Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η ιστορία του ποδοσφαίρου με κανόνες βίας-Η θεωρία των Άγγλων και η απόφαση της FIFA

Της Κατερίνας Κυριάκου  26/03/2019 06:40
Η ιστορία του ποδοσφαίρου με κανόνες βίας-Η θεωρία των Άγγλων και η απόφαση της FIFA

Η ιστορία του ποδοσφαίρου με κανόνες βίας-Η θεωρία των Άγγλων και η απόφαση της FIFA

Της Κατερίνας Κυριάκου  26/03/2019 06:40
Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο και αποκαλείται μέχρι σήμερα ως ο «Bασιλιάς» των σπορ. Οι Άγγλοι είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι για το πρωτάθλημά τους αλλά και για το ότι θεωρούν ότι αυτοί επινόησαν το δημοφιλέστερο αυτό άθλημα… 
 
Η αλήθεια είναι ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο ξεκίνησε από την Αγγλία το 1863 όταν χωρίστηκε από το ράγκμπι. Μάλιστα τότε ιδρύθηκε και η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Οι κανόνες ποδοσφαίρου της εποχής εκείνης, αποτέλεσαν το πλαίσιο για το σημερινό διεθνές άθλημα και πέρασαν πολλά χρόνια προτού το ποδόσφαιρο απαλλαγεί από τις βίαιες καταβολές του.

Τον 19ο αιώνα μπορούσες να κοντράρεις ένα παίκτη με τον ώμο ακόμα και όταν δεν είχε την μπάλα. Αν ο τερματοφύλακας έπιανε τη μπάλα, μπορούσε ο αντίπαλος παίκτης να τον σπρώξει πίσω από τη γραμμή του τέρματος και να σκοράρει.

Ένας από τους κανόνες που προτάθηκαν το 1863 ήταν ότι επέτρεπε στους παίκτες να προσεγγίσουν τον παίκτη και να του ορμήσουν, να τον αρπάξουν, να του βάλουν τρικλοποδιά, να τον χτυπήσουν και να του αποσπάσουν τη μπάλα δια της βίας!

Ωστόσο, αυτό αργότερα αποσύρθηκε, παρά τις ενστάσεις της ομάδας Μπλάκχιθ που υποστήριξε ότι χωρίς αυτόν τον κανόνα είναι σαν να υπάρχει απάρνηση του θάρρους και της τόλμης του αγώνα.

Η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο ιδρύθηκε νωρίτερα. Είναι η Σέφιλντ FC η οποία ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου το 1857, ως ερασιτεχνική ομάδα. Το σωματείο αυτό ουδεμία σχέση έχει με τις επαγγελματικές ομάδες Σέφιλντ Γιουνάιτετ και Σέφιλντ Γουένστει εκτός από το γεγονός ότι προέρχονται από την ίδια πόλη και κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί στα ίδια γήπεδα.
 
Σήμερα, η Σέφιλντ FC αγωνίζεται στην 7η κατηγορία της Αγγλίας. Σημασία δεν έχει αυτό, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα ως ομάδα και αγωνίζεται αδιάκοπα για 163 χρόνια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για την Σέφιλντ FC. Μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι μοναδικές ομάδες στον κόσμο που έχουν τιμηθεί με το Έπαθλο Τιμής της FIFA.

Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου καταγράφεται στις 12 Φεβρουαρίου 1861 μεταξύ των ομάδων Σέφιλντ FC και Σέφιλντ Χαλάμ.

Το ματς διεξήχθη στο «Σάντιγκεϊτ Ρόουντ», χωρητικότητας 700 θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ι Χάλαμ αγωνίζεται ακόμα στο συγκεκριμένο γήπεδο το οποίο χτίστηκε το 1804! Τα επόμενα χρόνια σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των ομάδων και σιγά-σιγά αυτό έγινε γνωστό και σε άλλες χώρες.

Οι Άγγλοι μπορεί να είναι οι πρώτοι που οργάνωσαν πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όμως, μια απεικόνιση σε αρχαίο ελληνικό λήκυθο που δείχνει έναν νεαρό άντρα να ισορροπεί μία μπάλα στον δεξιό του μηρό, τεκμηριώνει ότι και αυτό το άθλημα επινοήθηκε από τους αρχαίους!

Στην αρχαία Ελλάδα το παιχνίδι με τη μπάλα ονομαζόταν «Επίσκυρος» και είχε πάρει το όνομά του από τη γραμμή με σκύρα, (σπασμένα κομμάτια πέτρας, πετραδάκια) που χώριζε το γήπεδο.

Άλλες δύο γραμμές υπήρχαν πίσω από τις δύο ομάδες. Τοποθετούσαν την μπάλα στην κεντρική γραμμή και η ομάδα που την έπαιρνε πρώτη έπρεπε να την πετάξει πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει όσο κινούνταν και να την ξαναπετάξει στην άλλη...Η «Επίσκυρος» παιζόταν κυρίως από άντρες αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και γυναίκες.

Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων. Εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα.

Αυτή η μπάλα έχει σχεδὸν ίδιες διαστάσεις με τις σημερινές του ποδοσφαίρου και είναι η πρώτη η οποία εντοπίστηκε από Αμερικανό αρχαιολόγο στη Σαμοθράκη, σε τάφο του 3ου αιώνα π.Χ.

Πάντως, όσοι δεν το ξέρουν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) αναγνωρίζει την «Επίσκυρο» ως μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου...

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας