Ο πρώτος τελικός στο Μακάρειο, η μοιρασιά των 2400 λιρών και το πέναλτι με διαμαρτυρίες

Ως ιστορικής σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί ο τελικός κυπέλλου του 1979 ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ, λόγω της διεξαγωγής του στο Μακάρειο στάδιο.
 
Το νεόκτιστο στάδιο λειτούργησε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη σεζόν και επί της ευκαιρίας αποφασίστηκε όπως φιλοξενήσει και τον τελικό κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων.
 
Τα δύο σωματεία δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους στα 90 λεπτά αγώνα και οδηγήθηκαν στην παράταση. Η ιστορία κατέγραψε τον ΑΠΟΕΛ ως τροπαιούχο αφού οι γαλαζοκίτρινοι επικράτησαν με 1-0 χάρη σε γκολ του Κούλη Παντζιαρά στο 13’ του επιπρόσθετου χρόνου της παράτασης.
 
 
Μετά από ατομική ενέργεια του Τάκη Αντωνίου η μπάλα κατέληξε στον Κύπριο αμυντικό των γαλαζοκιτρίνων της Λευκωσίας, ο οποίος έχοντας μπροστά του δύο αμυντικούς της λεμεσιανής ομάδας έπιασε ένα δυνατό ξερό σουτ και νίκησε τον τερματοφύλακα Κωνσταντίνου στην αριστερή του γωνία.
 
Τα μαγικά χαρτάκια του τελικού
Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από 15 χιλιάδες εισιτήρια τα οποία δεν κατάφεραν τελικά να εξαντλήσουν. Στον τελικό κυπέλλου κόπηκαν 9.468 εισιτήρια και εισπράχθηκαν εννέα χιλιάδες λίρες. Τα δύο σωματεία μοιράστηκαν από 2.400 λίρες.
 
 
Οι στολές των δύο γαλαζοκίτρινων 
Λόγω του ότι οι δύο ομάδες είχαν τα ίδια χρώματα, πριν από τον τελικό έγινε κλήρωση για το ποια ομάδα θα φορέσει την πρώτη της στολή. Την κλήρωση κέρδισε ο ΑΠΟΕΛ με την ομάδα της Λεμεσού να κατεβαίνει στον τελικό με λευκές φανέλες και γαλάζια παντελονάκια, αντί τις κλασσικές γαλαζοκίτρινες εμφανίσεις.
 
Το πέναλτι που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες
Στα αξιοσημείωτα του τελικού ήταν το πέναλτι το οποίο κέρδισε ο ΑΠΟΕΛ στο 33’ της αναμέτρησης με τους παίκτες της ΑΕΛ να διαμαρτύρονται στον διαιτητή της αναμέτρησης, Σώτο Αυξεντίου.
 
 
Σε διεκδίκηση κεφαλιάς μεταξύ του Σταύρου και του Πετράκη, ο αμυντικός της ΑΕΛ κέρδισε την κεφαλιά και πέφτοντας στο έδαφος έπεσε πάνω στον Πέτρου με τον Κύπριο διαιτητή να υποδεικνύει την άσπρη βούλα. 
 
Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής ο τερματοφύλακας της ΑΕΛ, Ανδρέας Κωνσταντίνου ήταν ανάμεσα στους πολυτιμότερους παίκτες του τελικού και εξαργύρωσε την καλή του εμφάνιση αφού «ψάρεψε» τον Τάκη Αντωνίου αποκρούοντας το πέναλτι.
 
Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρος για την απόκρουσή του και προσέγγισε τον παλαίμαχο του ΑΠΟΕΛ πριν την εκτέλεση και του είπε: «Τάκη μου, είναι κρίμα, θα τα έχουν όλοι μαζί σου, γιατί όποιος χτυπήσει το πέναλτι θα το πιάσω».
 
«Δυστυχώς για σένα εγώ θα το χτυπήσω», ήταν η άμεση απάντηση του Αντωνίου. Τον διάλογο των δύο ήρθε να κλείσει ο πορτιέρε της ΑΕΛ με τη χαρακτηριστική ατάκα: «Εν να φάεις κλάππα». 
 
Τα πανηγύρια των νικητών στον εξώστη
Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής μετά το γύρο του θριάμβου στο γήπεδο αρκετοί οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κατευθύνθηκαν στο οίκημα του σωματείου και πανηγύρισαν την κατάκτηση του κυπέλλου.
 
Στον εξώστη πήρε το λόγο ο Νίκος Καρύδης, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές τις επιτυχίας αλλά και τους οπαδούς της ομάδας για τη θερμή τους συμπαράσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
 
 
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Στα αξιοσημείωτα ήταν η παρουσία 22 Κύπριων παικτών στις ενδεκάδες των δύο μονομάχων, ενώ ο μοναδικός ξένος από τους δύο συλλόγους ήταν ο Βούλγαρος τεχνικός της λεμεσιανής ομάδας, Τόμοφ. 
 
ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Μενελάου, Στεφάνου, Σταύρου, Ν. Παντζιαράς, Κ. Παντζιαράς, Πέτρου, Τιμοθέου (86′ Μαραγκός), Χατζηθωμάς, Χαϊλής, Αντωνίου.
 
ΑΕΛ: Κωνσταντίνου, Αντωνίου, Γιαλλούρης, Μιχαηλίδης (103′ Άριστος), Στυλιανού, Σωκράτους, Τζορτζ, Βούρας, Αριστοτέλους (75′ Αυγουστής), Μαυρουδής, Πελεντρίτης.
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε εισιτήρια για τους δυο τελευταίους αγώνες η Ανόρθωση-«Αυτά τα sold out… θα είναι μόνο για μας»
Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Κυπελλούχος για τέταρτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ Κ19