Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η είσπραξη των 640 λιρών στο πρώτο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ

  27/03/2019 06:40
Η είσπραξη των 640 λιρών στο πρώτο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ

Η είσπραξη των 640 λιρών στο πρώτο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ

  27/03/2019 06:40

12 Δεκεμβρίου 1953, τότε διεξάχθηκε το πρώτο (επίσημο) ντέρμπι ανάμεσα στην Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ. Ο αγώνας έγινε στα πλαίσια της περιόδου 1953-54 στην κοινή έδρα των δύο ομάδων, το παλαιό ΓΣΠ, με την Ομόνοια να είναι τυπικά γηπεδούχος.

«Η μεγάλη συνάντηση», «Η τιτανομαχία, η οποία προκαλεί Παγκύπριον συναγερμόν και η οποία θα αφήση εποχήν». Αυτές ήταν κάποιες από τις ατάκες που έγραφαν οι εφημερίδες προετοιμάζοντας τον κόσμο για το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι.

Ο αγώνας ήταν ορισμένος στις 2.30 και τα ταμεία άνοιξαν στις 1:00. Για τις ανάγκες της ικανοποίησης των οπαδών τοποθετήθηκαν καρέκλες και εντός του στίβου. Μάλιστα, οι θέσεις αυτές κόστιζαν περισσότερο, αφού τιμολογήθηκαν στα 4 σελίνια. Για την κεντρική κερκίδα η τιμή ήταν δύο σελίνια και για τις κυκλικές κερκίδες στα 3 σελίνια. Οι μαθητές πλήρωναν μόνο ένα σελίνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι εισπράχθηκαν 640 λίρες από το παιχνίδι.

«Ο αγών έληξε ισόπαλος. Το ζέρο-ζέρο ήταν αντιπροσωπευτικό της απόδοσης των δύο ομάδων. Οι δύο «ακραίοι» του Αποέλ  ήσαν μία πραγματική άρνησις μη βοηθήσαντες ποσώς την ομάδα των» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του αγώνα που έληξε ισόπαλο 0-0.


Διαιτητής ορίστηκε ο Βάσος Αϊβαλιώτης.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ομόνοια (Πάμπος Αβρααμίδης): Ντίνος Ζαχαριάδης, Τάκης Αντωνίου, Χαμπής Φιλίππου, Αγησίλαος Τσιαλής, Σταύρος Ψύλλος, Γεώργιος Γιωρκάτζης, Μηλίκος Δημητρίου, Γιάννος Γεωργίου, Σωτηράκης Παναγή, Κώτσιος Δημοσθένους, Κώστας Λυμπουρής

ΑΠΟΕΛ (Μπέλλα Γκούντμαν): Λέλλος Γεωργιάδης, Τάκης Αναστασιάδης, Θεόδωρος Στυλιανόπουλος, Λοϊζος Λουκά, Κώστας Ταλιάνος, Ανδρέας Λαζαρίδης, Ηρόδοτος Γρηγοριάδης, Ανδρέας Σταυρινίδης «Σιαντρής», Γεώργιος Ππόλος, Λοϊζος Παντελίδης, Νίκος Ιακωβίδης «Νικούδι»

Το ντέρμπι που προηγήθηκε
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω αγώνας ήταν ο πρώτος επίσημος μεταξύ των δύο ομάδων. Είχε προηγηθεί στις 24 Οκτωβρίου 1953 φιλικός αγώνας στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης της ενοποίησης του ποδοσφαίρου. Εκείνο ήταν ιστορικά το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» του κυπριακού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τις εφημερίδες το παιχνίδι ξεκίνησε πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης (3:15μ.μ.) λόγω συνωστισμού στις εξέδρες του παλιού ΓΣΠ. Οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας εμφανίστηκαν με λουλούδια στα χέρια και φώναξαν τρεις φορές, «ΑΠΟΕΛ», ενώ οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ ανταπέδωσαν  φωνάζοντας τρεις φορές, «Ομόνοια». Οι φίλαθλοι κάθισαν ανάμεικτα στην εξέδρα, όπου βρήκαν. Οι εισπράξεις ήταν 500 λίρες.  Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 2-0 με γκολ του Σιαντρή (11’) και του Ππόλου (40’). Μετά το παιχνίδι πήγαν στο οίκημα του συλλόγου για σουβλάκια, ενώ ο Σιαντρής λέει ότι τις επόμενες μέρες, όταν τον έβλεπαν που κυκλοφορούσε στη  Λευκωσία με το ποδήλατο, του φώναζαν να κατέβει για να τον κεράσουν.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας