Οι παίκτες που ακολούθησαν την «τολμηρή» λεμεσιανή διαδρομή

Τα παιχνίδια μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού αποτελούν το παραδοσιακό ντέρμπι της Λεμεσού. Με αφορμή το σημερινό (9/3) αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες καταγράφουμε όλους τους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα των δύο σωματείων. 
 
Ο Άλεξ Ντα Σίλβα με την ένταξή του στην ΑΕΛ το περασμένο καλοκαίρι, έβαλε το όνομά του στη ξεχωριστή αυτή λίστα με τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τις φανέλες και των δύο μεγάλων ομάδων της Λεμεσού, αφού ως γνωστό ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός στην περσινή σεζόν βρισκόταν στο ρόστερ του Απόλλωνα.
 
Εξάλλου, η προϊστορία με ποδοσφαιριστές που έπαιξαν και στις δύο ομάδες αρχίζει από το 1956, όταν συνολικά 22 ποδοσφαιριστές αποσκίρτησαν από την ΑΕΛ και εντάχθηκαν στον συμπολίτη Απόλλωνα.
 
Πιο κάτω παρουσιάζουμε περιπτώσεις παικτών που αγωνίστηκαν στην ΑΕΛ και έπειτα φόρεσαν τη φανέλα του Απόλλωνα ή το αντίστροφο:
 
Σταύρος Στυλιανού
Μετά από δεκατέσσερα χρόνια στην ΑΕΛ, ο Σταύρος Στυλιανού το 1980 αποφάσισε να πάρει μεταγραφή για τον Απόλλωνα δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση. Οι μετακινήσεις από τη μία ομάδα στην άλλη ήταν κάτι… ανεπίτρεπτο τον καιρό εκείνο, ο Σταύρος Στυλιανού όμως το τόλμησε και για μία εξαετία έγραψε ιστορία στην άμυνα του Απόλλωνα.
 
Ίσλι Χίντι
Ο Αλβανός πορτιέρο μετρά έξι χρόνια στην Κύπρο (πρωτοήλθε την περίοδο 2008-09 (Αλκή) και επέστρεψε ξανά το 2011 (Ολυμπιακό). Τα πέντε από αυτά τα πέρασε στις δύο ομάδες της Λεμεσού. Τη διετία 2011-13 φόρεσε την γαλαζοκίτρινη φανέλα, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια ήταν στον Απόλλωνα, από όπου αποχώρησε πρόσφατα για να συνεχίσει την καριέρα του στην Νέα Σαλαμίνα.
 
 
Κώστας Μαλέκος
Από τους ελάχιστους που φόρεσαν τη φανέλα, τόσο των «αιώνιων» της Λευκωσίας (Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ), όσο και των δύο λεμεσιανών ομάδων (Απόλλων, ΑΕΛ). Στην ΑΕΛ αγωνίστηκε ως ενδιάμεσο σταθμό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι γαλαζοκίτρινοι πήραν 160.000 λίρες για να τον δώσουν στον ΑΠΟΕΛ ένα χρόνο μετά. Μετά την τετραετία (2001-2005) στον ΑΠΟΕΛ, για ένα εξάμηνο φόρεσε την φανέλα του Απόλλωνα.
 
 
Πάμπος Πίττας
Στον Απόλλωνα έκανε ντεμπούτο το 1986 και για 16 χρόνια τίμησε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, πανηγυρίζοντας και τα πρώτα δύο πρωταθλήματα στην ιστορία της ομάδας. Έχοντας αντοχές για να συνεχίσει το ποδόσφαιρο, εντάχθηκε το 2002 στην ΑΕΛ, όπου έπαιξε για τρεις χρονιές.
 
 
Ζοάο Πάολο Αντράντε
Μετά τη διετία (2012-14) στην Ομόνοια, ο Πορτογάλος αμυντικός μετακόμισε στην Λεμεσό. Αρχικά έπαιξε για μία σεζόν στον Απόλλωνα, ενώ στην χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν στην ΑΕΛ. Τέλος του περασμένου Μαΐου ανακοινώθηκε ότι αποχωρεί από τους γαλαζοκίτρινους.
 
 
Αντρέας Σταύρου
Μία από τις απευθείας μετακινήσεις από τη μία ομάδα στην άλλη. Αποχώρησε το 2014 από τον Απόλλωνα και αμέσως έβαλε υπογραφή σε συμβόλαιο συνεργασίας τριών χρόνων με την ΑΕΛ.
 
 
Χρίστος Γερμανός
Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του στον Απόλλωνα το 1995 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2003 – με εξαίρεση τη σεζόν 1997-98 όταν αγωνίστηκε στον Ευαγόρα. Έπειτα για ένα χρόνο ήταν στον ΑΠΟΕΛ, για να επιστρέψει την επόμενη σεζόν στην ΑΕΛ όπου παρέμεινε για μία τριετία (2004-2007).
 
 
Λοΐζος Κακογιάννης
Άλλος ένας γυρολόγος των γηπέδων, ο οποίος πέρασε και από τις δύο μεγάλες ομάδες της Λεμεσού. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα έγιναν στον Απόλλωνα, όπου έμεινε για μία πενταετία (1998-2003), ενώ στην ΑΕΛ εντάχθηκε το 2008.
 
 
Μάριος Αντωνίου
Αν και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την γενέτειρα του Λάρνακα (έπαιξε στην Αλκή την περίοδο 2001-03), εντούτοις στη συνέχεια έπαιξε σε τρεις ομάδες της Λεμεσού. Πρώτα στον Απόλλωνα (2003-05), έπειτα στην ΑΕΛ (2005-06), ενώ πριν από το τέλος της καριέρας του στον Άρη.
 
Μάριος Κυριάκου
Ο Κύπριος αμυντικός συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν το απευθείας... ταξίδι από ΑΕΛ σε Απόλλωνα. Αγωνίστηκε για τρία χρόνια στους κυανόλευκους (σ.σ. 1999-2002) πριν μετακινηθεί στους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού, στους οποίους παρέμεινε για μόλις ένα χρόνο. Προς το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας (σ.σ. 2004) επέστρεψε για δεύτερη φορά στον Απόλλωνα, προτού κλείσει την καριέρα του στην ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς. 
 
Αλέξης Γαρπόζης
Έκανε αρχή στην ΑΕΛ το 1998 και μετά από έξι χρόνια έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ. Στην Ελλάδα έμεινε για τρία χρόνια, καθώς έπαιξε και δύο σεζόν στην Ξάνθη. Επέστρεψε στην Κύπρο και μπήκε στο «γκρουπ» βάζοντας τη φανέλα του Απόλλωνα για ένα χρόνο, ενώ το 2010 επανήλθε στην ΑΕΛ – με ενδιάμεσο σταθμό την Ανόρθωση.
 
 
Κρίστης Θεοφίλου
Μεγάλωσε στον Απόλλωνα, στον οποίο έκανε δύο θητείες. Μετά από 12ετή παρουσία, την περίοδο 2010-11 έπαιξε στην ΑΕΚ και έπειτα επέστρεψε στους γαλάζιους. Τη διετία 2012-14, όμως, φόρεσε τα γαλαζοκίτρινα της ΑΕΛ, προτού πάει στον Άρη, όπου αγωνίζεται μέχρι τώρα.
 
 
Εστεμπάν Σακέτι
Ο Αργεντινός – με ιταλικό διαβατήριο – βρίσκεται στο νησί από το 2011, παίζοντας αρχικά στην Δόξα. Τον Γενάρη του 2012 πήγε στην ΑΕΛ, αρχικά ως δανεικός και στη συνέχεια με ελευθέρα μεταγραφή. Στους γαλαζοκίτρινους έμεινε για τρεισήμισι χρόνια και μετά το τέλος του συμβολαίου του άλλαξε γειτονιά στην Λεμεσό συμφωνώντας με τον Απόλλωνα.
 
 
Μπερτράν Ρομπέρ
Αντίθετη διαδρομή από τον Σακέτι ακολούθησε το καλοκαίρι του 2015 ο Ρομπέρ. Ο Γάλλος μετά από δύο χρόνια στον Απόλλωνα, μετακόμισε στους γαλαζοκίτρινους.
 
 
Λεβάν Μαχράντζε
Από τους μακροβιότερους ξένους στην Κύπρο, αφού ήρθε το 2000 και αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Απουσίασε μόνο για τρία χρόνια (2004-2007) όταν έπαιξε στην Χάνθη. Ανάμεσα στις κυπριακές ομάδες που αναγράφονται στο βιογραφικό του είναι και ο Απόλλωνας και η ΑΕΛ, θητεύοντας δύο χρόνια σε κάθε ομάδα. Στους γαλαζοκίτρινους ήταν την περίοδο 2002-04 και στον Απόλλωνα το 2007-09.
 
 
Έτβιν Ουόν
Ήρθε για λογαριασμό του Άρη στην Κύπρο το 2007, όμως έγινε γνωστός από την εξαετία του στην ΑΕΛ (2008-2014), με την οποία πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2012. Το καλοκαίρι του 2014 οι δύο πλευρές χώρισαν, με τον Ουόν να υπογράφει στον Ερμή, όμως τον Ιανουάριο να καταλήγει στον Απόλλωνα. Η παραμονή του στους γαλάζιους κράτησε μόλις για έξι μήνες.
 
 
Ζε Βίτορ
Μετά από μία χρονιά (2010-11) στην ΑΕΛ, ο Πορτογάλος έμεινε για έξι μήνες εκτός δράσης. Τον Γενάρη του 2012 ο Απόλλωνας του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους και φόρεσε για έξι μήνες την φανέλα του.
 
 
Αρκάντιους Πίεχ
Μέσα σε έξι μήνες ο Πολωνός κατάφερε να πείσει για την εκτελεστική του δεινότητα. Ήρθε τον Ιανουάριο στην ΑΕΛ και μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με εννέα τέρματα. Οι γαλαζοκίτρινοι δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους, κάτι που έπραξαν οι γαλάζιοι αποκτώντας τον με ελευθέρα από τη Λέγκια. Ο ποδοσφαιριστής αποχώρησε τελικά για τη Σλασκ Βρότσλαβ το καλοκαίρι του 2017.
 
 
Αντρέας Φράγκος
Αποκτήθηκε από την ΑΕΛ το καλοκαίρι του 2015 έχοντας αρχίσει την επαγγελματική του καριέρα στον Απόλλωνα. Μετά από το διετές δανεισμό του στον Άρη, επέστρεψε στους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού, όπου και αποχώρησε με ελευθέρα μεταγραφή για την Ένωση το καλοκαίρι του 2018.  
 
 
Αντριάν Σαρδινέρο
Ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ από την ισπανική Χέρκουλες το καλοκαίρι του 2014. Παρέμεινε για δύο χρονιές στους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού και έπειτα μετακόμισε στον Απόλλωνα το 2016. Ο Ισπανός εξτρέμ παραμένει στο ρόστερ των γαλάζιων μέχρι σήμερα.  
 

Χρίστος Γουίλερ
Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα από την ομάδα Κ-21 του Απόλλωνα. Το καλοκαίρι του 2016 δόθηκε δανεικός στην Καρμιώτισσα στην οποία έπαιξε για ένα χρόνο. Επέστρεψε στους γαλάζιους αλλά αφέθηκε ελεύθερος κάνοντας το μεγάλο βήμα της μεταγραφής στη συμπολίτισσα ΑΕΛ, στην οποία αγωνίζεται από το καλοκαίρι του 2017.

 
Ανδρέας Αβραάμ
Μεταγράφηκε στον Απόλλωνα από την Ομόνοια Αραδίππου το καλοκαίρι του 2007. Στους γαλάζιους της Λεμεσού παρέμεινε μέχρι το 2010 όταν και μετακόμισε στην Ομόνοια. Πέρασε επίσης από την Ανόρθωση (σ.σ. 2013-2016) ενώ επαναπατρίστηκε το καλοκαίρι του 2017 για λογαριασμό της ΑΕΛ μετά το σύντομο (σ.σ. 2016-2017) από τη Λάρισα. 
 

Άλεξ Ντα Σίλβα
Πρόκειται για τον τελευταίο ποδοσφαιριστή που άλλαξε στρατόπεδο την περασμένη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Στο παρελθόν είχε αγωνιστεί σε Ένωση, Ομόνοια και ΑΕΚ πριν μετακομίσει το καλοκαίρι του 2015 στον Απόλλωνα από την ουκρανική Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Ο πολύπειρος Βραζιλιάνος έπαιξε για τρία χρόνια στους κυανόλευκους και αφού φέτος έμεινε ελεύθερος, πήρε την απόφαση να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του στην ΑΕΛ.

 
Πανίκος Κρυστάλλης
Ξεκίνησε στην ΑΕΛ και έπειτα εντάχθηκε στον Απόλλωνα, με τον οποίο τη σεζόν 1960-61 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 26 τέρματα.
 
Άγγελος Τσολάκης
Μεγάλωσε στις ακαδημίες του Απόλλωνα όπου έκανε και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο τέλος της δεκαετίας του 80’. Το 1999 βρέθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο βάζοντας τη φανέλα της ΑΕΛ, καθώς είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση του Απόλλωνα ότι δεν υπολογίζεται. Στο γαλαζοκίτρινο ρόστερ έμεινε για μία χρονιά.
 
Άνδρος Σοφοκλέους
Έμαθε τα μυστικά της μπάλας στις ακαδημίες του Απόλλωνα, ανεβαίνοντας στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 1990-91. Η θέση του ήταν αριστερό μπακ. Πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα με τους γαλάζιους (1991, 1994). Το 1998 αποφάσισε να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους και συνέχισε την καριέρα του στην ΑΕΛ. Ο Απόλλωνας από τη μεταγραφή πήρε 100.000 λίρες.

Δειτε Επισης

Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα