Ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας με τη φανέλα του Πεζοπορικού

Εάν δεν υπήρχαν τα δημοσιεύματα, οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το ιστορικό γεγονός, η αναφορά πως ο Φέρεντς Πούσκας αγωνίστηκε με τη φανέλα του Πεζοπορικού ίσως να θεωρείτο σήμερα αστείο  ή ψέμα. Κι όμως, ο περίφημος Ούγγρος ποδοσφαιριστής επισκέφθηκε στην Κύπρο τον Ιούνιο του 1957, ενισχύοντας τον ΠΟΛ σε φιλικούς αγώνες.  Πως όμως ο θρυλικός Πούσκας βρέθηκε στη Λάρνακα;
 
Το 1957 ο Πούσκας ήταν 30 χρόνων έχοντας εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την εισβολή των Σοβιετικών (1956), βρισκόταν στην αναζήτηση πολιτικού ασύλου στην Ευρώπη. Ήταν όμως τιμωρημένος για δύο χρόνια από την UEFA , λόγω της άρνησής του να γυρίσει στην ομάδα του (Χόνβεντ), έτσι επισήμως μπορούσε να παίξει ξανά το 1958. Ήλπιζε πως η απόφαση θα ανατρεπόταν και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία», όσο ήταν στην Κύπρο, έλεγε ότι θα αγωνιζόταν στη Μίλαν, με την οποία είχε υπογράψει και συμβόλαιο. Στην Κύπρο ήρθε εξαιτίας του Ούγγρου προπονητή του Πεζοπορικού Γκιούλα Ζέγκελερ, μεγάλης προπολεμικής μορφής του ουγγρικού ποδοσφαίρου.
 
Ο Πεζοπορικός, με τον Πούσκας στη σύνθεσή του.
 
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ «ARANY CSAPAT»
Ο Πούσκας έως το 1955 αγωνιζόταν στη Χόνβεντ ενώ ήταν μέλος της «Arany Csapat» (Χρυσή Ομάδα) της Ουγγαρίας, η ήττα της οποίας στον τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954 έμεινε στην ιστορία ως το «Θαύμα της Βέρνης». Έπαιξε σε τέσσερις από τους έξι αγώνες εκείνου του Μουντιάλ, σκοράροντας σε όλους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού (άνοιξε το σκορ). Το 1958 εντάχθηκε στη  Ρεάλ Μαδρίτης, όπου έπαιξε μέχρι τα 39 του χρόνια, διαψεύδοντας και τον ίδιο του τον εαυτό καθώς το 1957 στην Κύπρο έλεγε πως θα παίξει άλλα πέντε χρόνια – τελικά έπαιξε εννιά. Δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά με την Ουγγαρία μετά το  1956, ενώ αρχές των 60s έπαιξε τέσσερις φορές με την Εθνική Ισπανίας.
 
Ο Πούσκας ετοιμάζεται να σκοράρει, στον πρώτο αγώνα που έγινε στο ΓΣΠ, με αντίπαλο ομάδα του ΑΠΟΕΛ, ενισχυμένη και από παίκτες της Ομόνοιας.
 
Στην  Κύπρο αφίχθη την 18η Ιουνίου του 1957. «Είναι μετρίου αναστήματος, με ξανθήν κόμην, μικρά γαλανά μάτια, πλατύν  αυχένα, ισχυρούς βραχίονας και δίδει εκ πρώτης όψεως την εντύπωσιν μάλλον παλαιστού» είναι η περιγραφή του δημοσιογράφου που τον συνάντησε και του πήρε συνέντευξη. Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση και το πρώτο μέλημα του συντάκτη ήταν να μεταφέρει στον κόσμο πως μοιάζει αυτός ο θρυλικός ποδοσφαιριστής. «Ο Πούσκας ήρθε στην Κύπρο για ένα μήνα προσκεκλημένος του αδελφικού του φίλου Γκιούλα Ζέγκελερ» θυμάται ο τότε ποδοσφαιριστής του Πεζοπορικού, Μίλτος Μιχαηλίδης. Στα έξι φιλικά που έγιναν στην Κύπρο αγωνίστηκε και ο Ζέγκελερ, παρότι 42 χρόνων. Δύο πρώην αρχηγοί της Εθνικής Ουγγαρίας, έσμιγαν με τη φανέλα του Πεζοπορικού.
 
Το πρώτο παιχνίδι στην Κύπρο έχει διακοπεί λόγω εισβολής φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Ο Πούσκας προσπαθεί να απομακρύνει τον κόσμο από το γήπεδο.
 
ΕΞΙ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛ
Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο ΓΣΖ το Σάββατο, 22 Ιουνίου με τον Πεζοπορικό να φιλοξενεί την Ανόρθωση, την οποία κέρδισε με 3-2. Ήταν τόσο πολύς ο κόσμος, που ο αγώνας διεκόπη δέκα λεπτά πριν το τέλος,  λόγω γενικότερες αταξίας και εισβολής στον αγωνιστικό χώρο φιλάθλων, που ήθελαν να δουν τον Πούσκας από κοντά. «Το γήπεδο όμως δεν μου άρεσε, ο αγωνιστικός χώρος ήταν κακός» είπε μετά τον αγώνα ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής. Την επόμενη μέρα ο Πεζοπορικός πήγε στη Λεμεσό και κέρδισε την ΑΕΛ με 3-0 (ο Πούσκας έβαλε το δεύτερο). Στις 26 Ιουνίου, ο Πεζοπορικός κέρδισε 2-0 στη Λευκωσία τον ΑΠΟΕΛ, που ήταν ενισχυμένος και με παίκτες της Ομόνοιας, μπροστά σε 10.000 θεατές. Ο Πούσκας, που έβαλε το πρώτο γκολ, είχε επισκεφθεί και τον Ούγγρο πρώην προπονητή του ΑΠΟΕΛ Γιόζεφ Κίνσλερ, στο κατάστημα αθλητικών ειδών που διέθετε.
 
Την Κυριακή, 30 Ιουνίου ο Πεζοπορικός έπαιξε με την Ανόρθωση στην Αμμόχωστο, κερδίζοντας με 4-0 στο ασφυκτικά γεμάτο ΓΣΕ την ομάδα που μόλις είχε ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια και μάλιστα αήττητη. Στις 3 Ιουλίου ο Πεζοπορικός έγινε η ρεβάνς του αγώνα στο ΓΣΠ, απέναντι σε Μικτή ομάδα της Λευκωσίας (παίκτες ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας, Ολυμπιακού) στο ΓΣΠ. Το παιχνίδι ήταν ισόπαλο 3-3 (ο Πούσκας ισοφάρισε 1-1). Το τέλος της περιοδείας του Πούσκας στην Κύπρο ήταν άδοξο, αφού αποχώρησε από το τελευταίο παιχνίδι (Άρης – Πεζοπορικός), που έγινε την Κυριακή, 7 Ιουλίου στο ΓΣΟ. Έχοντας σκοράρει τα δύο πρώτα γκολ, στο 36ο λεπτό ο Πούσκας σέρβιρε ένα τρίτο στον Μυρίστη, που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Ο Ούγγρος διαφώνησε με την απόφαση του διαιτητή και αποχώρησε.
 

Δειτε Επισης

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Η θέση της Ομόνοιας για το γηπεδικό-«Ο πρόεδρος θα ενημερώσει τον κόσμο την κατάλληλη στιγμή»
Η Αγγλία έβγαλε με αγγαρεία την υποχρέωση, όμως πρέπει να βρεθεί λύση στο τραγικό θέαμα με Μαγκουάιρ
Οι αποδόσεις για τον τίτλο, η καθοριστική 5η αγωνιστική και η μάχη για την Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Φιλική νίκη για την Ομόνοια κόντρα στην Αγία Νάπα στο Ηλίας Πούλλος
Έπεσε στο μισό το χρέος του σωματείου της Ομόνοιας-«Θα προσπαθήσουμε να το σπρώξουμε κάτω από 8 εκ.»
Ιστορική συμμετοχή για τον Οζλέρ στην Εθνική Νέων