Αλί Ντιά: Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός απατεώνας

Ισχυριζόταν πως ήταν ξάδερφος του Ζορζ Γουεά, πως ήταν διεθνής με την εθνική Σενεγάλης και ότι είχε αγωνιστεί στην Μπολόνια και στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μπορεί τίποτα από αυτά να μην ήταν αλήθεια, όμως ο Αλί Ντιά, ακόμα και με τα ψέματα, κατάφερε να αγωνιστεί μέχρι και στην Σαουθάμπτον. Διαβάστε την ιστορία του μεγαλύτερου ψεύτη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Στο "Catch me if you can" o Λεονάρντο Ντι Κάπριο γίνεται πιλότος, γιατρός και δικηγόρος, χωρίς να έχει ιδέα από τα τρία αυτά επαγγέλματα και κυρίως χωρίς να τον πάρει κανείς -εκτός τον Τομ Χανκς- χαμπάρι. Ο Αλί Ντιά, αν και μάλλον δεν είχε ιδέα από ποδόσφαιρο, κατάφερε να παίξει επαγγελματικά μπάλα σε Αγγλία, Γερμανία και Φινλανδία, ενώ στο απόγειο της καριέρας του φόρεσε για λίγα λεπτά τη φανέλα της Σαουθάμπτον σε αγώνα της Premier League περνώντας ως αλλαγή στη θέση του Λε Τισιέρ.
Με μία από τις πιο μυστηριώδεις φυσιογνωμίες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να γιορτάζει εφέτος τα 50 της χρόνια το Bleacher Report άνοιξε το φάκελο «Αλί Ντιά» και προσπάθησε να βγάλει άκρη για το πού ακριβώς βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.

 

Το μόνο που είναι σίγουρο για τον Ντιά, 20 χρόνια μετά από το ντεμπούτο του στην Premier League, είναι πως δεν είχε καμία συγγένεια με τον Γουεά ούτε ήταν διεθνής με την Σενεγάλη ή είχε φορέσει τις φανέλες των Μπολόνια και Παρί Σεν Ζερμέν, όπως υποστήριζε ο ίδιος σε όλη τη διάρκεια της «καριέρας» του. Πάμε, όμως, να ξετυλίξουμε σιγά-σιγά το κουβάρι της υπόθεσης «Αλί Ντιά».
 

Τι λέει η wikipedia για τον Ντιά
Σύμφωνα με το προφίλ του στη Wikipedia, από το 1988 μέχρι το 1992 έχει περάσει από διάφορες γαλλικές ομάδες όπως η Μποβέ, η Ντιζόν, η Λα Ροσέλ και η Σεν Κουεντίν, αλλά σύμφωνα με τη γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν έχει υπάρξει ποτέ στη Γαλλία ποδοσφαιριστής με το συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο.
Τα τέσσερα συγκεκριμένα γαλλικά κλαμπ δεν απάντησαν σε ερωτήσεις που τους έγιναν σχετικά με τον Ντιά, ωστόσο το Δεκέμβριο του 1993 ο Αλί Ντιά υπέγραψε στη Σατομπριάν, ομάδα 5ης κατηγορίας της Γαλλίας. Δεν υπέγραψε, όμως, συμβόλαιο ποδοσφαιριστή, αλλά προπονητή στους νέους της ομάδας έναντι 470 ευρώ (με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα).
Σύμφωνα, με τον Μισέλ Μπονιέρ, πρόεδρο της ομάδας, ο Ντιά έπαιξε στην πρώτη και στη δεύτερη ομάδα της Σατομπριάν τη σεζόν 1993/94 και την 1η Αυγούστου του 1994 έφυγε αναζητώντας νέα ομάδα. Μετακόμισε στο Αβινιόν, αλλά για τους επόμενους μήνες δεν κατάφερε να βρει σύλλογο. Εκείνα τα χρόνια στην Γαλλία άρχισαν να έρχονται μπόλικοι Αφρικανοί παίκτες από πρώην γαλλικές αποικίες. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ο Ντιά μετακόμισε σε μια μη γαλλόφωνη χώρα, όπως η Φινλανδία, προκειμένου να φτιάξει από την αρχή μόνος του το βιογραφικό του.
 

Η Φινλανδία και ο ξάδερφος Γουεά
Το 1995 ο Ντιά πήγε στην Finnairin Palloilijat, μια ομάδα στο Ελσίνκι γνωστή ως FinPa, η οποία ιδρύθηκε από μέλη της "Aero", των εθνικών φινλανδικών αερογραμμών. Το 1993 η συγκεκριμένη ομάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στην 1η κατηγορία της Φινλανδίας.
Εκείνη την περίοδο το πρωτάθλημα Φινλανδίας διέθετε μερικούς παίκτες που έγιναν αργότερα διάσημοι όπως ο Σάμι Χίπια της Λίβερπουλ, ο Κούκι που πέρασε από Σουόνσι, Μπλάκμπερν και Νιουκάστλ και οι τερματοφύλακες Γιασκαλάινεν και Νιέμι (Σαουθάμπτον, Ρέιντζερς, Φούλαμ).
Η μεταγραφή, λοιπόν, στη FinPa ήταν ένα σπουδαίο βήμα για την «καριέρα» του Αλί, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Λέχτινεν, πρώην συμπαίκτης του, διέδιδε ιστορίες για την, τάχα μου, συγγένεια του με τον Γουεά. Το να ήσουν ξάδερφος του Γουεά εκείνη την εποχή είναι σαν να έχεις σήμερα ξάδερφο τον Μέσι ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού το 1995 ο Λιβεριανός επιθετικός είχε πάρει τη Χρυσή Μπάλα, ενώ είχε αναδειχθεί και παίκτης της χρονιάς από τη FIFA.
Οι ευρωπαϊκές ομάδες άρχισαν να αγοράζουν με το «κιλό» Αφρικανούς ποδοσφαιριστές, αλλά ελλείψει διαδικτύου οι πληροφορίες που μπορούσαν να συλλέξουν γι’ αυτούς ήταν ελλιπέστατες. Οι περισσότερες πληροφορίες ερχόντουσαν από κάποιο τρίτο, όπως συνέβαινε με τον μάνατζερ του Αλί.

 

Σε καμία περίπτωση ένα φινλανδικό σωματείο στη μέση της δεκαετίας του ‘90 δεν μπορούσε να διαπιστώσει, αν ο Ντιά ήταν ξάδερφος του Γουεά. Πάντως, η συγκεκριμένη «συγγένεια» απέφερε πέρα από σημαντικές μεταγραφές και αξιοσημείωτα για την εποχή ποσά στον Ντιά.
Ένα ερώτημα, το οποίο από ό,τι φαίνεται θα μείνει αναπάντητο, είναι το «ακόμα και αν όντως ο Ντιά ήταν ξάδερφος του Γουεά, σημαίνει ότι ήξερε την ίδια μπάλα με εκείνον»;
Άβυσσος η ψυχή των υπευθύνων των ομάδων που έκαναν τις μεταγραφές εκείνη την εποχή. Όσον αφορά τη FinPa, οι παίκτες των ακαδημιών της εκείνη την περίοδο έπαιρναν 68 ευρώ την εβδομάδα, την ώρα που ο Ντιά, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμπαικτών του, ήταν από τους πιο ακριβοπληρωμένους, αφού κατάφερε να κλείσει μια συμφωνία έναντι 340 ευρώ την εβδομάδα.
Ο Ντιά έκανε το ντεμπούτο του με τη FinPa σε έναν αγώνα του πρώτου γύρου του φινλανδικού πρωταθλήματος κόντρα στην Χάκα στις 30 Απριλίου του 1995. Ο ήρωας μας μπήκε ως αλλαγή 8 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα χωρίς να καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του, με αποτέλεσμα το ματς να λήξει 0-0.
Ο Ντιά έπαιξε ξανά στην 6η αγωνιστική μπαίνοντας ως αλλαγή στο 74'. Δεν έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του, ωστόσο η ομάδα του κέρδισε με 3-1. Παρά την χρηματοδότηση από την "Aero" η FinPa είχε μικρό ρόστερ, με αποτέλεσμα ο Ντιά να παίξει και την 8η αγωνιστική, αυτή τη φορά μάλιστα ως βασικός.
 

10 φορές οφσάιντ σε ένα ημίχρονο
Το γεγονός πως ήταν βασικός τον βοήθησε να ξεδιπλώσει το «ταλέντο» του. Σύμφωνα με την φινλανδική εφημερίδα "Helsingin Sanomat" ο Ντιά βγήκε 10 φορές (!) οφσάιντ και κατέστρεφε τις επιθέσεις της ομάδας του. Λίγα λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου δόθηκε η ευκαιρία στον πρωταγωνιστή μας να ανοίξει το σκορ, αλλά παρόλο που ήταν μόνος με τον αντίπαλο τερματοφύλακα έκανε κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του. Η FinPa έχασε 3-1. Παρά την ανικανότητα του να σκοράρει ή έστω να μην βγαίνει οφσάιντ, ο Ντιά όχι μόνο έπαιξε όλο το 90λεπτο, αλλά ξεκίνησε βασικός και στο επόμενο παιχνίδι κόντρα στην Τζαζ.
Μετά από 45 λεπτά, στα οποία η "Helsingin Sanomat" τον χαρακτήρισε «αόρατο», ο Ντιά έγινε αλλαγή στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Η «καριέρα» του στη FinPa έφτανε προς το τέλος της, αλλά ο ίδιος δεν έμελλε να ξεχαστεί έτσι εύκολα.
Στις 21 Ιουνίου έκανε την πέμπτη και τελευταία του εμφάνιση με την φανέλα της ομάδας σε ένα ματς απέναντι στην Γιάρο. Πέρασε ως αλλαγή στο 81ο λεπτό χωρίς και πάλι να κάνει αισθητή την παρουσία του. Μετά από 5 ματς με την φανέλα με το 18 στην πλάτη ο Ντιά κατάφερε συνολικά να πάρει μία κίτρινη κάρτα, αλλά δεν πέτυχε κάποιο γκολ.
«Όταν ήρθε ο Αλί είχε αυτό το κάτι. Μπορούσε χρησιμοποιώντας μόνο την εξωτερική πλευρά του δεξιού του ποδιού να ντριμπλάρει έναν αμυντικό», δήλωσε ο Σίμο Βακαλάρι, πρώην συμπαίκτης του. «Αυτό, όμως, ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει. Μετά από δύο εβδομάδες έγινε ένα μπαμ και ξέχασε ό,τι ήξερε από ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω αν έφταιγαν τα πάρτι ή κάτι άλλο, πάντως έδειχνε σαν να μην είχε παίξει ποτέ ξανά ποδόσφαιρο στην ζωή του».
Στις αρχές του Ιούνη ο προπονητής της FinPa, Σουόνεν, είχε μόλις 13 παίκτες ετοιμοπόλεμους, παραμονές ενός πολύ σημαντικού παιχνιδιού, οπότε η "Helsingin Sanomat" αναρωτιόταν πού βρισκόταν ο Ντιά. Ο φίλος μας είχε εξαφανιστεί κάτι που δεν έκανε ούτε για πρώτη, αλλά ούτε για τελευταία φορά στην καριέρα του.
«Ο Αλί πήγε στην κηδεία της μητέρας του, στη Γαλλία ή τη Σενεγάλη. Έπρεπε να επιστρέψει την Τρίτη και από όσο γνωρίζω σήμερα είναι Τρίτη», είχε δηλώσει ο Σουόνεν στην "Helsingin Sanomat".
 

Τα έξοδα της FinPa και τα κόκαλα στο δωμάτιο του Ντιά
H FinPa άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα και η "Aero" σταμάτησε να την στηρίζει. Τα 340 ευρώ που έδινε την εβδομάδα  η ομάδα στον Ντιά, σε έναν παίκτη που δεν προσέφερε τίποτα, έπαιξαν και αυτά τον ρόλο τους. Και να ήταν μόνο αυτά τα έξοδα των Φινλανδών για τον Ντιά!
Μόλις έφτασε ο Ντιά στο Ελσίνκι, η ομάδα πλήρωσε για να τον πάει από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, αλλά και για την διαμονή του εκεί. Αφού έκανε έναν «τσουχτερό» λογαριασμό στο μίνι μπαρ του ξενοδοχείου, μεταφέρθηκε σε ένα διαμέρισμα, του οποίου το νοίκι πλήρωνε πάλι η ομάδα.
Μετά το παιχνίδι με την Γιάρο, όπου ο Ντιά εξαφανίστηκε, η ομάδα έστειλε τον Βακαλάρι με αντικλείδι να τσεκάρει το διαμέρισμα του. «Δεν μπορούσα να πιστέψω τι είδα μόλις άνοιξα την πόρτα», δήλωσε ο παίκτης της FinPa. «Ήταν σαν να είχε περάσει ανεμοστρόβιλος από το διαμέρισμα, ενώ υπήρχαν κόκαλα στο πάτωμα. Ήταν σαν να είχε κάνει κάποιος μάγια».
Αν τα συγκεκριμένα κόκαλα είχε να κάνουν με «μαύρη μαγεία» ή απλώς ήταν κομμάτια κάποιου γεύματος από τα KFC δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η καριέρα του Ντιά στην Σκανδιναβία δεν τελείωσε στην FinPa.
Έδωσε ξανά σημεία ζωής στη βόρεια Φινλανδία, υπογράφοντας στην PK-35, ομάδα μικρότερης κατηγορίας. Με το που εμφανίστηκε εκεί άρχισε να λέει τις κλασικές του ιστορίες και μετά από 3 παιχνίδια έφυγε, έχοντας προλάβει να πετύχει ένα γκολ.
Οι συμπαίκτες του από FinPa και PK-35 ανέφεραν πως ο Ντιά ήταν εσωστρεφής. Κανείς δεν γνώρισε ποτέ κάποιο μέλος της οικογένειας του, ενώ ο Γουεά εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι δεν είχε κάποια σχέση μαζί του.
«Ήταν πολύ χαμηλών τόνων στα αποδυτήρια. Δεν μιλούσε πολύ, ενώ ήταν μονίμως χαμογελαστός. Δεν ανέφερε τίποτα για τον εαυτό του και την προσωπική του πέρα από το γεγονός ότι η γυναίκα του βρισκόταν στην Γαλλία», δήλωσε ο Βακαλάρι.
 

Δεύτερος σταθμός: Γερμανία
Το φθινόπωρο του 1995, ο Ντιά πήγε στην γερμανική VfB Lubeck. Όπως η FinPa έτσι και η VfB Lubeck είχε μόλις κερδίσει άνοδο. Η VfB Lubeck τότε είχε ανέβει στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, η οποία ήταν αρκετά ανώτερη από το φινλαδικό πρωτάθλημα.
Εκείνην την περίοδο η VfB Lubeck είχε προπονητή τον Μίκαελ Λορκόφσκι, που είχε κερδίσει παλιότερα το κύπελλο Γερμανίας με το Ανόβερο. Ο Λορκόφκσι συνέχισε τις επιτυχίες στην καριέρα του ανεβάζοντας τη VfB Lubeck από την τρίτη στην δεύτερη κατηγορία.
Σήμερα, ο Λορκόφκσι είναι κοινωνικός λειτουργός στο Αμβούργο και θυμάται, όταν ο Χέλμουτ Σούλτε, γενικός διευθυντής της ομάδας, έφερε τον Ντιά στην VfB Lubeck τη σεζόν 1995/96.
Σε ένα δοκιμαστικό παιχνίδι με την φανέλα της VfB Lubeck ο Ντιά έβαλε 5 γκολ! Δεν ήταν, λοιπόν, δύσκολο οι ιθύνοντες της ομάδας να πειστούν να του κάνουν συμβόλαιο. «Αυτή πρέπει να ήταν η τυχερή του μέρα, αφού στη συνέχεια ήταν απίστευτα κακός», δήλωσε ο Λορκόφσκι ο οποίος χρησιμοποίησε τον Ντιά στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Ο Ντιά μπήκε στο 73ο λεπτό ενός παιχνιδιού στο Ανόβερο, αλλά δεν έκανε κάτι αξιοσημείωτο και το ματς έληξε 0-0. Δύο αγωνιστικές μετά μπήκε ξανά ως αλλαγή στο 62ο λεπτό κόντρα στη Λειψία, αλλά δεν έκανε αισθητή την παρουσία του και η ομάδα του ηττήθηκε με 2-0.
Μετά από δύο αγώνες η καριέρα του και στην Γερμανία έφτασε στο τέλος της. Παρόλα αυτά, οι φιλοδοξίες του δεν είχαν ταβάνι και έχοντας σκαρώσει ένα απίστευτο βιογραφικό πήγε στην Αγγλία, όπου η ποδοσφαιρική του καριέρα έφτασε στο απόγειο της.
 

Τρίτος σταθμός: Αγγλία και Σαουθάμπτον
Όταν ο Ντιά έφτασε στην Αγγλία, έκανε δοκιμαστικά σε διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων η Τζίλιγχαμ και οι ρεζέρβες της Ρόδεραμ Γιουνάιτεντ. Ο Ντιά δήλωσε στην Ρόδεραμ πως ήταν Σενεγαλέζος διεθνής και ότι την προηγούμενη σεζόν έπαιζε στη VfB Lubeck. Τουλάχιστον αυτή τη φορά είπε τη μισή αλήθεια και ήταν αρκετή να τους πείσει να τον αποκτήσουν. Ξεκίνησε βασικός σε ένα ματς κόντρα στη Στόκπορτ Κάουντι στις 8 Οκτώβρη του 1996 και πριν τη λήξη του αγώνα έγινε αλλαγή.
Στη συνέχεια αγωνίστηκε στους Μπλιθ Σπάρτανς, μια ερασιτεχνική ομάδα, όπου συνάντησε τον Πιτ Χάρισον, τον προπονητή της ομάδας και μετέπειτα διάσημο μάνατζερ.
Στις 9 Νοεμβρίου του ‘96 ο Ντιά έπαιξε ως αλλαγή σε έναν αγώνα κόντρα στην Μπόστον Γιουνάιτεντ, όπου η ομάδα του έχασε με 2-1. Λίγο αργότερα εξαφανίστηκε για μια ακόμη φορά. «Πήγε στην Σαουθάμπτον χωρίς καν να μας ειδοποιήσει», ανέφερε αργότερα ένας πρώην διοικητικός των Σπάρτανς.
Στις 22 Νοεμβρίου η Σαουθάμπτον πήρε το ΟΚ από την αγγλική ομοσπονδία για το αν ο Ντιά μπορεί να αγωνιστεί στην 1η κατηγορία, και μία μέρα αργότερα ο Ντιά έκανε την πρώτη και τελευταία του εμφάνιση σε αγώνα της Premier League αντικαθιστώντας τον Λε Τισιέρ σε ματς με τη Λιντς. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Λε Τισιέρ δεν είναι κανένας τυχαίος. Αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς παίκτες της Σαουθάμπτον. Είναι σαν να πήγαινε ο Ντιά στην Ρόμα και να περνούσε αλλαγή στη θέση του Τότι.
Ο Γκρέιαμ Χάιλι, νεαρός τότε ρεπόρτερ στην "Southern Daily Echo" είχε δηλώσει σχετικά: «Τον είχα δει στην προπόνηση και θυμάμαι πως δεν πίστευα ότι θα τον αποκτήσει η Σαουθάμπτον, αφού δεν φαινόταν πολύ καλός. Όταν τον είδα στον πάγκο της ομάδας πριν το ματς, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ένιωσα πολύ άσχημα, γιατί δεν τον είχα συμπεριλάβει καν στην αποστολή της ομάδας, αλλά πού να το φανταζόμουν»!

 

Μόλις 14 μέρες από όταν έφτασε στο Σουθάμπτον, ο Ντιά εξαφανίστηκε. Το μηνιαίο του συμβόλαιο διακόπηκε ξαφνικά στη μέση και εκείνος ταξίδεψε βόρεια, αφήνοντας απλήρωτο το λογαριασμό του ξενοδοχείου του και έκανε μια εμφάνιση με τις ρεζέρβες της Πορτ Βέιλ στην ήττα της ομάδας με 3-2 από την Σάντερλαντ, σκοράροντας και τα 2 γκολ της ομάδας του.
Ο μάνατζερ και το δημοσίευμα της "Sunday Mirror"
Πέρασε λίγος καιρός χωρίς να έρθει κάποια πρόταση για το ταλέντο μας και έτσι απευθύνθηκε στον Χάρισον, ο οποίος είχε ένα μαγαζί με αθλητικά είδη, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως μάνατζερ. Μόλις ο Κόλιν Ρίτσαρντσον, προπονητής της Γκέιτσχεντ, ζήτησε να αγοράσει μερικά μπλουζάκια για την προπονήσεις της ομάδας του, ο Χάρισον του πρόσφερε και κάτι έξτρα...
Η Γκέιτσχεντ είχε κερδίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία των ερασιτεχνικών κατηγοριών της Αγγλίας, αλλά παρά την ύπαρξη των Γκάρι και Τζάστιν Ρόμπσον στην ομάδα (τα δύο νεώτερα αδέρφια του Μπράιαν Ρόμπσον) τα έβρισκε σκούρα. Ήδη από τον Νοέμβριο είχε αρχίσει η γκρίνια. Για να έρθει ξανά η ηρεμία και τα θετικά αποτελέσματα, χρειαζόταν μια καλή μεταγραφή. Τι καλύτερο από έναν διεθνή Αφρικανό ποδοσφαιριστή που έχει παίξει στην Premier League;

 

Στις 13 Δεκέμβρη του 1996, ο Ντιά υπέγραψε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Όπως στη Φινλανδία και στη Γερμανία, έτσι και στην Γκέιτσχεντ ξεκίνησε δείχνοντας κάποια ψήγματα ταλέντου. «Ο Ντιά είχε ρυθμό και συνδύασε το ντεμπούτο του με ένα γκολ και μια ασίστ», έγραφε τοπική εφημερίδα της εποχής για την νίκη με 5-0 της Γκέιτσχεντ, ενώ ο Ντιά είχε βαθμολογηθεί με 7/10.
Την επόμενη μέρα η "Sunday Mirror" έγραψε ένα θέμα για την υπόθεση Ντιά και το γεγονός πως είχε προσπαθήσει να εξαπατήσει την Μπόρνμουθ, την Τζίλιγχαμ και την Πορτ Βέιλ. Αναφερόταν, επίσης, πως οι ισχυρισμοί του ότι είχε παίξει σε Μπολόνια, Παρί Σεν Ζερμέν και εθνική Σενεγάλης ήταν ψευδείς.
Σαν να μην έτρεχε τίποτα ο Ντιά αγωνίστηκε με την φανέλα της Γκέιτσχεντ έξι μέρες αργότερα «φορώντας» το γνωστό του χαμόγελο. Μα καλά δεν είχε μάθει για το συγκεκριμένο δημοσίευμα;
Όχι μόνο είχε μάθει, αλλά έδωσε και συνέντευξη στην "Post", η οποία αναφέρθηκε στους «ψευδείς ισχυρισμούς» εις βάρος του Ντιά και σημείωνε πως ο Ντιά είχε σκοράρει πρόσφατα στη νίκη της Σενεγάλης επί της Γουινέας με 3-1 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Όμως, η Σενεγάλη δεν αντιμετώπισε ποτέ την Γουινέα, αφού και οι δύο ομάδες είχαν αποκλειστεί σε νωρίτερο γύρο των προκριματικών από το Τογκό.
 

Η συνέντευξη στην "Post"
Ο Ντιά μεταξύ άλλων είχε δηλώσει στην "Post": «Έχω παρουσιαστεί σαν απατεώνας και κακός ποδοσφαιριστής. Δεν είμαι τίποτα από τα δύο και σκοπεύω να αποδείξω την αλήθεια. Προφανώς απογοητεύτηκα από το γεγονός πως δεν κατάφερα να παραμείνω στην Premier League, αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που με νοιάζει είναι η Γκέιτσχεντ. Μπορεί το συμβόλαιο μου να είναι μέχρι τέλος του χρόνου, αλλά ποιος ξέρει; Αν όλα πάνε καλά μπορεί να ανανεωθεί».
Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν καλά για τον φίλο μας. Πάνω που φάνηκε πως είχε βρει ομάδα να στεριώσει, έπαιξε στα δύο επόμενα ματς χωρίς να καταφέρει να σκοράρει και η Γκέιτσχεντ βρισκόταν πλέον κοντά στον υποβιβασμό.
Στο 4ο του παιχνίδι έπαιξε ολόκληρο το 90επτο και έχασε δύο πολύ καλές ευκαιρίες για να σκοράρει, αλλά η ομάδα του γνωρίσει ταπεινωτική εντός έδρας ήττα από την Χάλιφαξ. Στο επόμενο παιχνίδι η κατάσταση χειροτέρεψε. Μπορεί ο ίδιος να σκόραρε, αλλά η ομάδα του έχασε από την Τρέλφορντ και ο Ρίτσαρντσον απολύθηκε.
Τρία μέλη του προπονητικού τιμ ανέλαβαν την ομάδα για το επόμενο παιχνίδι και ο Ντιά δεν ήταν ούτε στον πάγκο. Οι φήμες ήθελαν τον Χάρισον, μάνατζερ του Ντιά, να διαδέχεται τον Ρίτσαρντσον. Οι φήμες, όμως, κράτησαν για λίγο και ο Τζιμ Πλατ, πρώην τερματοφύλακας της Μίντλεσμπρο ανέλαβε την ομάδα. Οι μέρες «αφθονίας» του Ντιά ήταν πλέον μετρημένες.
Στο πρώτο παιχνίδι της Γκέιτσχεντ με τον Πλατ στον πάγκο, ο Ντιά μπήκε ως αλλαγή στο 66’. Στο 84ο λεπτό ο Πλατ τον έβγαλε ξανά έξω. Πού να είχε και προπονητή τον Αλέφαντο. «Ο Γκίμπσον -πρόεδρος της ομάδας- μου είπε ότι πήραμε τον συγκεκριμένο παίκτη από την Σουθάμπτον και πως επρόκειτο για το αστέρι μας», δήλωσε ο Πλατ. «Στην Γκέιτσχεντ κάνουμε μόλις δύο προπονήσεις την εβδομάδα, οπότε δεν έχεις πολλές ευκαιρίες να δεις πώς παίζει ένας παίκτης πέρα από τους κανονικούς αγώνες. Μετά το ματς, είπα στον Γκίμπσον ότι δεν έκανε για την ομάδα».
Έτσι, ο Ντιά μπήκε στη λίστα με τους υπό παραχώρηση παίκτες και εξαφανίστηκε για κάμποσο καιρό μέχρι ένα κρίσιμο ματς κόντρα στην Μπρομσγκρόβ, στο οποίο βρέθηκε ξανά στον πάγκο. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της απουσίας του Ντιά, ο Πλατ είχε «αναστήσει» την Γκέιτσχεντ.
Οχτώ λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα ο Ντιά μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Ένα λεπτό πριν τη λήξη ο Ντιά και οι συμπαίκτες του πίεζαν την άμυνα της Μπρομσγκρόβ, μία πίεση η οποία απέφερε ένα αυτογκόλ και έδωσε την νίκη στην Γκέιτσχεντ με 1-0. Η "Post" βαθμολόγησε με 6/10 τον ήρωα μας.
Η Γκέιτσχεντ κατάφερε να σωθεί, αλλά δεν ήρθε καμία πρόταση για τον Ντιά, ο οποίος έμεινε ελεύθερος στο τέλος της σεζόν. Στη συνέχεια έκανε ένα μικρό πέρασμα από τη Σπένιμουρ Γιουνάιτεντ, ενώ την σεζόν 1997/98 ο Άλαν Σόλντερ, προπονητής της δεύτερης ομάδας της Γκέιτσχεντ, είπε στον Γκίμπσον πως ένας παίκτης τον πλησίασε στο πάρκινγκ της ομάδας και του ζήτησε να συμμετέχει σε δοκιμαστικό. Περιττό να αναφέρουμε το όνομα εκείνου του ποδοσφαιριστή.
 

Οι σπουδές στα οικονομικά
Μετά από ένα δεύτερο πολύ σύντομο πέρασμα από την Γκέιτσχεντ, εξαφανίστηκε ξανά. Σύμφωνα με τη "Scotsman", αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Northumbria το 2001 με πτυχίο στις επιχειρήσεις ή στα οικονομικά και από εκεί και πέρα εξαφανίστηκε εντελώς.
Το μόνο που έμεινε για να μας θυμίζει τον Ντία είναι οι διάφοροι λογαριασμοί στα social media που φέρουν το όνομά του, αλλά και οι χιλιάδες λέξεις που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την περίπτωση του.
Ο υποτιθέμενος λογαριασμός του στο facebook λέει πως έχει μια εταιρεία μάνατζερ, η οποία ονομάζεται "GO2 Football Representation", αλλά δεν υπάρχει τέτοια εταιρεία δηλωμένη στην Αγγλία. Η προστασία προσωπικών δεδομένων έχει περιορίσει τα στοιχεία της έρευνας μόνο στο όνομα του πανεπιστημίου, στο οποίο φοίτησε. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει δηλώσει στο "FourFourTwo" πως δεν έχει πλέον επαφή μαζί του.
 

Η κλήση στο κινητό
Το "FourFourTwo" ισχυρίστηκε πως ένας δημοσιογράφος του μίλησε για λίγο στον Ντιά στο κινητό το 2008, αλλά ο δεύτερος έκλεισε απότομα την γραμμή και άλλαξε νούμερο δύο μέρες αργότερα. Ο Γκίμπσον λέει πως ο Ντιά «πρέπει να έχει διακτινιστεί». Δεν υπάρχει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν υπήρχαν 1-2 βίντεο που τον δείχνουν και μερικές φωτογραφίες του, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως αποτελεί αστικό μύθο και πως δεν έχει υπάρξει ποτέ. «Ίσως να άλλαξε το όνομά του ή να μην ήταν αυτό το όνομά του από την αρχή», δήλωσε ο Χάρισον.
Η εκδοχή του Χάρισον είναι πολύ πιθανή. Ίσως να δημιούργησε τον «Αλί Ντιά» για να κυνηγήσει το όνειρό του και στη συνέχεια να επέστρεψε στην κανονική του ζωή. Ούτε η FIFA ούτε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σενεγάλης δίνουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν.
Όσον αφορά τη γυναίκα του, ο Ντιά δήλωσε το 1997 στην "Post" ότι θα μετακόμιζε εκείνη την περίοδο από τη Γαλλία στην Αγγλία για να μείνουν μαζί. Ο Χάρισον ήταν ιδιοκτήτης δύο κατοικιών. Στην μία έμενε ο ίδιος και την άλλη την νοίκιαζε για 6 μήνες στον Ντιά.
«Δεν γνώρισα ποτέ τη γυναίκα του», δήλωσε ο Χάρισον. Στη διάρκεια όλων των ταξιδιών του στην Ευρώπη ποτέ κανείς δεν είδε την γυναίκα του, οπότε δεν είναι διόλου απίθανο να είναι και εκείνη αποκύημα της φαντασίας του.
«Δεν ήταν κακός άνθρωπος. Ήταν μόνιμα χαμογελαστός. Ακόμα και όταν τον έβγαλα αλλαγή, χαμογέλασε. Αλλά όποιος έχει λίγη πίστη στον εαυτό του σε μια τέτοια αλλαγή θα είχε αντιδράσει άσχημα. Άλλοι παίκτες στην θέση του θα μου είχαν πει να πάω να γ@μ@θ@», δήλωσε ο Πλατ.
Πέρα από το να κάνει το «κομμάτι» του ο Ντιά κατάφερε να βγάλει και μερικά χρήματα μέσα από το ποδόσφαιρο. Από το μικρό του πέρασμα από την Σαουθάμπτον μέχρι την Γκέιτσχεντ έβγαλε 4.780 ευρώ. Ο Σούνες, τότε προπονητής της Σαουθάμπτον παραδέχθηκε πως η ομάδα του τον πλήρωσε 2.730 ευρώ για τις 14 μέρες, ενώ τα υπόλοιπα τα έβγαλε από την μεταγραφή του στην Γκέιτσχεντ.

Στη Γκέιτσχεντ ήταν από τους πιο καλοπληρωμένους παίκτες. Ο Γκάρι Ρόμπσον λέγεται πως έπαιρνε 550 ευρώ την εβδομάδα, με πάνω από 300 συμμετοχές στην Football League. Ο Ντιά έπαιρνε τα ίδια λεφτά με μόλις μία «εμφάνιση» στην Premier League.

Σήμερα που έχουμε πρόσβαση καθημερινά σε χιλιάδες πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί το φαινόμενο Ντιά, ειδικά σε ένα πρωτάθλημα, όπως η Premier League. Υπάρχει, βέβαια, η περίπτωση του Κορκεακούνας, πρώην συμπαίκτη του Ντιά και νυν προπονητή της Λάχτι στην πρώτη κατηγορία του φινλανδικού πρωταθλήματος, ο οποίος λαμβάνει συνεχώς βιογραφικά παικτών αμφιβόλου προέλευσης και αξιοπιστίας. Συνήθως προέρχονται από μάνατζερς που δεν ξέρει κανείς το ποιόν τους.
Ίσως ο Ντιά να είναι ένας από αυτούς τους μάνατζερ και συνδυάζοντας το πτυχία του στις επιχειρήσεις με το βιογραφικό του στο ποδόσφαιρο να καθοδηγεί νέα ποδοσφαιρικά ταλέντα λέγοντας τους: «Μια μέρα θα καταφέρεις να αγωνιστείς στην Premier League, όπως έκανα κάποτε κι εγώ...».

 

 

 

 

 

Πηγή: Contra.gr
  

Δειτε Επισης

Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Η Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 6 του κόσμου, παρέμεινε στο Νο 12 ο Τσιτσιπάς
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου
Τελικός Copa Del Rey: Ο εξορκιστής Βαλβέρδε και η κατάρα του Μαραντόνα
Έφυγε παιδί από τη Μάντσεστερ Σίτι, έγινε άνδρας στην Τσέλσι-Ο Πάλμερ δεν ήταν χαμένος από χέρι