Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

ΒΙΝΤΕΟ: Η omada στην προπόνηση του Κοντίδη-Τα μυστικά της ζωής ενός πρωταθλητή

Στέλιος Στέλιου, Πέτρος Πετρή  07/06/2019 06:40
ΒΙΝΤΕΟ: Η omada στην προπόνηση του Κοντίδη-Τα μυστικά της ζωής ενός πρωταθλητή
Ο Κύπριος ιστιοπλόος μιλάει στην omada.com.cy για τις χαμένες κούρσες στα 15 του-Οι... 24 ώρες προπόνησης σε μία ημέρα και οι μάχες με τα κιλά και τον άνεμο!

ΒΙΝΤΕΟ: Η omada στην προπόνηση του Κοντίδη-Τα μυστικά της ζωής ενός πρωταθλητή

Στέλιος Στέλιου, Πέτρος Πετρή  07/06/2019 06:40
2005, σε ηλικία 15 ετών. Ο Παύλος Κοντίδης τρέχει για πρώτη φορά σε διεθνής διοργάνωση της αντρικής κατηγορίας. Δεν μπόρεσε να τερματίσει σε δύο κούρσες. Μία 15ετία μετά είναι Ολυμπιονίκης (αργυρό μετάλλιο το 2012 στο Λονδίνο), ενώ κέρδισε δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο τα τελευταία δύο χρόνια (2017, 2018) σε Σπλιτ και Άρχους αντίστοιχα.
 
«Στις νότιες θάλασσες της Γαλλίας, στο Γερς, που είναι ένας αγώνας ο οποίος θεωρείτο – γιατί φέτος έχει σταματήσει – το Γουίμπλεντον της ιστιοπλοΐας. Την πρώτη ημέρα είχε τόσο πολύ άνεμο που από τις πολλές φορές που αναποδογυρίστηκε το σκάφος δεν κατάφερα να τερματίσω στα 15’ που έχεις από τον πρώτο και είχα «did not finish» εξιστορεί στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα μας, omada.com.cy και συμπληρώνει:
 
«Όταν ήρθα στον τερματισμό, μετά την πρώτη κούρσα, ο ένας από τους διοργανωτές που ήταν εκεί για safety boat μού δείχνει ότι "τελείωσε η ημέρα για εσένα". Και του λέω εγώ έτσι θυμωμένα γιατί; Γυρίζει και μου δείχνει ότι το γκρουπ μου ξεκινούσε ήδη τη δεύτερη ιστιοδρομία. Ήταν ήδη μακριά, εγώ δεν είχα χρόνο καν να πάω να ξεκινήσω. Έτσι την πρώτη ημέρα είχα δύο κούρσες που δεν μπόρεσα να τερματίσω. Και αυτό ήταν το ξεκίνημά μου».
 

24 ώρες προπόνησης
Για να φθάσει, όμως, στο πιο ψηλό επίπεδο χρειάζεται να κάνει αρκετές προπονήσεις. «Όταν με ρωτάνε πόσες ώρες κάνεις προπόνηση την ημέρα, τους απαντώ ότι είναι 24 ώρες την ημέρα. Δεν είναι μόνο οι ώρες προπόνησης, είναι ολόκληρη η διαδικασία και το τι θα φας, πότε θα φας, πώς θα το φας. Να ξεκουράσεις το σώμα σου. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι σε αυτές τις εντάσεις προπόνησης» σημειώνει.


 
Η κάθε λεπτομέρεια παίζει το δικό της ρόλο. Ακόμη και το κάθε γραμμάριο παίζει το δικό του ρόλο. «Σε σχέση με τους άλλους αθλητές ανά το παγκόσμιο, εγώ είμαι από τους ελαφριούς θα έλεγα. Είμαι μεταξύ 82-83 κιλά. Για παράδειγμα στην Γένοβα πρόσφατα που είδαμε ότι θα είχε εντελώς άπνoιες όλη την εβδομάδα, μέσα σε δύο ημέρες από τα 83 έπεσα στα 81 κιλά γιατί ήξερα ότι θα με βοηθούσε αυτό το πράγμα».


 
Για να παραμείνει σε ψηλό επίπεδο χρειάζεται να χάσει πολλά απλά πράγματα της καθημερινότητας. «Αν με συγκρίνεις με έναν άνθρωπο της καθημερινότητας, χωρίς να θέλω να θίξω τον οποιοδήποτε, είναι διαφορετικό. Η ζωή του πρωταθλητή είναι πολύ διαφορετική, είναι ένας δρόμος που επέλεξα και αναγνωρίζω αυτές τις διαφορές, αλλά δεν είναι κάτι που με ενοχλεί, διότι έχω τα όνειρά μου, έχω το στόχο μου και είναι αυτά που με χαροποιούν. Όταν με το καλό έρθει η ηλικία για να διπλώσω τα κατάρτια, τότε θα υπάρχει και χρόνος να γίνω και εγώ άνθρωπος της καθημερινότητας, ας το πούμε έτσι».
 
Βήμα-βήμα η προπόνησή του
Στην επίσκεψή μας στο «Κέντρο Ιστιοπλοϊκών Αγώνων», όπου πραγματοποιεί τις προπονήσεις του όταν είναι στην Κύπρο, ακολουθήσαμε τα βήματά του για να μεταφέρει το σκάφος στη θάλασσα. Μία διαδικασία που ο Παύλος Κοντίδης ακολουθεί καθημερινά, αν δεν βρει εμπόδιο τον άνεμο.

«Πολλές φορές πρέπει να περιμένουμε τον άνεμο. Στην προπόνηση, είτε στον αγώνα. Είναι και αυτό κάτι πολύ σημαντικό. Σε ένα αγώνα μπορεί να είναι προγραμματισμένη η κίνηση στις 12 και εσύ να πρέπει να περιμένεις μέχρι τις 3. Άρα αυτές τις 3 ώρες εσύ θα πρέπει να περιμένεις γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατεβάσουν τη σημαία της αναβολής και έχεις μία ώρα μέχρι την εκκίνηση. Άρα δεν μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου να μην είσαι συγκεντρωμένος. Πολλές φορές είναι παιχνίδι ψυχολογίας».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας