Ο Κύπριος που με 5.500.000 ευρώ άφησε την ʼρσεναλ και έγραψε ιστορία στην Κίνα

Νίκος Γενάρης, ένα όνομα που τις τελευταίες μέρες αποτέλεσε θέμα συζήτησης ανάμεσα σε ξένα ΜΜΕ. Ο κυπριακής καταγωγής ποδοσφαιριστής, έγραψε ιστορία αφού πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική Κίνας στο φιλικό παιχνίδι με τις Φιλιππίνες στις 7 Ιουνίου 2019.
 
Το γεγονός αυτό, τον έκανε τον πρώτο ξένο ποδοσφαιριστή που αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη χώρα. Ο Γενάρης, γνωστός ως Λι Κε στην Κίνα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία, από Κύπριο πατέρα και Κινέζα μητέρα, η οποία του έδωσε ουσιαστικά το δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα.
 
 
Ο 26χρονος αμυντικός χαφ είχε αγωνιστεί στο παρελθόν με τις ομάδες Κ19, Κ18 και Κ17 της Εθνικής Αγγλίας, ενώ είχε την ευκαιρία να αγωνίζεται με τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου λόγω του πατέρα του, επέλεξε ωστόσο την Κίνα. Από πολύ νωρίς έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο Λονδίνο, αφού εντάχθηκε στην ακαδημία της Άρσεναλ το 2001.
 
Μάλιστα υπήρξε συμπαίκτης με τον αστέρα της Τότεναμ, Χάρι Κέιν στην τοπική ομάδα της Ρίτζγουει Ρόβερς, ενώ αμφότεροι συνυπήρξαν και στην ακαδημία της Άρσεναλ μέχρι την ηλικία των οκτώ χρόνων, όταν ο Άγγλος επιθετικός αποχώρησε για τους «πετεινούς».
 
Αγωνιζόμενος στις υποδομές της αγγλικής ομάδας για δέκα χρόνια, πήρε την ευκαιρία του με την πρώτη ομάδα καταγράφοντας τέσσερις συμμετοχές. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 22 Ιανουαρίου 2012 αντικαθιστώντας τον Τζουρού στο 46’ με τους Λονδρέζους να χάνουν εντός έδρας με 2-1.
 
 
Δεν κατάφερε ωστόσο να εδραιωθεί και αποχώρησε παίζοντας υπό τη μορφή δανεισμού σε Κάουντι, Μπόρνμουθ, και Γουίκομπ. Η ομάδα στην οποία έχτισε ουσιαστικά τ’ όνομά του ήταν η Μπρέντφορντ με την οποία μέτρησε 157 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.
 
Τον Ιανουάριο του 2019, η Γκουοάν Πεκίνου κινήθηκε για την απόκτησή του, πληρώνοντας την αγγλική ομάδα 5.500.000 ευρώ για να τον κάνει τον δικό της.
 
Η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν είχε καλέσει ποτέ ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν είχε γεννηθεί στη χώρα για να συμμετάσχει στην Εθνική αφού ήταν ενάντια σε αυτή την πρακτική, ωστόσο άρχισε ν’ αλλάζει γνώμη στην πάροδο των χρόνων αφού στόχος ήταν να έρθει σταδιακά η βελτίωση και τα θετικά αποτελέσματα.
 
Σύμφωνα με τον Τύπο της Κίνας, η χώρα δεν αναγνωρίζει τη διπλή εθνικότητα με αποτέλεσμα ο Γενάρης ν’ αφήσει οριστικά το βρετανικό του διαβατήριο, έτσι ώστε να μπορεί ν’ αγωνιστεί με τη χώρα που τον έχει «υιοθετήσει».
 
 
Ο ίδιος πάντως παρουσιάζεται πεπεισμένος να προσαρμοστεί στις συνθήκες το συντομότερο δυνατό, κάτι το οποίο είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξή του.
 
«Άρχισα να μαθαίνω τον Εθνικό ύμνο όταν πρωτοήρθα, βήμα με βήμα. Θα συνεχίσω τις σπουδές μου και ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα μπορώ να δίνω συνέντευξη στα Κινέζικα. Είμαι πολύ περήφανος για την πρώτη μου συμμετοχή. Η Κίνα είναι μεγάλη χώρα και ο στόχος μας είναι να παίξουμε σ’ ένα παγκόσμιο κύπελλο, το να είσαι μέλος μιας ομάδας που καταφέρνει να πάει σε ένα μεγάλο τουρνουά είναι κάτι εκπληκτικό».

Δειτε Επισης

Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου
Τελικός Copa Del Rey: Ο εξορκιστής Βαλβέρδε και η κατάρα του Μαραντόνα
Έφυγε παιδί από τη Μάντσεστερ Σίτι, έγινε άνδρας στην Τσέλσι-Ο Πάλμερ δεν ήταν χαμένος από χέρι
Η Φενέρ είναι «καυτή» επιθετικά και έγινε η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία
Κριστιάνο Ρονάλντο vs Λιονέλ Μέσι-Ποιος έχει πετύχει περισσότερα χατ τρικ στην καριέρα του;