Oι παίκτες βαρόμετρα των μεγάλων

Τα πλέι οφ ευρίσκονται προ των πυλών. Η ήρα έχει ξεχωρίσει πλέον από το στάρι. ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Ανόρθωση, Απόλλων και Ομόνοια συνθέτουν την πεντάδα που θα παλέψει για τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και ο «Ρεπόρτερ» αναδεικνύει -με αποκλειστικό κριτήριο τις επιδόσεις τους στην τρέχουσα περίοδο- τα βαρόμετρα σε κάθε έναν από τους μεγάλους του εγχώριου πρωταθλήματος. Τους παίκτες, δηλαδή, από την απόδοση των οποίων εξαρτάται σχεδόν απόλυτα η αντίστοιχη της ομάδας.

ΑΕΚ
ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ
 

 

ΝΤΑΒΙΝΤ ΚΑΤΑΛΑ
Εφόσον είναι διαθέσιμος (ήτοι μη τιμωρημένος ή τραυματίας), το ερωτηματικό αφορά μόνον το παρτενέρ του. Με την ποιότητα και την εμπειρία του ο 36χρονος Ισπανός είναι η αδιαπραγμάτευτη σταθερά στα μετόπισθεν της ΑΕΚ, συνάμα όμως μια ηγετική φυσιογνωμία και ήρεμη δύναμη που διαπνέει όλη την ομάδα. Χωρίς αυτόν οι Λαρνακείς χάνουν σε προσωπικότητα.

ΤΖΟΑΝ ΤΟΜΑΣ
Το Α και το Ω στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας των «κιτρινοπράσινων». Ο 31χρονος Καταλανός είναι ο άνθρωπος-ορχήστρα, όταν η ομάδα του έχει την μπάλα: ικανός να πάρει την πρώτη πάσα, να ανοίξει σωστά το παιχνίδι με τη μία, να περάσει την ασίστ ή να τελειώσει ο ίδιος τη φάση, εξού κι είναι ο δεύτερος σκόρερ της ΑΕΚ.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
 

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΠΟΛΙΕΒΙΤΣ
Ο ιδεώδης συνδετικός κρίκος της αμυντικής και μεσοεπιθετικής τετράδας. Ο Μαυροβούνιος είναι ένα ακούραστο «μηχανάκι», ασυμβίβαστος με την ιδέα της ήττας, ιδιαίτερα βοηθητικός στο άπλωμα του παιχνιδιού ένεκα της καλής μακρινής πάσας του και συνάμα επικίνδυνος για την αντίπαλη εστία, είτε μέσω στημένων φάσεων είτε μέσω του δυνατού σουτ του.
ΧΟΡΧΕ ΛΑΡΕΝΑ
Ο αθέατος καταλύτης και ισορροπιστής. Εξαιρετικά εγκεφαλικός ποδοσφαιριστής, με πολύ καλές τοποθετήσεις χάρη στο άριστο διάβασμα του παιχνιδιού, ουσιώδη τρεξίματα, «μάτι» για την κίνηση του συμπαίκτη του στον χώρο και σουτ ακριβείας από απόσταση. Είναι το alter ego του Τομάς, η αξία του φαίνεται στις πραγματικές της διαστάσεις, όταν λείπει.


ΑΝΟΡΘΩΣΗ

ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ


ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΡΤΙΝΕΣ
Ταχύτητα, ντρίμπλα, φαντασία, «φαρμακερό» αριστερό είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οργανωτή της «Κυρίας». Ο Αργεντινός είναι ο παίκτης για την απρόβλεπτη κίνηση, επιζητεί διαρκώς το «ένας εναντίον ενός» και ανεβοκατεβάζει κατά το δοκούν τον ρυθμό της ομάδας του. Τόσο στην καλή όσο και στην κακή μέρα του απολύτως απαραίτητος για την Ανόρθωση.

ΓΙΑΝ ΚΟΠΡΙΒΕΤΣ
Από τα μεγαλύτερα λαβράκια που έχει «ψαρέψει» ο σύλλογος της Αμμοχώστου. Μετέτρεψε στο άψε-σβήσε σε μακρινή ανάμνηση τον Τόμας Καμίνσκι και ανελίχθηκε στον πλέον αναντικατάστατο κρίκο των μετόπισθεν της «Κυρίας». Δεν χρειάστηκε να λείψει για να φανεί η αξία του, την πιστοποιεί σε κάθε αγώνα με τις καίριες τοποθετήσεις και σωτήριες επεμβάσεις του.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΪΦΗΣ
Ως κεντρικός αμυντικός έχει λιγότερη συμμετοχή στο δημιουργικό παιχνίδι της ομάδας, με αποτέλεσμα να φαίνεται λιγότερο η δουλειά του στο γήπεδο. Η διαφορά στην απόδοση της Ανόρθωσης είναι εμφανής, όταν ο πολυσύνθετος άσος είναι στη μέρα του, αφού συγκαταλέγεται σε αυτούς που με μια ενέργειά τους μπορούν να κρίνουν παιχνίδια.
ΙΡΑΚΛΙ ΜΑΪΣΟΥΡΑΤΖΕ
Δεν είναι ο παίκτης που θα σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του, δίχως αυτόν όμως η «Κυρία» χάνει πολύ σε τρεξίματα και ακόμη περισσότερο σε ισορροπία. Ο Γεωργιανός υπεραναπληρώνει το έλλειμμα σε τεχνική και φαντασία με τη συνεχή κάλυψη των νώτων των συμπαικτών του και το υπερχειλίζον πάθος του.
 

ΑΠΟΛΛΩΝ

ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

 

ΛΟΥΚΑ ΣΤΟΓΙΑΝΟΒΙΤΣ

Ο μέγας ωφελημένος από την αλλαγή συστήματος στον Απόλλωνα (από 4-2-3-1 σε 4-1-4-1) και την προώθησή του πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Ο 22χρονος Σέρβος πιέζει, κλέβει μπάλες, μοιράζει ασίστ, «βλέπει δίχτυα» (σ.σ. πρώτος σκόρερ της ομάδας του) και έχει εξελιχθεί ήδη σε παίκτη-βαρόμετρο για την ομάδα του Εμάνουελ.
 
ΑΛΕΞ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ
Η σταθεροποίηση του Απόλλωνα σε υψηλά επίπεδα απόδοσης συνδυάστηκε με τη δική του (θεαματική) βελτίωση. Ο Βραζιλιάνος βολεύεται πολύ περισσότερο ως εξτρέμ με ελευθερία κινήσεων και άλλους τρεις μεσοεπιθετικούς να τον πλαισιώνουν παρά ως δεκάρι επιφορτισμένο κατ’ αποκλειστικότητα με την ευθύνη για την οργάνωση του παιχνιδιού.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
 
ΛΕΑΝΤΡΟ ΦΡΕΪΡΕ
Από την πρώτη μέρα ανελίχθηκε σε αμυντικό στυλοβάτη των «γαλάζιων», αρχικά με τον Σιμόες κι ακολούθως με τον Αγγελή στο πλευρό του. Η απόφαση για το διαζύγιο με τον Μερκή βασίστηκε εν πολλοίς στην εντυπωσιακή εξέλιξη, ωρίμανση και σταθερότητα του 27χρονου Βραζιλιάνου. Χρειάζεται περαιτέρω τεκμήριο της αξίας και σημασίας του;
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μπήκε στην ομάδα (μετά από τραυματισμό) στα τέλη Οκτωβρίου και παίζει σαν να μην είχε λείψει μέρα. Μολονότι αρχικά υπολογιζόταν για την άμυνα, η παρουσία του ως αριστερού εξτρέμ έλυσε τα χέρια του Εμάνουελ σε επίπεδο τακτικής και βοήθησε τον Απόλλωνα να βρει ένα λειτουργικό κι αποτελεσματικό σύστημα.

ΑΠΟΕΛ
 
ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ
 

ΤΟΜΑΣ ΝΤΕ ΒΙΝΣΕΝΤΙ
Ο Αργεντινός βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα. Όταν βρεθεί στην καλή του ημέρα, ο Τιμούρ Κετσπάγια δεν ανησυχεί. Ζει παθιασμένα τον κάθε αγώνα και ορισμένες φορές ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια. Η απουσία του ήταν εμφανής όταν απουσίασε από παιχνίδια στην Ευρώπη και των εγχώριων διοργανώσεων λόγω τιμωρίας. 

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΦΡΑΙΜ
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Κύπριος διεθνής είναι αρκετά ανεβασμένος. Αποτελεί από τους πρωταγωνιστές στα καλά διαστήματα του ΑΠΟΕΛ. Με επελάσεις από την αριστερή κυρίως πλευρά δημιουργεί μπελάδες στις αντίπαλες άμυνες. Πέραν από το δημιουργικό κομμάτι, εκτελεί κιόλας. Μέχρι στιγμής έφτασε το ρεκόρ καριέρας του (7 τέρματα) και το πιθανότερο θα δημιουργήσει νέο.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
 
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΑΣ
Μέσα σε έναν μήνα παρουσίας στον Αρχάγγελο κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη άρχισαν οι παραστάσεις προς τη διοίκηση για να ξεκινήσει τις διεργασίες για παραμονή του παίκτη και μετά το καλοκαίρι. Έδωσε νέο αέρα στην επιθετική γραμμή, παίκτης διεισδυτικός και μαχητικός μπορεί να δώσει πολλά στον ΑΠΟΕΛ.
ΖΙΒΚΟ ΜΙΛΑΝΟΦ
Άλλη μία πετυχημένη χειμερινή μεταγραφή για τους «γαλαζοκίτρινους». Κέρδισε άμεσα θέση στην ενδεκάδα στο δεξί πλευρό της άμυνας, ενώ αν χρειαστεί δίνει λύσεις και στο αριστερό. Σημαντικό στοιχείο υπέρ του Βούλγαρου είναι πως μπορεί να βοηθήσει, πέραν από τα αμυντικά του καθήκοντα, και στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας, δημιουργώντας ευκαιρίες για την ομάδα του.

ΟΜΟΝΟΙΑ

ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ
 
Νούνο Ασίς
Ενορχηστρωτής στη μεσαία γραμμή των πρασίνων, τρέχει σαν έφηβος. Με έξι τέρματα πέτυχε την καλύτερη επίδοση στα χρόνια που βρίσκεται στην Ομόνοια, ενώ είναι πρώτος στις ασίστ (4). Ενδεχομένως το καλοκαίρι θα τερματίσει την καριέρα του και θα δημιουργήσει κενό στο ρόστερ, που δύσκολα θα αναπληρωθεί. Ακούραστος ο Πορτογάλος, είναι ένας αρχηγός με τα όλα του.
 

Αντρέ Σκέμπρι
Έχοντας σκοράρει έντεκα τέρματα αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση στην επιθετική γραμμή της Ομόνοιας και ας μην είναι δεινός γκολτζής. Δίνει πολλά στους πράσινους αγωνιζόμενος είτε στα φτερά της επίθεσης, είτε ως επιθετικός κορυφής. Ο Μαλτέζος με 22 παρουσίες (1819 αγωνιστικά λεπτά) είναι και ο πρώτος σε συμμετοχές.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

Καρίμ Χαφέζ
Από τις πρώτες του παρουσίες με την πράσινη φανέλα ήταν ευδιάκριτο ότι ήταν από τις πιο πετυχημένες καλοκαιρινές προσθήκες. Ο 19χρονος Αιγύπτιος δύσκολα βγαίνει από την ενδεκάδα, έχοντας καπαρώσει θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας. Σοβαρός στο παιχνίδι του, βοηθά και στην επιθετική δραστηριότητα με τις μπαλιές του (μετρά δύο ασίστ).
 
Ιβάν Ρούνιε
Μέσα Δεκεμβρίου επέστρεψε από τον τραυματισμό του και άμεσα έπεισε τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς ότι μπορεί να πάρει ξανά μόνιμη θέση στην ενδεκάδα και κατ’ επέκταση να ανάψει το πράσινο φως για να αποκτηθεί ως ελεύθερος τον Ιανουάριο. Ο Κροάτης έδεσε με τον Ρομαρίκ στο κέντρο της άμυνας και αφού περιόρισε τα λάθη έγινε ακόμη καλύτερος.
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»