Το επαγγελματικό συμβόλαιο περνάει από την Αγγλία

«Να φύγεις, να πας στο εξωτερικό». Αυτή ίσως είναι η πιο συχνή συμβουλή που ακούνε οι  πιτσιρικάδες που ξέρουν μερικά καντάρια μπάλας περισσότερα από το μέσο όρο. Σε μια ξενομανή κοινωνία όπως η κυπριακή, η ποδοσφαιρική μετανάστευση θεωρείται κατόρθωμα που πρέπει κάθε νεαρός να κυνηγήσει.
 
Και μπορεί η διεθνής καριέρα να παραμένει ακόμα όνειρο απατηλό για τους πλείστους Κύπριους ποδοσφαιριστές που μεταναστεύουν πριν τα 18, όμως το ψωμί της ξενιτιάς μετουσιώνεται πολλές φορές σε ένα συμβόλαιο με ομάδα Α’ Κατηγορίας. Κατά κανόνα τα παιδιά που παίζουν κάπου στην Αγγλία ή αλλού, βρίσκουν πιο εύκολα συμβόλαιο σε σχέση με συναδέλφους τους που μένουν στην Κύπρο.
 

Τελευταίο παράδειγμα ο 19χρονος Χρίστος Σιέλης  που στα 15 του είχε φύγει από την Κύπρο και τα δύο τελευταία χρόνια είχε συμβόλαιο με την Shrewsbury.
 
Παρόμοια διαδρομή ακολούθησε και ο 29χρονος σήμερα αδελφός του Βαλεντίνος, που έφυγε στα 11 για την Άρσεναλ, έπαιξε στα αναπτυξιακά της Τότεναμ, υπέγραψε επαγγελματικά στην Doncaster και γύρισε στα 18 του – σήμερα αγωνίζεται στην Κορέα. Ίδια διαδρομή και για τον μεγάλο Σιέλη, τον 33χρονο Γιώργο που έφυγε στα 18 για Αγγλία και γύρισε με επαγγελματικό συμβόλαιο (με τον Απόλλωνα) στα 22.

Εξαίρεση στον κανόνα o Ανδρέας Μακρή, που υπέγραψε επαγγελματικά ξεκινώντας από τις ακαδημίες της Πάφου, πήγε στη Ανόρθωση και κατόπιν πωλήθηκε στη Walsall, πριν γυρίσει στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ.

Ξάδερφος των αδελφών Σιέλη είναι ο Νικόλας Ιωάννου που έφυγε μικρός για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επαναπατρίστηκε για να υπογράψει στον ΑΠΟΕΛ. Στη Νότιγχαμ Φόρεστ είχε πάει στα 16 του ο Κωστάκης Αρτυματάς, γυρνώντας στην Ένωση στα 19, ένα χρόνο πριν πάει στον ΑΠΟΕΛ. Το ίδιο και ο μικρότερος αδελφός του Παναγιώτης, που στα 15 έφυγε από την Ένωση για την West Bromwich Albion γυρνώντας στα 19 του στην Ανόρθωση.
Γνωστή είναι η ιστορία του Γιώργου Εφραίμ ο οποίος έφυγε πιτσιρικάς από τον Απόλλων Λεμεσού για την Άρσεναλ, έπαιξε στους Ρέιντζερς και γύρισε για την Ομόνοια.

Στην Ατλέτικο Μαδρίτης ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά ο Ματία Σπόλιαριτς πριν επιστρέψει στον Απόλλων. O Ανδρέας Καρώ ήταν από τα 16 έως τα 20 στην Νότιγχαμ, πριν υπογράψει στον Απόλλων.
O Νίκος Εγγλέζου δεν πήγε στην Αγγλία αλλά στα 16 του έφυγε από τον Απόλλων Λεμεσού για την ΑΕΚ Αθηνών. Στα 20 του πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ Λάρνακας. Στα 17 του ο Δημήτρης Μουλαζίμης πήγε στην Άσκολι, πριν γυρίσει δύο χρόνια αργότερα στο Παραλίμνι.

Μπορεί λοιπόν τα όνειρα μιας διεθνής καριέρας να μένουν όνειρα προς το παρόν για τους ξενιτεμένους, ωστόσο, οι κόποι και οι θυσίες ανταμείβονται, τουλάχιστον με ένα καλό επαγγελματικό συμβόλαιο. Ας είναι…

Δειτε Επισης

Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου