ΒΙΝΤΕΟ: Η κούρσα ζωής, το… γκανιάν του τζόγου και το φλερτ με τον θάνατο

Μια κούρσα μερικών δευτερολέπτων, ένας αναβάτης με το άλογό του νικητής, χιλιάδες κόσμος αποσβολωμένος στο «φώτο φίνις» για να δει αν ήρθε πρώτη η επιλογή που πόνταρε… Κάπως έτσι παρομοιάζεται η εικόνα του ιππόδρομου στο μυαλό του καθενός μας, που συνδέει το εν λόγω άθλημα άρρηκτα με τον τζόγο. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Η OMADA του REPORTER, βρέθηκε στα… άδυτα της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας, όπου και γνώρισε από κοντά έναν εκ των κορυφαίων αναβατών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Καποδίστρια.  
 
Λίγες ώρες με τον 30χρονο αναβάτη, ήταν αρκετές για να αντιληφθούμε τη σκληρή δουλειά και προετοιμασία που γίνεται στον ιππόδρομο για εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα που θα παρακολουθήσουμε μέσω τηλεοράσεως ή από τις κερκίδες του ιππόδρομου.  
 
Ο κάθε αναβάτης με το πρώτο φως της ημέρας επί καθημερινής βάσεως βρίσκεται στον ιππόδρομο όπου και προετοιμάζεται για τις μεγάλες μάχες της Τέταρτης και της Κυριακής. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καποδίστριας, από τις 5 το πρωί βρίσκεται στον ιππόδρομο. Καλοκαίρι, χειμώνα, ζέστη, κρύο, είναι εκεί έτσι ώστε να είναι πανέτοιμος με το άλογό του για την κάθε κούρσα που τον αναμένει.
Ο πολυπρωταθλητής στον ιππόδρομο, που μετράει περισσότερες από 1.500 νίκες και αρκετά κύπελλα, φέρνει στη μνήμη του επίσης τη χειρότερή του εμπειρία στον χώρο, όπου κινδύνεψε μάλιστα και η ίδια του η ζωή. «Το χειρότερο μου χτύπημα ήταν το 2014. Πάτησα στο μπροστινό μου άλογο, έπεσα και μετά δεν θυμάμαι τίποτα για 2-3 ημέρες. Μου είπαν ότι κατάπια τη γλώσσα μου, είχα τρία κατάγματα στο κεφάλι και έσπασα τον καρπό μου. Για να αντιληφθείτε πόσο πολύ θέλω να μπαίνω στην κούρσα, χτύπησα ημέρα Κυριακή και έτρεχα ένα άλογο την Τετάρτη και τους είπα, θα τρέξω κανονικά την Τετάρτη ε;».
Το στοίχημα στον ιππόδρομο…
Κληθείς να σχολιάσει το έντονο στοίχημα που υπάρχει στο άθλημα, ο Κωνσταντίνος Καποδίστριας επεσήμανε ότι «ο τζόγος υπάρχει παντού. Το στοίχημα στον ιππόδρομο είναι αυτό που τροφοδοτεί ουσιαστικά τον ιππόδρομο και είναι ένας κύκλος. Το στοίχημα, τα πρωτεία, οι πληρωμές όλων. Σίγουρα, όπου υπάρχει στοίχημα, νομίζω υπάρχει και τζόγος, δεν μπορείς να το αποτρέψεις αυτό».
 
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις ωστόσο του κόσμου στον ιππόδρομο, με τους αναβάτες να έχουν καθημερινώς ένα δύσκολο έργο. «Πάντα υπάρχουν και θετικές και αρνητικές αντιδράσεις από τον κόσμο. Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε επαγγελματίας αναβάτης πιστεύω, είναι να βάζει από το ένα και να βγάζει από το άλλο αυτί. Εάν μείνεις να τα σκέφτεσαι όλα αυτά, θα σε πάρει κάτω», πρόσθεσε στη συνέντευξή του ο αναβάτης, για να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχουν απειλές στον ιππόδρομο. Απλά μιλάμε για δευτερόλεπτα στην κάθε κούρσα. Σίγουρα υπάρχουν οι περιπτώσεις που θα κάνεις το λάθος αλλά την επόμενη μέρα το συζητάς με τον προπονητή σου ή και τον ιδιοκτήτη του αλόγου και βελτιώνεσαι».
«Μπορεί να έρθει ο κόσμος χωρίς να στοιχηματίσει…»
Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Καποδίστριας, στέλνει το δικό του μήνυμα στον κόσμο, τον οποίο καλεί την ίδια ώρα να πάει να παρακολουθήσει από κοντά το άθλημα, χωρίς να είναι απαραίτητο να στοιχηματίσει.  «Είναι κακό που δεν έρχεται ο κόσμος να δει αυτό το σπορ γιατί είναι ένα άθλημα που έχεις να κάνεις με ένα ζωντανό οργανισμό, ένα άλογο. Ο κόσμος μπορεί να ‘ρθει, έχουμε τους κατάλληλους χώρους. Δεν είναι ανάγκη να στοιχηματίσεις, υπάρχει η καφετέρια που μπορείς να παρακολουθήσεις τις κούρσες και τα άλογα».  
 
Δείτε το αφιέρωμα:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια