Οι δώδεκα στιγμές που σημάδεψαν τον Νούνο Μοράις στον ΑΠΟΕΛ

Λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Κάπως έτσι θα θυμούνται οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ την απόσυρση του Νούνο Μοράις από την ενεργό δράση και τη συνέχιση της συνεργασίας με την ομάδα της καρδιάς του από άλλο πόστο, αφού η μορφή του Πορτογάλου είναι πλέον συνυφασμένη με τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

12 ολόκληρα χρόνια κράτησε το μακρύ ταξίδι του εμβληματικού αρχηγού με τους πρωταθλητές. Κανείς ωστόσο δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η πρώτη σεζόν του Μοράις στο νησί μας θα οδηγούσε εν τέλει σε τόσες επιτυχίες.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Τσέλσι δεν αγωνιζόταν στη φυσική του θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (2007-08) με αποτέλεσμα να βρεθεί πολύ κοντά στην έξοδό του από τον «Αρχάγγελο».

Εκείνο το βράδυ της 17ης Μαΐου 2008, έμελλε ν’ αλλάξει ολόκληρη την ιστορία του ΑΠΟΕΛ αλλά και του ίδιου. Ο Μοράις ανοίγει το σκορ στον τελικό κυπέλλου κόντρα στην Ανόρθωση στο νικηφόρο 2-0 των γαλαζοκιτρίνων και από τότε καταγράφει αδιάκοπα συμμετοχές σ’ όλες τις διοργανώσεις.

Εννέα πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, τέσσερα σούπερ καπ και οι ιστορικές προκρίσεις στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ και στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα του Πορτογάλου «στρατιώτη» του ΑΠΟΕΛ.  

Ποιες ήταν όμως οι 12 από τις πιο σημαντικές στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα του Νούνο Μοράις στους πολυπρωταθλητές;

Καλοκαίρι 2007-Πρώτη προπόνηση 

Υπό την καθοδήγηση του Μαρίνου Ουζουνίδη, οι γαλαζοκίτρινοι αρχίζουν την προσπάθειά τους στην πρώτη προπόνηση στον «Αρχάγγελο». Ο Πορτογάλος… φιγουράρει δίπλα από σπουδαία ονόματα όπως οι Ρικάρντο Φερναντές, Νίκος Μαχλάς και Χρύσης Μιχαήλ. 

 
Γκολ και νίκη στον τελικό κυπέλλου με Ανόρθωση τον Μαΐο του 2008
Χωρίς υπερβολή το παιχνίδι που άλλαξε τη μοίρα του ποδοσφαιριστή στον ΑΠΟΕΛ. Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση στον χώρο της μεσαίας γραμμής και πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της αναμέτρησης, άνοιξε τον δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου.
 
 
Η πρώτη ιστορική πρόκριση σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
Οι γαλαζοκίτρινοι κατάφεραν ν’ ανατρέψουν τα σε βάρος τους δεδομένα αφού επικράτησαν στο ΓΣΠ της Κοπεγχάγης με 3-1 στις 26 Αυγούστου 2009 και παρά την ήττα με 1-0 στον πρώτο αγώνα στη Δανία πήραν μια ιστορική πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
 

Η πιο «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του συλλόγου
7 Μαρτίου 2012, η σημαδιακή ημερομηνία που ο ΑΠΟΕΛ έκανε την Ευρώπη να… παραμιλά. Οι γαλαζοκίτρινοι επικράτησαν της Λιόν στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3 και προκρίθηκαν στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Νούνο Μοραίς είχε ευστοχήσει μάλιστα στο δεύτερο πέναλτι, ενώ η κανονική διάρκεια είχε λήξει με 1-0 υπέρ των πρωταθλητών.

Η παρουσία του στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»
Ο πρώην αρχηγός των γαλαζοκιτρίνων έδωσε το παρών του τόσο στην πρώτη επίσκεψη της ομάδας στη φάση των «8» του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη «Βασίλισσα», όσο και στη δεύτερη το 2017.

Ο τελικός που έφερε το νταμπλ το 2014-15
Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε στον επεισοδιακό τελικό της 20ης Μαΐου της ΑΕΛ με 4-2 στο ΓΣΖ και κατέκτησε το δεύτερο νταμπλ επί εποχής του Πορτογάλου μέσου και το 21ο κύπελλο της ιστορίας του. 

 
Το δεύτερο ευρωπαϊκό θαύμα
Οι πρωταθλητές καταφέρνουν να τερματίσουν στην πρώτη θέση του ομίλου τους στο Γιουρόπα Λιγκ και τίθενται αντιμέτωποι με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στη φάση των «32» της διοργάνωσης.
 
Με ήττα 3-2 στην Ισπανία και νίκη 2-0 θα εξασφαλίσουν ακόμη μια σπουδαία πρόκριση απέναντι σ’ έναν ιστορικό σύλλογο.
 
 
Η τελευταία ανανέωση
Στις 21 Μαΐου 2018 έπεσαν οι υπογραφές στο τελευταίο συμβόλαιο του Πορτογάλου με τον ΑΠΟΕΛ. Μετά τη μονοετή συνεργασία αποφασίστηκε όπως ο Μοράις τερματίσει την καριέρα του συνεχίζοντας στην ομάδα από άλλο πόστο.
 

Το ασύλληπτο ρεκόρ των 500 συμμετοχών
Ο επί σειρά ετών αρχηγός της λευκωσιάτικης ομάδας έφτασε τις 500 συμμετοχές τον Ιανουάριο του 2019 και βραβεύτηκε στον αγώνα κόντρα στη Δόξα Κατωκοπιάς.

Ο πολύπειρος μέσος συμπλήρωσε τελικά 525 συμμετοχές με τους πρωταθλητές σ’ όλες τις διοργανώσεις και κατάφερε να γίνει ο μακροβιότερος ξένος στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, μετρώντας 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον «Αρχάγγελο».

 
Το ρεκόρ που καταρρίφθηκε στην τελευταία σεζόν
Η τελευταία σεζόν συνδυάστηκε με ρεκόρ στις προσωπικές επιδόσεις σκοραρίσματος για τον Μοράις, αφού κατάφερε να σημειώσει 13 γκολ στο πρωτάθλημα και αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ του ΑΠΟΕΛ την περασμένη σεζόν. 
 
Το τελευταίο τέρμα του, το πέτυχε στις 4 Μαΐου 2019 στο νικηφόρο 3-0 επί του Απόλλωνα στον θεσμό του πρωταθλήματος.

Το τελευταίο πρωτάθλημα
Μετά τη νίκη στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα με 3-0, οι γαλαζοκίτρινοι εξασφάλισαν και μαθηματικά τον τίτλο. Η φιέστα των πρωταθλητών έγινε στις 18 Μαίου με αντίπαλο την ΑΕΛ, όταν και ο Πορτογάλος πρόσθεσε ακόμη ένα τρόπαιο στη... βαριά συλλογή του.

Τα τελευταία «χτυπήματα» ως παίκτης του ΑΠΟΕΛ
Ο Νούνο Μοράις διατηρούσε πάντοτε εξαιρετική σχέση με τους φίλους της ομάδας. Στα τελευταία του μηνύματα ως ποδοσφαιριστής, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο, τον οποίο έχρισε ως βασικό παράγοντα παραμονής του στους γαλαζοκίτρινους όλα αυτά τα χρόνια.

«Το αξίζετε. Και για σας θέλω να συνεχίσω, ακόμα και αν είναι με πόνο ή αίμα, θα παλεύω μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η φανέλα μας είναι αιώνια και εσείς είστε αιώνια στην καρδιά μου. Η αγάπη μου για σας είναι τεράστια. ΜΟΝΟ ΑΠΟΕΛ», είχε αναφέρει αρχικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Μερικές εβδομάδες αργότερα επέλεξε ν' ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του μέσω μιας προσωπικής δήλωσης ευχαριστώντας όλους όσους συνεργάστηκε στη 12ετή του παρουσία και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο από άλλο πόστο στην οικογένεια του ΑΠΟΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Η καυτή σφυρίχτρα στο ντέρμπι κορυφής στην Αρένα-Όλοι ορισμοί
Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, το κόστος και ο χρόνος παράδοσής του
Δάκρυσε ο επενδυτής για το νέο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-«Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο»
Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής