από ένα βαθμό
«Δεν παρακάλεσε ποτέ κανέναν για χρήματα ο Κίρζης, θα καλύψει μόνος του τη ζημιά»
Οι ενδεκάδες Εθνικού και Απόλλωνα στο Δασάκι
Η ανακοίνωση της Πάφου για τον τελικό κυπέλλου
Άκυρο στο αίτημα της Πάφου για να διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο ο τελικός Κυπέλλου
Επιστολή της Πάφου στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού κυπέλλου
Αφιερωμένες αγωνιστικές για την τελική φάση του EURO
Δύο παιχνίδια για την 11η αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Στην Περιστερώνα ο τελικός Κυπέλλου Apollon Ladies-Λευκοθέα Λατσιών
Σύσκεψη την Πέμπτη για τον τελικό κυπέλλου-Καθορίζεται ο αριθμός εισιτηρίων και η ώρα