Οι γειτονιές τσιγγάνων, η ανάδειξη στη Σεβίλλη και η απογείωση με ʼρσεναλ

Ξημερώνοντας το Σάββατο της 1ης Ιουνίου του 2019, όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου ήταν σε αναμονή για τον μεγάλο τελικό του Champions League.

Τα πάντα, όμως, σκοτείνιασαν στο άκουσμα της είδησης του ξαφνικού θανάτου του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες. Ο Ισπανός εξτρέμ πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα προκαλώντας σοκ και θλίψη σε όλο τον κόσμο.

1. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ

Ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες είδε για πρώτη φορά το φως την 1η ημέρα του Σεπτεμβρίου το 1983. Γεννήθηκε στην περιοχή Utrera και είναι τσιγγάνικης καταγωγής. Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου μπήκε μέσα του από νωρίς. Και σε ηλικία 10 ετών ενσωματώθηκε στις Ακαδημίες της Σεβίλλης. Έπαιξε σε όλα τις ομάδες μικρών ηλικιών, πριν υπογράψει συμβόλαιο με την ανδρική ομάδα το 1999.

Το ντεμπούτο του έγινε απέναντι στη Σαραγόσα, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Πολλοί είχαν ήδη αρχίσει να διαπιστώνουν το ταλέντο του Ρέγιες, με την κλήση του στην Εθνική Ισπανίας να έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. Στη Σεβίλλη έμεινε μέχρι το 2004. Σε 32 συμμετοχές με τη δεύτερη ομάδα σημείωσε 1 τέρμα, ενώ σε 86 συνολικά παιχνίδια με την πρώτη ομάδα βρήκε τα αντίπαλα δίχτυα 21 φορές.

Η εξέλιξη που παρουσίασε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ραγδαία. Όταν πήγε για πρώτη φορά στην προπόνηση είχε μακριά μαλλιά, το σώμα του ήταν λεπτό, ενώ με δυσκολία ήξερε να διαβάζει και να γράφει. Ήταν, όμως, ένα σπουδαίο ταλέντο, που οι Ανδαλουσιανοί επένδυσαν πάνω και ο ίδιος τους δικαίωσε. Μάλιστα, ο Χοακίν Καπαρός ήταν ξεκάθαρα αντίθετος στο να παραχωρηθεί ο Ρέγιες, ωστόσο δεν κατάφερε να τον κρατήσει.

2. Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ

Η συνέχεια της καριέρας του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες ήταν στο Λονδίνο με τη φανέλα της Άρσεναλ. Η συγκεκριμένη μεταγραφή κόστισε περί τα 17 εκατομμύρια λίρες. Για τον ίδιο τον παίκτη ήταν ένα σοκ. Έπαιζε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο σε άλλη ομάδα, βρισκόταν για πρώτη φορά σε άλλη χώρα, υπήρχε θέμα με τη γλώσσα, ενώ ακόμα και ο καιρός ήταν κάτι που ο ίδιος δεν είχε συνηθίσει. Το ντεμπούτο του έγινε την 1η ημέρα του Φεβρουαρίου του 2004, στη νίκη της Άρσεναλ με 2-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρέγιες έβαλε αυτογκόλ απέναντι στη Μίντλεσμπρο σε παιχνίδι για το Λιγκ Καπ, αλλά η συνέχεια ήταν καλύτερη. Βρήκε δίχτυα σε καθοριστικά παιχνίδια στο FA Cup αλλά και σε αναμετρήσεις του Champions League. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν πως βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στο αήττητο πρωτάθλημα του 2004.

Παρέμεινε στο Λονδίνο, έφτασε με την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ μέχρι τον τελικό του Champions League το 2006 -εκεί όπου έχασε από τη Μπαρτσελόνα με 1-2-, ωστόσο είχε ήδη αρχίσει να κλείνει ο κύκλος του στην Άρσεναλ. Ο λόγος ήταν πως έψαχνε να επιστρέψει στην πατρίδα του και παράλληλα υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

3. MR. EUROPA LEAGUE

Με την φανέλα της Άρσεναλ μέτρησε 16 γκολ σε 69 συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2006 επέστρεψε στην πατρίδα του για να φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2006 έβαλε το πρώτο του γκολ με τη νέα του ομάδα. Με φάουλ. Το πια κομβικά τέρματα, όμως, τα πέτυχε απέναντι στη Μαγιόρκα, στην τελευταία στροφή του ισπανικού πρωταθλήματος, όταν πήρε τη θέση του τραυματία Μπέκαμ, οδήγησε τη Ρεάλ στη νίκη επί της Μαγιόρκα και παράλληλα στην κατάκτηση του τίτλου.

Δεν έμεινε πάνω από μία σεζόν στη Ρεάλ. Παρέμεινε στη Μαδρίτη αλλά μετακόμισε στην Ατλέτικο. Τη φανέλα της οποίας φόρεσε από το 2007 έως το 2011, μ’ εξαίρεση την αγωνιστική περίοδο 2008-09 όταν έπαιξε στην Πορτογαλία για λογαριασμό της Μπενφίκα και σε 26 ματς βρήκε 4 φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Με την Ατλέτικο σημείωσε 8 τέρματα σε 103 συμμετοχές, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως έφτασε στους πρώτους του ευρωπαϊκούς τίτλους. Πιο συγκεκριμένα, το 2010 και το 2012 βοήθησε την Ατλέτικο Μαδρίτης να φτάσει στην κορυφή του Europa League, ενώ το 2010 κατέκτησε και το Super Cup απέναντι στην Ίντερ, σκοράροντας μάλιστα στην αναμέτρηση.

Το 2012, το ποδοσφαιρικό του ταξίδι συνεχίστηκε εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Στη Σεβίλλη. Στην οποία έμεινε τελικά μέχρι το 2016 και κατάφερε να ζήσει σπουδαίες στιγμές. Ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας των Ανδαλουσιανών που κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές το Europa League. To 2014, το 2015 και το 2016. Ο ίδιος έφτασε τις 5 κατακτήσεις. Mr. Europa League θα μπορούσε να τον πει κάποιος. Συνολικά, φόρεσε τη φανέλα της Σεβίλλης 109 φορές στο δεύτερο πέρασμα του από τον σύλλογο, με 9 τέρματα ως απολογισμό.

4. ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Ο Ρέγιες ήταν σε μία γενιά Ισπανών με τρομερό ταλέντο. Μία γενιά που... σάρωσε τα πάντα. Ο ίδιος βέβαια ήταν εκτός αποστολής σε σημαντικές στιγμές για τη χώρα του. Όπως το Euro 2008, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 μέτρησε μόλις 1 συμμετοχή. Η πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της Ισπανίας έγινε τον Σεπτέμβριο του 2003, ενώ προηγουμένως είχε συμμετοχές με την Εθνική U16, την Εθνική U19 και την Εθνική U21.

Με την Ανδρών έπαιξε συνολικά 21 φορές σκοράροντας 4 τέρματα. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως έπαιξε και για λογαριασμό της Εθνικής Ανδαλουσίας μία φορά...

5. ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Για πολλούς, ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που θα μπορούσε. Είχε ορισμένες στιγμές που δεν τον βοήθησαν να εξελιχθεί, ίσως να πήρε και ο ίδιος λάθος αποφάσεις σε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους. Παρόλα αυτά, ομολογουμένως, ήταν ένας παίκτης που πέτυχε πάρα πολλά στην καριέρα του. Το τέλος του, όμως, σόκαρε όλο τον πλανήτη. Ο Ισπανός επιθετικός έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη κοντά στην πόλη Utrera που γεννήθηκε. Μία είδηση που βύθισε στο πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μία είδηση που σε σοκάρει και δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το βίντεο της χρονιάς: Ο Τζον Σίνα τα λέει με τον Χάαλαντ φορώντας περούκα και φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι!
Συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Η Μπαρτσελόνα βγάζει στο σφυρί τρεις παίκτες
Κοντά στην έξοδο ο «Ντέιβιντ Μπέκαμ» των 120 εκατομμυρίων, ο Πεπ δεν περιστρέφεται γύρω από παίκτες
Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ