O λόγος που ο Τιμούρ κλωτσούσε τις ταμπέλες και το ανέκδοτο με τα πριμ!

Η Daily Mail φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στον Τιμούρ Κετσμπάγια, όπου ο Γεωργιανός τεχνικός σχολιάζει τις αναμνήσεις του από τη Νιούκαστλ, από τη Γεωργία αλλά και το πέρασμα του από την Κύπρο.

Aπό το 1997 ως το 2000 ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ αγωνίστηκε με τη φανέλα της Νιούκαστλ και πρόσφερε στους οπαδούς της ορισμένες αξέχαστες στιγμές.
Η χαρακτηριστικότερη όλων ήταν ο πανηγυρισμός του στο παρθενικό του τέρμα με τις «καρακάξες».

Νιούκαστλ και Μπόλτον ήταν στο 1-1 στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» όταν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο «Τρελός Μοναχός», όπως είχαν «βαπτίσει» οι φίλοι της Νιούκαστλ τον Γεωργιανό, σκόραρε το νικητήριο γκολ! Ο Κετσπάγια «τρελάθηκε». Αρχικά εκσφενδόνισε τη φανέλα του στη θύρα των φανατικών οπαδών της ομάδας, στην συνέχεια αποπειράθηκε να βγάλει τα παπούτσια του (!), το ξανασκέφτηκε, και άρχισε να κλωτσά μία μία όλες τις διαφημιστικές πινακίδες ξανά και ξανά με μίσος.

«Δεν το χω δει ποτέ σε βίντεο και δεν σκοπεύω, δεν είμαι περήφανος. Ηταν μια κακή περίοδος για μένα, άξιζα να παίζω περισσότερο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστώ και το έκανα. Είναι κρίμα όμως να με θυμούνται κυρίως γι αυτό τον πανηγυρισμό, πρόσφερα πολλά περισσότερα στον σύλλογο», αναφέρει ο Κετσπάγια.

Την έστειλε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν πήρε πριμ!

Ο τεχνικός της ΑΕΚ έχει απόλυτο δίκιο. Με δικό του τέρμα στο 119’ η Νιούκαστλ επικράτησε της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Τσάμπιονς Λιγκ το 1997 υπό τις οδηγίες του Κένι Νταλγκλίς. Μάλιστα οι φίλοι της ομάδας το έβγαλαν σε DVD! Οι παίκτες της Νιούκαστλ πήραν 100.000 λίρες πριν έκαστος εκτός του... Κετσπάγια!
«Μου έδωσαν τα λεφτά αλλά μετά συνειδητοποίησα πως δεν είχα ρήτρα για πριμ για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ! Το γκολ άξιζε 10 εκατ. λίρες αλλά πήραν το μπόνους πίσω! Όμως οκ, δεν ήταν στο συμβόλαιο μου και το αποδέχτηκα. Ζούσα ένα όνειρο στην Αγγλία και δεν με πείραξε».

Ο Κετσπάγια αφηγείται ένα ακόμα... ανέκδοτο περιστατικό από τις πρώτες του μέρες στην Πρέμιερ Λιγκ μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ: «Πήγα στο εμπορικό κέντρο να αγοράσω καινούργια ποδοσφαιρικά παπούτσια. Οι υπάλληλοι στο μαγαζί έμειναν με ανοικτό το στόμα! Το ίδιο και οι συμπαίκτες μου. Μου εξήγησαν πως πλέον τα παπούτσια μου τα έδιναν δωρεάν! Όμως πάντα τα αγόραζα όλα μόνος μου. Ακόμα και σήμερα, αγοράζω μόνος μου τα παπούτσια».

Ο Σίρερ του έκανε δώρο μια... τσατσάρα!

Ο Κετσπάγια ποτέ δεν απόλαυσε με υπερβολικό τρόπο τη νέα του και προνομιούχα του ζωή. Γεννήθηκε στην πόλη Γκάλι της Γεωργίας ενώ η οικογένεια του αναγκάστηκε να φύγει από την Τιφλίδα το 1992 λόγω του πολέμου ανάμεσα στις σοβιετικές δυνάμεις και την τότε μόλις ανεξάρτητη Γεωργία. «Δυστυχώς, δεν έχουμε γυρίσει πίσω έκτοτε», λέει.

Στις τρεις σεζόν που αγωνίστηκε στη Νιούκαστλ έγινε ο πρώτος Γεωργιανός που έπαιξε σε τελικό Κυπέλλου, χάνοντας από την Αρσεναλ το 1998 και από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 12 μήνες αργότερα.

Ο πρώην γκολκίπερ της Νιούκαστλ, Στιβ Χάρπερ έχει πάντως πιο ευχάριστες αναμνήσεις από τον Τιμούρ από μία εκδρομή που οι παίκτες της ομάδας έπαιξαν paint-ball.

«Ρωτήστε τον, το πήρε πολύ στα σοβαρά!».

Ο Κετσμπάγια χαμογέλασε όταν έμαθε την παραγγελία του πρώην του συμπαίκτη: «Απλά δεν ήθελα να με πυροβολήσουν! Πονάει πραγματικά! Οπότε καλύτερα να πυροβολούσες εσύ πρώτος. Οκ, πυροβόλησα πολλούς, αλλά τουλάχιστον κερδίσαμε!».

Τα πειράγματα όμως των Βρετανών συμπαικτών του δεν σταματάνε εδώ: Για χριστουγεννιάτικο δώρο, οι Αλαν Σίρερ και Στιβ Χάρπερ του έκαναν δώρο μια... τσατσάρα!

«Είχε πλάκα.... Μπορώ να αφήσω μαλλιά εάν θέλω, απλά επέλεξα να τα ξυρίσω. Όμως αυτές ήταν ωραίες αναμνήσεις».

Καλτ μορφή του Τάινσαϊντ αλλά και ο τρίτος γνωστότερος Γεωργιανός!

Ακόμα και τώρα ο Κετσπάγια θεωρείται ως μια από τις πιο καλτ μορφές στην ιστορία της Νιούκαστλ. Όμως στην πατρίδα του λατρεύεται ως ήρωας! Όταν ανέλαβε την Εθνική Γεωργίας το 2009, οι συμπατριώτες του τον ανέδειξαν ως τον τρίτο πιο γνωστό Γεωργιανό πίσω από τον Γιόζεφ Στάλιν και την Κάτιε Μελούα.

«Την τραγουδίστρια; Είναι πολύ καλή! Όμως δεν θέλω να με συγκρίνουν με τον Στάλιν, αυτός φέρνει πολύ κακές αναμνήσεις σε όλους».
Με την Εθνική Γεωργίας είχε κάποιες σημαντικές επιτυχίες: «13 νίκες και 9 ισοπαλίες σε 40 ματς, δεν είναι και άσχημα για μια μικρή χώρα όπως η δικιά μας. Εχει όμως και κάποιες δυσάρεστες αναμνήσεις, όπως η ήττα με 2-1 από την Ιρλανδία στα προκριματικά του Euro 2016. Λίγο αργότερα, ο Κετσπάγια παραιτήθηκε.

«Ο Εϊντεν ΜακΓκίντι πέτυχε δύο γκολ εκείνη τη βραδιά. Το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις. Στην συνέχεια, ο ΜακΓκίντι εξαφανίστηκε από τον χάρτη (σ.σ δεν έχει σκοράρει ξανά για την Ιρλανδία). Ήμασταν άτυχοι, αξίζαμε να νικήσουμε. Εάν είχαμε νικήσει, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς και για μένα και για την ομάδα».

Ο Κετσπάγια είχε φυσικά επιτυχίες και με την Ανόρθωση, την οποία οδήγησε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά. Εκεί απέσπασε ισοπαλία 3-3 από την Ιντερ του Μουρίνιο και δεν πέρασε στα νοκ-άουτ για μόλις δύο βαθμούς.

«Τους καταπλήξαμε όλους, μια μικρή ομάδα από την Κύπρο. Είμασταν αήττητοι εντός έδρας και κερδίσαμε και τον Παναθηναϊκό. Μου άρεσε να κοουτσάρω σύλλογο αλλά έπρεπε να πω ναι όταν με ζήτησε η Γεωργία. Όμως μία μέρα θα ήθελα να αναλάβω μια αγγλική ομάδα. Είναι η πατρίδα του ποδοσφαίρου και είναι στην καρδιά μου».

 

Πηγή: filathlos.gr

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια