Το όνειρο του Ουζόχο που κατέρρευσε και η κόντρα στην πατρική επιθυμία

Τη φανέλα της Ομόνοιας θα φοράει από τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν ο Φράνσις Ουζόχο. Ο Νιγηριανός πορτιέρε θ' αντικαταστήσει τον Τόμας Μεχίας και θα πλαισιώσει τον Κωνσταντίνο Παναγή κάτω από τα δοκάρια των πρασίνων, αφού αποκτήθηκε με υποσχετική από τη Λα Κορούνια για ένα χρόνο.

Ο 20χρονος τερματοφύλακας έγινε γνωστός από το πέρασμά του από την Ανόρθωση στην περσινή σεζόν με τον γνωστό απόηχο που προκάλεσε η συμμετοχή του στο παιχνίδι πρωταθλήματος της 19ης αγωνιστικής κόντρα στον Απόλλωνα.

Ακούγοντας το όνομα του νεαρού πορτιέρε, αρκετοί θα ανατρέξουν και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όταν ο παίκτης αποτέλεσε τη βασική λύση για την Εθνική ομάδα της χώρας του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, απέσπασε θετικά σχόλια από τους φίλους της χώρας του.

Για την ιστορία, η Νιγηρία έχασε δύσκολα από τη φιναλίστ Κροατία (σ.σ. 2-0), κέρδισε τη μαχητική Ισλανδία (σ.σ. 2-0) και έχασε από την Αργεντινή (σ.σ. 2-1). Ο Νιγηριανός πορτιέρε κατέχει ένα σημαντικό ρεκόρ στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας Ισπανίας, έχοντας εμπειρία και από το παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο ο δρόμος που ακολούθησε σίγουρα δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα.

Από… αργός επιθετικός, στο τέρμα

Σε ηλικία 12 ετών, ο Φράνσις Ουζόχο, είδε το όνειρό του να ακολουθήσει εκείνο που αγαπά να… καταρρέει έστω και προσωρινά. Όπως (σχεδόν) όλα τα παιδιά στην ηλικία του ήθελε να γίνει επιθετικός και να σκοράρει πολλά γκολ, με τη φιλοδοξία ότι κάποια μέρα θα κατάφερνε να παίξει στην Εθνική του ομάδα.

Ο προπονητής του τον συμβούλεψε λέγοντάς του πως είναι πολύ αργός για να γίνει επιθετικός, ωστόσο του πρότεινε να δοκιμαστεί ως τερματοφύλακας αφού τόσο ο σωματότυπος αλλά και τα μακριά του χέρια τον έκαναν να ξεχωρίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες του ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, υποτιμάται αρκετά η θέση του τερματοφύλακα, στην οποία συνήθως αγωνίζονται πιο αδύναμοι παίκτες.

Η αντίθετη επιθυμία του πατέρα του!

Ακόμα ένα εμπόδιο στο να ακολουθήσει την καριέρα που ονειρευόταν, ήταν ο πατέρας του, ο οποίος του απαγόρευε να παίζει ποδόσφαιρο και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τον τιμωρούσε όταν δεν τον υπάκουε.

Ο ίδιος πίστευε πως ένα επάγγελμα με περισσότερη μόρφωση θα ήταν τρόπος να αποφύγει ο γιος του τις λεγόμενες κακές παρέες και να μείνει μακριά από ναρκωτικά και ποτά. Παρά την αρχική του άρνηση ο Φράνσις Ουζόχο Σίνιορ, τελικά αποδέχθηκε την επιλογή του γιου του και χάρηκε με τις επιτυχίες που έχει στην αρχή της καριέρας τους.

Το βήμα προς τη Λα Κορούνια

Το 2016 έκανε το μεγάλο βήμα παρά τις δυσκολίες που βρέθηκαν στο δρόμο του και κίνησε την περιέργεια της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια η οποία τον απέκτησε από την ακαδημία «Aspire» στο Κατάρ (σ.σ. στην οποία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα έξω από τη χώρα του).

Τον Οκτώβριο του 2017 κατάφερε να καταρρίψει ένα ξεχωριστό ρεκόρ στην πρώτη κατηγορία Ισπανίας αφού στον αγώνα της Λα Κορούνια με την Εϊμπάρ έγινε ο νεαρότερος ξένος τερματοφύλακας που πραγματοποιεί το ντεμπούτο του σε ηλικία 18χρόνων, 11 μηνών και 17 ημερών.

Το καλοκαίρι του 2018 αποτελούσε την τρίτη επιλογή της Εθνικής του πριν το Μουντιάλ της Ρωσίας, ωστόσο δύο αναπάντεχοι δυσάρεστοι λόγοι τον έφεραν στην πρώτη γραμμή του τέρματος της χώρας του.

Η πρώτη επιλογή της χώρας, Βινσέντ Ενιάμα, έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού ενώ ο τότε τερματοφύλακας της Γουλβς, Καρλ Ικέμε διαγνώσθηκε με λευχαιμία μένοντας εκτός αγωνιστικής δράσης.

Η συνέχεια τον έφερε ν' αγωνίζεται ως δανεικός στην Έλτσε από τη Λα Κορούνια χωρίς να καταγράψει κάποια συμμετοχή, ψάχνοντας δικαιολογημένα να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το επεισοδιακό πέρασμα από την Ανόρθωση 

Αποκτήθηκε υπό τη μορφή δανεισμού ενός έτους από την ομάδα της Αμμοχώστου και έκανε το ντεμπούτο του στις 2 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής κόντρα στον Απόλλωνα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Ποιος μπορούσε όμως να φανταστεί όλα όσα θ' ακολουθούσαν μετά; Η ομάδα του πήρε τη νίκη στο ντέρμπι με 1-0, ωστόσο η λεμεσιανή ομάδα υπέβαλε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του με αφορμή ορισμένες παρατυπίες στο δελτίο υγείας του.

Για αρκετό διάστημα, τ' όνομα του Νιγηριανού πορτιέρε αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε όλους τους αθλητικούς χώρους, με τον κόσμο να προσπαθεί να καταλάβει τι πραγματικά έγινε στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στο τέλος ο Απόλλωνας δικαιώθηκε κερδίζοντας τον αγώνα στη δικαστική με 3-0, ενώ η «Κυρία» μηδενίστηκε και της αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί, με αποτέλεσμα να πέσει στο δεύτερο γκρουπ των πλέι οφ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ανόρθωση δεν χρησιμοποίησε τον ποδοσφαιριστή στους επόμενους αγώνες, αφού ανέμενε ουσιαστικά την ολοκλήρωση της Αστυνομικής έρευνας.

Η αποβολή που έμοιαζε με πρωταπριλιάτικο ψέμα αλλά δεν... ήταν

Ο Νιγηριανός πορτίερε έκανε την επανεμφάνισή του στο ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Αλκή την 1η Απριλίου 2019, ωστόσο αποβλήθηκε μόλις στο 22' για άσεμνη χειρονομία προς την κερκίδα των φιλοξενουμένων, από τον διαιτητή της αναμέτρησης, Γιώργο Νικολάου.

«Οι οπαδοί της Αλκής που ήταν πίσω από την εστία μου, ήταν πολύ απογοητευμένοι με τον πανηγυρισμό μου στο δεύτερο γκολ της ομάδας μου. Φώναζαν τα γνωστά συνθήματα και ένας συγκεκριμένος μου έφτυσε. Σήκωσα τα χέρια μου ρωτώντας τον γιατί το έκανε και αυτό συνέχισε να με φτύνει. Προσπάθησα να το πω στον βοηθό διαιτητή, με κοίταξε αλλά κοίταξε αμέσως αλλού. Ο ίδιος οπαδός με έφτυσε ξανά και του έδειξα το μεσαίο δάκτυλο. Ξέρω ότι δεν έπρεπε να αντιδράσω με αυτόν τον τρόπο, έπρεπε να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, αλλά προκλήθηκα. Έχω πάρει το μάθημα μου και πιστεύω θα με βοηθήσει στο μέλλον», ανέφερε για το περιστατικό ο 20χρονος τερματοφύλακας.

Στα λίγα παιχνίδια που αγωνίστηκε στην Κύπρο, ο Ουζόχο έδειξε ότι έχει αρκετές δυνατότητες και ενδέχεται ν' αποτελέσει άσο στο μανίκι του Χένινγκ Μπεργκ στη νέα προσπάθεια του τριφυλλιού.

«Κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι ν' αποφύγει νέους μπελάδες που μπορεί να προκύψουν, με σκοπό να πάρει τα πολυπόθητα αγωνιστικά λεπτά στα πόδια του, μόλις στα 20 του χρόνια. 

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα