Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Τα μυστικά της ξιφασκίας από τον 16χρονο Αλέξανδρο Ταλιώτη

  24/02/2019 06:44
Τα μυστικά της ξιφασκίας από τον 16χρονο Αλέξανδρο Ταλιώτη
Τα πάντα για το… ευγενές άθλημα στην Κύπρο, ο εξοπλισμός, ο στόχος και το μήνυμα του νεαρού αθλητή

Τα μυστικά της ξιφασκίας από τον 16χρονο Αλέξανδρο Ταλιώτη

  24/02/2019 06:44

Η ξιφασκία αν και είναι από τα αθλήματα που χάρισε στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα Ολυμπιακά μετάλλια από την αναβίωση της Ολυμπιάδας (1896), δεν είναι διαδεδομένη στην Κύπρο.
 
Η ξιφασκία ωστόσο, είναι ένα άθλημα με συναρπαστικούς αγώνες, παγκόσμια αναγνώριση αλλά και καλούς αθλητές και αθλήτριες στη χώρα μας.
 
Ένας από αυτούς είναι ο 16χρονος Αλέξανδρος Ταλιώτης, ο οποίος φοιτά στο English School. Ο νεαρός αθλητής μίλησε στην ιστοσελίδα μας, omada.com.cy για το αγαπημένο του άθλημα.
 
- Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την ξιφασκία και τι σε έφερε κοντά σε αυτό το άθλημα;
Ασχολούμαι με την ξιφασκία λίγο περισσότερο από 6 χρόνια. Στην ηλικία των 10 χρόνων όταν πρωτοξεκίνησα δεν ήξερα ότι υπήρχε το άθλημα στην Κύπρο. Είδα τυχαία κάποιους αθλητές να προπονούνται με σπαθιά, εντυπωσιάστηκα και απλά ξεκίνησα!
 
- Πολλοί θεωρούν ό,τι η ξιφασκία είναι «σπορ των ευγενών» και πως δεν μπορεί ο καθένας να το ακολουθήσει. Ισχύει; 
Η ξιφασκία είναι σίγουρα ένα ευγενές άθλημα, το οποίο όμως ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει.


 
 - Βλέπουμε αγώνες ξιφασκίας με διαφορετικά είδη σπαθιών. Μπορείς να μας εξηγήσεις τις διαφορές; Εσύ με ποιο σπαθί αγωνίζεσαι;
Υπάρχουν τρία είδη σπαθιών; το ξίφος μονομαχίας (epee) , το ξίφος ασκήσεων (flere) και η σπάθη (saber). Υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για το κάθε είδος σπαθιού/αγώνων. Εγώ αγωνίζομαι στο ξίφος μονομαχίας του οποίου ένας βασικός κανόνας είναι ότι δικαιούσαι να χτυπάς τον αντίπαλό σου σε όλο του τo σώμα.
 
- Μπορείς να μας περιγράψεις ένα αγώνα; Πώς κερδίζει κάποιος;
Οι αρχικοί αγώνες (pools όπως ονομάζονται) σε διαγωνισμούς είναι διάρκειας 3 λεπτών η μέχρι 5 πόντων. Μετά τα pools οι αγώνες είναι 3 x 3λεπτα ο καθένας ή μέχρι τους 15 πόντους. Οι αθλητές κερδίζουν πόντο όταν χτυπήσουν τον αντίπαλο με την μύτη του σπαθιού (την πούντα όπως ονομάζεται). 
 
- Τι προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένα παιδί για να ασχοληθεί και να διακριθεί; 
Για να ασχοληθεί κάποιος δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Για να πετύχει κάποιος να διακριθεί πρέπει να έχει επιμονή στην προπόνηση, να αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση και στρατηγική σκέψη. Χρειάζονται κάποιες θυσίες όπως και σε άλλα αθλήματα όταν κάνεις πρωταθλητισμό και θέλεις να σταθείς με αξιώσεις σε διεθνές επίπεδο. 
 
- Είναι επικίνδυνο άθλημα; Τί εξοπλισμό χρησιμοποιείτε; Είναι ακριβός; 
Η ξιφασκία δεν είναι επικίνδυνο άθλημα και ο απαραίτητος εξοπλισμός ο οποίος προστατεύει τον αθλητή καθορίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας. Χρειάζεται κάποιος στολή, παπούτσια, μάσκα και οπωσδήποτε σπαθί. Ο εξοπλισμός δεν είναι φθηνός, αλλά τα διάφορα σωματεία στην Κύπρο παρέχουν δωρεάν εξοπλισμό στα πρώτα στάδια.
 
- Ποια είναι τα οφέλη της ξιφασκίας και για ποιον λόγο θα παρότρυνες έναν νέο να ασχοληθεί;
Κάποια από τα κύρια οφέλη της ξιφασκίας θα έλεγα ότι είναι η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η αυτοπειθαρχία  και η δυνατότητα να αντιδράς γρήγορα και κάτω από πίεση. Επίσης βρίσκω προσωπικά την δυνατότητα να γνωρίζεις νέους και διαφορετικούς ανθρώπους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως και το να κάνεις νέους φίλους πολύ ενδιαφέρουσα.
 
- Απευθύνεται καθαρά σε νέους ή και σε ενήλικες;
Tο άθλημα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
 
- Πού μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες; Πώς θα ξεκινήσει; 
Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (Κ.Ο.Ξ.), www.fencing.org.cy , σε εκείνη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Κ.Ο.Α.) όπως και σε ιστοσελίδες των σωματείων ξιφασκίας.
 
 - Τα τελευταία χρόνια συμμετέχεις στην Εθνική ομάδα…
Ναι όντως τα τελευταία χρόνια είμαι μέλος της Εθνικής Ομάδας και είναι μεγάλη τιμή για εμένα να αντιπροσωπεύω την χώρα μας σε διεθνείς αγώνες. Δούλεψα πολύ σκληρά για να καλυτερεύσω τις επιδόσεις μου σαν αθλητής στην ξιφασκία και κάποια στιγμή επιλέγηκα να είμαι μέλος της Εθνικής μας Ομάδας.
 

 
- Ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σου σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο;
Σε διεθνές επίπεδο πριν σχεδόν 3 χρόνια είχα καταλάβει την 27η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας (συμμετοχές από 60 χώρες περίπου), πέρυσι τον Οκτώβρη κατατάγηκα 14ος σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας και το περασμένο Σαββάτο αγωνίστηκα στο Ελσίνκι της Φιλανδίας και κατατάγηκα 39ος από 126 αθλητές από χώρες από όλο τον κόσμο. Η τωρινή μου κατάταξη είναι 72ος από περίπου 800 αθλητές παγκόσμια, η οποία και είναι πολύ τιμητική για εμένα, τον προπονητή μου και την χώρα μας. Σε εθνικό επίπεδο πιστεύω ότι παραμένω ένας από τους καλύτερους αθλητές ξιφασκίας στην Κύπρο και πρώτος στην κατηγορία μου (U17).
 
- Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που σε βοήθησαν να φτάσεις σε αυτά τα αποτελέσματα και να αγωνίζεσαι σε τόσο υψηλό επίπεδο; 
Επιμονή να γίνω καλύτερος στο άθλημα που αγαπώ, αυτοπειθαρχία, στρατηγική σκέψη και αποφασιστικότητα να πετύχω τους στόχους που έθεσα στον εαυτό μου!
 
- Σίγουρα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αθλητή έχει ο προπονητής σου. Πώς θα τον χαρακτήριζες;
Απόλυτα δοσμένος στην ξιφασκία..
 
- Ποιες είναι οι αγωνιστικές σου υποχρεώσεις αυτή την περίοδο και ποιοι οι στόχοι σου ως αθλητής; 
Συμμετοχή σε αγώνες εσωτερικού. Στο εξωτερικό από τον Σεπτέμβριο συμμετέχω σε διεθνείς αγώνες περίπου κάθε 5-6 βδομάδες. Σημαντικοί αγώνες που ακολουθούν είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ιταλία τέλος Φεβρουαρίου και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αρχές Απριλίου στην Πολωνία. Και οι δύο αυτοί αγώνες είναι πολύ υψηλού επιπέδου και στόχος μου είναι να μπω τουλάχιστον στους πρώτους 64 αθλητές και στις δύο διοργανώσεις.
 
 - Τυγχάνεις στήριξης από την Ομοσπονδία ή τον ΚΟΑ και ποια είναι αυτή; 
Με την Ομοσπονδία έχω στενή συνεργασία, καθώς με υποστηρίζει σε όλο μου το αγωνιστικό πρόγραμμα. Υπάρχει οικονομική βοήθεια με κάλυψη των εξόδων μου για συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες και καμπ προετοιμασίας, στην βάση του σχετικά περιορισμένου προϋπολογισμού που αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η εργοδότηση Ομοσπονδιακού προπονητή με πολυετή πείρα και τεράστια εμπειρία ο οποίος με προπονεί. Φέτος έλαβα από την Ομοσπονδία και αθλητικό υλικό (πλήρη στολή διεθνών προδιαγραφών). Υπάρχει και στήριξη από τον Κ.Ο.Α. όπως επίσης και την Κ.Ο.Ε. υπό μορφή βραβεύσεων, οι οποίες με τιμούν ιδιαίτερα.


- Θεωρείς ότι παρέχονται κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με πρωταθλητισμό στη ξιφασκία (χρηματοδότηση, μοριοδότηση για σπουδές, υποτροφίες κλπ); 
Στην Ομοσπονδία υπάρχει το σχέδιο κινήτρων με το οποίο όσοι επιτύχουν υψηλές επιδόσεις λαμβάνουν χρηματική επιβράβευση και βραβεύονται σε ειδική τελετή κάθε χρόνο. Επιπλέον οι αθλητές που συμμετέχουν σε προετοιμασίες με τον ομοσπονδιακό προπονητή λαμβάνουν οδοιπορικά. Η Ομοσπονδία έχει και άλλους σχεδιασμούς για μικρότερες ηλικίες, όπως για -14 χρόνων. Υπάρχουν επίσης προγράμματα νεαρών πρωταθλητών και άλλα υψηλών επιδόσεων από τον Κ.Ο.Α. Υπάρχουν επίσης υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό. Πρέπει να τονίσω εδώ ότι κανένα κίνητρο για πρωταθλητισμό δεν είναι μεγαλύτερο από την επιθυμία κάποιου να διακριθεί και να τιμήσει τον εαυτό του και την χώρα του.
 
- Θα ήθελες να ευχαριστήσεις ορισμένα άτομα που νοιώθεις ότι στάθηκαν κοντά σου στην μέχρι τώρα πορεία σου; 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα μου και την οικογένεια μου όπως επίσης και τον προπονητή μου που είναι πάντα δίπλα μου.
 
- Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν ξιφασκία;
Ελάτε και δοκιμάστε το! Είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άθλημα που μπορεί να σας προσφέρει πολλά!
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας